Het is weer Nieuwjaar! Maar nu is het Chinees Nieuwjaar, en vandaar ook het Vietnamees. Die feesten, die enkele dagen tot een week kunnen duren, begonnen dit jaar op 25 januari. En de Vietnamezen, die dezelfde kalender gebruiken, noemen dat festival Tet. Mooi toch?

Volksobsessie
Wij Europeanen zijn een beetje geobsedeerd door eten. Dat was in de tijd van mijn ouders en grootouders wel wat minder, alhoewel? Grote feesten, voor de grote stappen in het leven, mochten wat kosten en familiemaaltijden die zes uur duurden waren geen uitzondering. Maar kookboeken kopen? Neen. Voor de katholieken was er Ons Kookboek. Voor de vrijzinnigen was er De raadsman in de kookkunst/Le Conseiller Culinaire van Gaston Clément. En daar deed (doet) men het al generaties mee.

Maar in China is de volksobsessie met eten opvallend. De oudere generatie heette vrienden welkom met de (retorische) vraag: “Heb je al gegeten?” Gevolg van vervlogen hongersnoden? Wie weet. Nieuw gewonnen welvaart uit zich altijd eerst in een overvloed van voedsel. Denk aan de Duitse Fresswelle, de vraatgolf die toesloeg na de Tweede Wereldoorlog en waar we het imago van de dikke Duitser aan overhouden. De Duitsers hadden niet meer naar hun honger gegeten sinds 1914!

Wist u dat de wereldprijs voor garnalen sterk wordt beïnvloed door de dag van het Chinese Lentefestival?
Volksverhuizing
De Chinezen dus. Hun Nieuwjaar wordt gezien als het begin van de lente. Iedereen komt terug in zijn familie, wat in China tot een volksverhuizing leidt, waarbij het Amerikaanse Thanksgiving in het niets verdwijnt. Familie is voor de Chinezen alles. Voor de eerste dag moeten ze weer bij de haard van hun voorvaderen zijn.

En dan komen ze vijf dagen niet buiten, zo heet het, dus moeten ze eten genoeg in huis hebben. Dat binnen blijven heeft te maken met de Chinese draken die dan gevaarlijk zouden kunnen zijn, maar dat is de oude traditie. Ondertussen maakt men de lekkerste dingen klaar, en in de Chinese winkels liggen er bijzondere lekkernijen klaar. Wist u dat de wereldprijs voor garnalen sterk wordt beïnvloed door de dag van het Chinese Lentefestival?

Dumplings
Iedereen kan mee feesten. De talrijke Chinese restaurants doen in de komende week wel wat rond hun Nieuwjaar en meestal krijg je nog een mooi cadeautje. Ik heb ook al tombola's meegemaakt.

Familie is voor de Chinezen alles
Wil je het thuis vieren? Vooral dumplings, zeg maar Chinese ravioli en gyoza zijn in deze tijd erg in. De lenterolletjes, die wij hier loempia noemen, zijn genoemd naar de nieuwjaarsviering. En verder kan alles met voedsel uit de zee, en de kleur rood. Zeevoedsel staat voor rijkdom en overvloed, gekookte kip doet het ook goed.

O ja, en de 'Chinese fondue', ook bekend als hotpot of steamboat is nu ook in het seizoen. Smakelijk.
Dit artikel afdrukken