Katvis-familie
Meervallen komen in de warmere streken overal ter wereld voor, zowel in de zeeën als in rivieren en meren. Vanuit Afrika kennen we misschien de clarias-katvissen, die we gerookt in de Afrikaanse winkels zien liggen. Ook in Zuid-Amerika wordt heel wat katvis gevangen en gegeten (christusvis, jarabaka). In de Verenigde staten kweekt men ze in de rijstvelden van Louisiana. Met veel succes.
Niet erg geliefd
Het is vis, maar nergens lijkt katvis erg geliefd. Hij heeft geen schubben en is dus niet koosjer. Maar ook niet-joden laten de vis liever staan. In West-Europa heeft men iets tegen de geur en het vet in het visvlees kan nogal oplopen. Alleen in Duitsland en verder naar het oosten zie je wel eens Wels op het menu. In Frankrijk gaven kwekers er de brui aan toen bleek dat niemand vandaag nog aan de silure wou.
In Amerika was het van eenzelfde laken een pak, maar de teeltwijze (zoals gezegd samen met rijst in de ondergelopen velden) was te interessant om die efficiënte vleesteelt te laten liggen. De overheid zette dus grote middelen in met een campagne waarin southern catfish werd geplaatst als typisch voor de Southern Cuisine, met zijn imago van lui genieten en rust. Omdat niemand echt meerval wou, ging men de vis ook vermommen als iets anders. In het Amerikaanse slang betekent catfish nu ook: “iemand die zich voordoet voor iemand anders.” Maar met kookboeken, posters en de hulp van gerenommeerde chefs ging het lukken. Bijna.
En toen kwamen de Vietnamezen!
In Zuidoost-Azië is katvis wel in trek. Toen de Vietnamoorlog was afgelopen en het land wat tijd had gekregen om bij te komen, stortten de ondernemers zich op die goedkope staat. Herinner u hoe Vietnam plots een textiel- en schoenenproducerend land werd. En het werd ook een visland. De ontwikkeling van de pangasiuskweek ging razend snel. Vergelijk het met de zalmkweek tien jaar eerder (geen Europese Jan Modaal had ooit verse zalm gegeten voor 1980). Die snelle ontwikkeling ging gepaard met de gebruikelijke misstanden: gebrek aan controle, laissez-fairepolitiek en misbruik van medicijnen en bestrijdingsmiddelen. Daarenboven is de grond van de Mekongdelta van nature vervuild met zware metalen en arsenicum uit de Himalaya. Om van de snel groeiende industrie maar te zwijgen. Maar goed: “Iedereen rijk,” dachten ze daar.
'Pangasius-oorlog'
De wereld, en dus ook Amerika dat zo zijn best deed om zijn burgers katvis te laten eten, werd “onder de duiven geschoten” door die goedkope Vietnamezen. Ze konden er niet mee lachen en zochten alle vuile middelen om panga zwart te maken. Moeilijk was dat niet. In 2002 startte de ‘pangasiusoorlog’.
In katvisloos Europa was de weerstand niet zo groot. De vishandel was dankbaar, want door het gezondheidsimago van vis was de prijs gaan stijgen. “Vroeger moesten we één keer per week vis eten, nu kunnen we ons dat maar één keer per week permitteren” schreef Steve Stevaert in zijn kookboek uit 2003. Deze vis kon (in diepvries) spotgoedkoop worden ingekocht en geen enkele consument kende de ware prijs van het spul. Het is zoals met de nieuwewereldwijnen: restaurants zetten ze maar al te graag op de kaart omdat geïnformeerde lekkerbekken doorgaans wel weten wat een Saint-Amour of Pomerol kost bij de boer, van een Coonawarra of een Skoonuitsig hebben ze geen idee. De marges die dan kunnen worden aangerekend...
Goedkope vis dus, en iedereen tevreden. De importeur, supermarkt en viswinkel lopen lachend naar de bank, maar ook de gewone consument vindt vis die betaalbaar is. En vis is toch gezond?
