Uiteraard moet de soort ook 'duurzaam' worden gevangen. Dat lukt voor steeds meer soorten, maar voor heel wat andere weten we het gewoon niet. En voor niet weten krijg je geen labeltje opgeplaktVis 'van bij ons'
Maar hier is dan de makreel. Dat is een vis 'van bij ons', maar evengoed van Noorwegen, of van Canada. Er zit héél veel makreel in de Noord-Atlantische Oceaan. Er zit er ook in de Middellandse Zee, of voor de kusten van Japan, of rond Ierland. Lang geleden kreeg ik er rapporten over dat het een 'ondergebruikte' vissoort was. Zoiets moest je niet te lang zeggen, want in onze vishongerige wereld hebben grote bedrijven zich snel naar de makreelscholen gespoed. Het ging bijna zoals met de haring. Rond 1980 werd er te veel gevist. Vandaag lijkt de situatie onder controle. Maar gericht vissen op makreel doen ze niet meer in de Noordzee. De makreel die vers in de winkel ligt, is meestal bijvangst. Hij wordt nu, in de zomer, gevangen voor de kust. Veel amateurvissers gaan een makreeltje aan de haak slaan, dat kan erg veel opleveren, zo'n dagje op het water.
Koning van de tonijnfamilie
Makreel is de koning van de tonijnfamilie. Ik bedoel daarmee dat de tonijnfamilie, de Scombridae, vernoemd is naar de makreel, niet naar de andere tonijnen. De grote naamgever der dieren, Linnaeus, doopte hem Scomber scombrus in 1758. Het is een rover die snel door het water zwemt met duizenden tegelijk en zo van kleine visjes leeft. Als sterke zwemmer is een makreel uitgerust met sterke spieren, rood van kleur. Het mooiste van een makreel is wel zijn vel. Getijgerd met wit, blauw, zwart en groen, maakt dat een schitterende vis.
Destijds heette hij moeilijk verteerbaar te zijn, daarmee bedoelde men toen dat de vis wel goed was voor de arbeider, maar niet geschikt voor de meer delicate bevolking. Dat komt omdat de vis, eenmaal gaar gekookt, nogal droog uitvalt, zoals tonijn in blikBij ons is makreel een volkse dis. In de betere kookboeken vind je nauwelijks recepten. Destijds heette hij moeilijk verteerbaar te zijn, daarmee bedoelde men toen dat de vis wel goed was voor de arbeider, maar niet geschikt voor de meer delicate bevolking.
Dat komt omdat de vis, eenmaal gaar gekookt, nogal droog uitvalt, zoals tonijn in blik. Het is dus belangrijk om makreel heel kort te bakken of roosteren. De binnenkant moet een beetje rauw blijven, zoals steak. Of helemaal niet koken, sashimi van makreel is uitstekend. Laat in dat geval het vel op de sneetjes vis. Dat vel bevat geen schubben.
Vette vis met zurig fruit
Omdat makreel een vrij vette vis is (goed voor de omega 3!) is er een traditie in Frankrijk en ook Engeland om makreel op te dienen met zurig fruit. Kruisbessen bijvoorbeeld. De twee zijn in de Franse keuken zo vergroeid, dat men de kruisbes er 'groseille à maqueraux' is gaan noemen.
Ten slotte: lisettes à la Dieppoise. Lisettes zijn kleine makreeltjes en dit recept geeft een mooi, koud voorgerechtje. Of een zomerse lunch, met een aardappelslaatje.
Maak makreeltjes schoon, één of twee per persoon, schik ze naast elkaar in een ovenschotel. Doe in een andere pan wat gehakte ajuin en sjalot, een fijn gesneden worteltje en een takje selder, laurier, peterselie, tijm. Draai er peper over, wat zout en een lepeltje … suiker. Overgiet gul met droge witte wijn (of cider) en enkele lepels goede azijn. Laat een twintigtal minuten koken en overgiet de visjes dan hiermee. Ze moeten onder staan. Zet alles in een warme oven en wanneer de vis begint te koken zet je de oven af. Laat koud worden en een nacht marineren. Smakelijk.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Huib,
Ik ken een tweetal bedrijven in de buurt van Brugge (misschien drie?) die makreel 'stomen'. Maar er is meer, zeker met kleine makrelen.
Karin Thomas #1, we schreven al eerder over die opgeschorte certificering. Volgens onze informatie berust die op een - inmiddels erkende - rekenfout.
Nick, worden er ‘bij jullie’ geen makrelen gerookt? Gerookte makreel is bij ons toch de meest verkochte makreel denk ik. Wordt ook verwerkt in salades.
Beste Mevrouw Thomas,
MSC is niet het enige evangelie.
Hoi Nick,
Heerlijke vis inderdaad! Ik heb lange tijd enorm van makreel genoten. Ik koos hem vanwege zijn lekkere smaak en omdat het een duurzaam te eten vis was. "Vandaag lijkt de situatie onder controle" schrijf je. Sinds enige tijd heb ik daar toch weer twijfels bij. Makreel krijgt geen MSC label meer, omdat de makreel-vissende landen niet tot afspraken komen over het quotum per land.
In mijn zoektocht naar de meest duurzaam te eten vissen kom ik tot haring, mosselen, ansjovis en sardine. Ze komen voor in zulke grote getalen dat menselijke consumptie nauwelijks een verschil maakt en zijn zonder veel energieverbruik te vangen (want zwemmen oppervlakkig in grote scholen) niet al te ver bij ons vandaan (haring en mosselen) of komen van iets verder maar kunnen goed ingeblikt vervoerd worden (ansjovis en sardine). Bovendien zijn het vette vissen waardoor ze bijzonder voedingsrijk zijn. Ik ben benieuwd naar jou kijk hierop! (En ook of je er net zo lekker mee weet te koken als met makreel!)
Groeten, Karin