Ik lees dat er ook veel eikels zijn, vrijwilligers rapen er nu in het Zoniënwoud om de noodzakelijke nieuwe bossen te beplanten. Ook hazelnoten zijn er veel, en dan zijn er de beukennootjes. Meestal zijn die leeg, wanneer ze vallen. Misschien heeft iemand er al kunnen eten, dit jaar?
Een paar maaltijden met geraapte kastanjes kunnen uw budget nog wat verlichtenWaar ze vandaan komen
De tamme kastanje (Castanea sativa) werd naar Europa gebracht door de Grieken. De boom ziet zijn oorsprong in Perzië. Maar elders in de wereld groeien andere soorten kastanjes. De paardenkastanje is daar niet bij, die is van een heel andere familie.
Kastanjes zijn bij ons een snoepje. Op koude avonden worden ze in de stad gepoft in kraampjes langs de boulevard, maar dat is een mode die we uit Parijs hebben gepikt. Ons land is niet echt een kastanjeland. Die marrons chauds zijn meestal nog slecht klaargemaakt ook, of wormstekig.
Hoeveel beter is dat niet in Noord-Italië, langs het Comomeer waar je de kastanjepan achter bijna elk huis ziet staan. Die pan met een lange steel heeft een bodem met gaten. In het seizoen wordt een lading noten in zo'n pan gegoten en zonder poespas in het laaiende vuur gestoken. De harde schelpen van de noot hebben zelfs de tijd niet om te poffen. De houtige zaadhuid verbrandt snel. De smeulende noten worden dan in een vochtige handdoek verpakt, waar ze een tijdje kunnen sudderen. Daarna wordt een fles zoete wijn ontkurkt en de avond ruikt naar het paradijs.
Italië en Corsica zijn plekken waar de mens ooit volledig afhankelijk was van de kastanje. Ik was te gast in een dorp op Monte Sole, in de buurt van Bologna. De boeren, zo vertelde men daar, leefden een half jaar op tarwe en de andere helft op kastanje. De oorspronkelijke polenta werd niet van maïs gemaakt (die kwam pas met Columbus) maar van kastanjes.
Een paar maaltijden met geraapte kastanjes kunnen uw budget nog maar wat verlichten. Ze zijn erg vullend, voedzaam en bovendien gratis.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nick, dat heeft met bepaalde stoffen in de noten te maken, blauwzuur bijv, die ook veel in rauwe amandelen zit. Als je de noten waar dat in zit brand kun je er meer van eten, maar rauw moet je ermee uitkijken.
Ff op google opgezocht, rauwe beukenootjes moet je bij 20 stuks stoppen, zoveel zit erin. Geen idee hoe eekhoorntjes en vogels ertegen kunnen, want die zijn klein en zullen sneller aan hun limiet zitten, of zij hebben een bepaalde stof oid in hun maag die het kunnen neutraliseren
James, hoe kan iets nu allergezondst zijn als je er niet teveel van mag eten ???
Maar de beukenootjes horen wel bij de aller gezondste, alleen je mag er rauw niet te veel van eten. (fagine, een alkaloide) 50% vet en 20% eiwit, en de rest fiber eikels hebben maar 7% eiwit.
Het is idd een goed jaar voor de walnoten, wij hebben er flink wat van in huis kunnen halen, 25+ kilo. Alleen niet alle bomen deden het goed, gek genoeg die hier dicht bij een sloot stonden deden het zelfs slechter dan elders midden op een veld ver van een sloot vandaan. Heeft wellicht met de kou te maken gehad, die op het veld staan meer beschut dan die bij de sloot.
Henric, ik heb ook weleens beukenootjes geraapt, maar het is monnikenwerk om die kleine rotdingen op te rapen, eer je een handje vol hebt........laat staan die dingen pellen. Heb dat na 1x opgegeven, maar ze zijn wel lekker. Kastanjes lust ik niet, vind het net aardappels en daar ben ik ook niet gek op.
Mijn vrouw komt uit het oosten van het land (daar kan zij ook niets aan doen), en ze is opgevoed met de eigenaardige gewoonte om allerlei noten uit het bos te halen. Kastanjes, beukennootjes, hazelnoten, van alles wordt opgeraapt, gepeld en rauw opgegeten. Als westerling uit het boomloze polderlandschap kan ik er nog steeds niet aan wennen.