Je kan panga frituren, pocheren, verstoppen onder roomsaus in een ‘vispannetje’, gratineren, roosteren, pailloteren of aan de kat voeren
Volgens Europese inspecties en controles
Op het web regent het van vragen en verdachtmakingen. Laten we echter voor één keer vertrouwen op de Europese inspecties en controles. Die gaan ook regelmatig naar Vietnam en wie daar naar Europa wil exporteren, moet dat doen volgens de Europese regels. Ook hier worden courant visfilets gecontroleerd op antibiotica en pesticiden. Het zal niet erger zijn dan bij Argentijnse wijn of Turkse kaas. Brengt de verkoop van pangasius onze eigen visserij in gevaar? Uiteraard niet. In onze havens wordt geen 10 procent van ons verbruik aangevoerd. Er is vis te weinig en de vangsten worden bewust beperkt, dus laat maar komen.
Vis voor wie niet van vis houdt
Pangasius is vis voor wie niet van vis houdt: mooi wit, graat- en huidloos, stevig en – vooral – totaal smaakloos. In keukens waar de saus met alle eer gaat lopen is dat een voordeel. Je kan panga frituren, pocheren, verstoppen onder roomsaus in een ‘vispannetje’, gratineren, roosteren, pailloteren of aan de kat voeren. En dat allemaal zonder pijn in de portemonnee. Smakelijk.
Fotocredits: 'Pounds of swai' (een pangasiussoort), Wheeler Cowperthwaite
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik herinner aan het lachwekkende meerval-experiment van 10 jaar geleden in Noord-Brabant om de varkensboeren een alternatief te bieden. Het enige goede aan Panga is dat het goedkoop is; als je het brede publiek aan de (vette) vis wil (voedingsbureau) moet je vooral zorgen dat het een boog om de pangasius maakt en liever een lekkere vis kiezen die naar meer smaakt en niet naar meerval. Overigens is de beschermde inheemse meerval (Silurus Glanis) weer helemaal terug, ook niet te eten hoewel de jongere exemplaren wel eetbaar schijnen te zijn. Mark Twain laat zijn held Huck Finn een grote meerval vangen en met smaak verorberen maar dat heeft meer te maken met de beschikbaarheid van zeevis aan de oevers van de Mississippi dan met de culinaire merites van deze vissoort, ga naar de markt en koop voor een paar euro de kilo rode poon of andere noordzeevis, alleen wat boter peper en zout en culinair genieten (evt een beetje citroen)!
Ik eet geen Pangasius, omdat ik de herkomst van de vis wil weten. Inderdaad niet die uit bijv. Vietnam.
Maar OK, het kopje " Over Europese inspecties en controles" heeft mij aan het denken gezet.
Maar ja,ook: m.b.t. vlees en antibiotica is er in onze contreien flink 'gerommeld'. Ik weet niet of ik die inspecties en controles wel mag vertrouwen.
Nick is in jouw land pladijs voor de rijken en panga voor de armen?
Kom eens naar het noorden, dan zal ik je vis laten zien op de afslag, zo geweldig van kwaliteit (gisteren gevangen) en zo onbegrijpelijk goedkoop dat je op slag bij ons asielzoeker wordt.
Maar ik denk dat je ook de trein naar Oosteinde kunt nemen om er vis te kopen die tien keer beter is dan ontdooide meerval van ver. En dat voor half geld.
Wouter, naar aanleiding van dit artikel moest ik wel panga kopen, al was het maar voor de foto. De filets zijn in de curry geëindigd. Niemand moest naar het ziekenhuis.
Ik word er niet vrolijk van (en ja binnenkort, in mei, is de pladijs weer eetbaar) maar veel armere mensen dan ik zijn dankbaar dat er panga is.
Denk aan plofkip: ik koop er geen maar ben bevoorrecht genoeg om iets anders te kunnen kopen.
Ok Wouter, daar heb je zeker wel een punt. Ik eet nooit pangasius, maar een eenvoudig gebakken schar of schol wel met enige regelmaat. Ik doelde er meer op dat er in Nederland heel weinig zoetwatervis gegeten wordt en men dat eigenlijk alleen doet als het door een winkel aangeprezen wordt. Overigens denk ik dat de gemiddelde consument niet eens weet dat het meerval is en daardoor een zoetwatervis.