Gas om te koken
En dan is er het gasvuur om te koken. Meer dan twintig jaar geleden zetten wij het elektrische fornuis, dat met het huis was meegekomen, buiten om opnieuw gas te installeren in de keuken. Ik had misschien meteen moeten opteren voor inductie of zo, maar ik werk graag met voorouderlijke potten en pannen, en ook mijn karahi en wok zijn niet bruikbaar op die moderne kookdinges.
Ook al kook ik op gas, de oven is al die tijd elektrisch. Gasovens waren nooit erg precies. Onze oven komt nu extra van pas omdat hij het mooi kan overnemen van het gasvuur. Je begint te koken boven op de gaspitten, en dan gaar je verder in de oven: gas bespaard. Ik leerde dat van professionele koks met kleine keukens. Even besparend is de elektrische waterkoker, die is veel efficiënter dan een moor op het gas, nu gaat alle water om te koken eerst daarin.
Een zuinig idee dat dateert uit de tijd dat brandstof voor de stedeling nog écht duur was. De tijd dat men warm water voor de koffie ging kopen in een winkel, omdat men daar thuis geen kolen voor wilde of kon stokenHooikist
Maar ik wil graag nog even de hooikist in herinnering brengen. Ik schreef er acht jaar geleden eens over. Het is een zuinig idee dat dateert uit de tijd dat brandstof voor de stedeling nog écht duur was. De tijd dat men warm water voor de koffie ging kopen in een winkel, omdat men daar thuis geen kolen voor wilde of kon stoken.
De hooikist duikt op in de westerse wereld met de Wereldtentoonstelling van Parijs in 1867, waar het ontwerp gouden medailles oogst. Men vermoedt dat het idee uit Noorwegen of Duitsland kwam, waar dit door de boeren al lang werd gebruikt. Het gaat om een goed geïsoleerde kist waarin de maaltijd langzaam gaart. De resultaten zijn verbluffend. Hoewel ik nooit heb gehoord van het gebruik ervan in België, zijn er in Nederland veel mensen die erover getuigen, zowel met een daarvoor ontworpen model kist, als geïmproviseerd, zoals het koken van rijst in bed, onder de dekens. Handig wanneer je maar één gaspitje hebt, bijvoorbeeld op de camping.
Neem een frigobox waar de pan in past en leg er enkele bladen golfkarton onderaan en langs de wanden. Begin de bereiding van wat je wil eten op het gasvuur en na een zesde van de normale gaartijd zet je de kookpot in de kist. Het gerecht moet dan trekken gedurende anderhalve keer de normale kooktijd. Probeer maar, het werkt. En zonder nog gas te gebruiken.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Henric #13 Ah, dat het niet serieus bedoeld was had ik niet door :) zeker gezien je bericht daarna dacht ik dat je voor max besparing ging. Ik ken ook mensen die dat doen, ontzettend veel moeite voor amper besparing, ik had jou even aan dat rijtje toegevoegd ;)
Otto, ik probeerde met #7 aan te geven dat besparen op gas om op te koken niet heel veel nut heeft.
Henric #7 Maar hoeveel moeite en kosten kost dat om de helft op zo'n beetje te besparen? Als je overstapt naar zo'n frigobox-hooikist ben je ook minstens 50 euro kwijt. En vanaf januari kost het max 1,45 per m3, dus dan is de besparing nog maar 27 euro voor een jaar. Daar sta je dan 365 dagen voor te hannesen in de keuken. Leuk voor als je aan off-grid living doet, plezier hebt van oude kookgewoontes of tijdens WOIII zonder gas en elektriciteit iets moet verzinnen, tegelijk momenteel voor 99+% van de Nederlanders niet erg boeiend om daar energie in te steken (pun intended).
Dan is je methode uit #11 een stuk meer besparend! Respect dat je zo leeft. En ook voor je tieners :) Ik heb zelf een jaartje in mijn appartement op max 14 graden geleefd (behalve bij bezoek) met een groot deel van het jaar alleen koud douchen, toen kwam ik ook onder de 300m3 uit. Wel lichte schimmelvorming, dus toch niet handig om te blijven doen. Nu zit ik rond de 550-600m3 en dan met de verwarming op 18 a 19. Qua kosten is dat slechts 30 a 40 euro per maand meer, nu nog met een vast contract dan.
Momenteel heb ik:
- stille ventilatortjes met thermo-sensor in elkaar geknutseld en onder de belangrijkste radiatoren in huis gehangen om de warmte sneller het huis in te blazen
- keteltemperatuur wat naar beneden gesteld zodat hij niet zo hoog hoeft te stoken, de ventilatortjes zorgen toch voor snellere opwarming van het huis
- radiatoren waterzijdig ingeregeld met behulp van een warmtecamera die ik ooit voor een prikkie heb gekocht
- waterbesparende douche gekocht, zou nog zo'n 2 m3/maand moeten besparen.
- alle elektrische apparatuur nagelopen op verbruik en alles zo zuinig mogelijk afgesteld en achter afstandsbedieningen gehangen om makkelijk met 1 klik alles helemaal uit te zetten
- al 15 jaar hanteer ik de stelregel dat nieuwe apparatuur zuiniger moet zijn dan de oude; dat heeft me door de jaren heen heel wat bespaard. Sommige apparatuur heeft zich ondertussen zelfs terugverdiend tov de oude
Nog uit te proberen, op de dubbelglasramen:
- noppenfolie op een paar ramen waar de witte gordijnen toch altijd dichtzitten
- rolgordijnen van isolatiefolie maken die ik naar beneden rol als het donker wordt en de gordijnen dicht gaan: extra isolatie met reflectie houdt de warmte wat meer binnen.
Is veelal voor de leuk om te experimenteren wat dat met mijn verbruik doet; vanwege al die belastingkortingen en tegemoetkomingen voor energie kost het mij allemaal niets meer. Maar dat contract loopt ooit eens af en voor de winter van 2023/24 ben ik dan alvast voorbereid. En ik kan er anderen mee helpen. Zeker zo'n warmtecamera kan nog eens verrassende ontdekkingen opleveren bij mensen, heb ik gemerkt.
Wij wonen in de winter in de keuken en we koken zoveel mogelijk op ons houtgestookte fornuis. De verwarming in de badkamer is ook op het fornuis aangesloten, de rest van het huis wordt niet verwarmd. Een keer per week stoken we de houtkachel in de huiskamer op, de rest van de week kan het onder de 10 graden zijn in de huiskamer. Douchen doen we wel op gas, met twee tieners in huis. Dan verbruiken we rond de 300 m3 gas, en 6 m3 hout. We wonen afgelegen, in een woonwijk moet je dit ivm rook denk ik niet doen.
E-rijden bespaart benzine en diesel, en CO2 doordat de keten efficiënter en schoner is. Ook als E van gas wordt gemaakt. Wat de grote ellende is, is dat mensen denken in transitie: dus minder gasgestookt E en meer wind en PV.
Die analyse en daarmee ook het (politieke) wensdenken is FOUT.
Welke transitie dan wel? Van directe inzet van fossiel naar de inzet van elektriciteit.
Het vermogen in Nederland moet van 34GW naar 54GW. En dus van 20% naar 30-4% van ons totaal energieverbruik. Hierdoor gaan we vooral minder aardolie producten gebruiken, en gek genoeg op termijn ook minder aardgas (ook als we dat blijven inzetten voor E-centrales).
Mijn twitter samenvatting staat hier.