Vertrouwen
Het is ‘rond Sint Jan’ (24 juni) dat de linde bloeit. De linde, dat is echt een boom van bij ons. Niets exotisch, niet commercieel gepusht om snel schaduw of houtpulp te leveren. Deze statige bomen hebben altijd al in onze streken geleefd. En de mensen waren er dol op. Men vond ze een symbool van vertrouwen, dat is waarom de rechters er hun oordeel onder uitspraken.
Het zijn ook schepsels die lang meegaan. Makkelijk duizend jaar oud, zegt men. Veel van de oudste bomen in ons land zijn linden. En ze komen ook in soorten: er is een grootbladige linde (Tilia platyphyllos) en een kleinbladige (Tilia cordata) en dan nog een hoop hybriden van dit en dat lindegenoom. Ze hebben tere hartvormige bladeren.
De linde, dat is echt een boom van bij ons. Niets exotisch, niet commercieel gepushtGewoon in het park lopend zie je al dat de ene linde de andere niet is. Er zijn er met bladeren die wit zijn aan de onderkant, er zijn reusachtige bomen, en ook kleine die van onder schieten uit restjes vanwaar er ooit nog een andere boom stond. Elders in de stad zijn er leilinden, die een haag vormen langs de stedelijke lanen, er is ergens in Limburg een geknipte linde, honderden jaren oud, die nu een bushokje vormt, in Wallonië zag ik ooit een linde-muziekkiosk.
Het hout is blank en gewillig, een medium voor houtsnijders. Heeft iemand ooit van Tilman Riemenschneider gehoord? Die sneed in het begin van de vijftiende eeuw de wonderlijkste portretten in lindehout.
Theebloesem
En omdat ook lindethee niet te versmaden is, toog ik in de vroegte van de volgende hete dag op weg om de bloempjes te plukken. De bloeiwijze van de linde is een opgericht steeltje met een kenmerkende bract, een bleek blaadje dat rond de bloemsteel zit. Daaraan zit een trosje gele bloempjes, met vijf kroonblaadjes, ook vrij onopvallend geelgroen
Pluk ze gesloten en de geur blijft gevangenHet moeten bloempjes zijn die ik pluk, geen vruchtjes. De eerste boom die ik tegenkom is al helemaal uitgebloeid en op de steeltjes staan nu kogelronde vruchtjes. Waardeloos in de thee. Een boom wat verder staat wel nog vol bloesems. Die naar de stam toe zijn al verder open, bij de toppen van de takken zijn ze nog gesloten. Dat zijn de beste theebloesems. Wat de lindethee zo lekker maakt, zijn de vluchtige aroma’s die uit de openstaande bloesems verdampen. Pluk ze gesloten en de geur blijft gevangen. Openstaande bloesems zijn minder goed. Ik moet mijn queeste delen met een wolk bijtjes die mij proberen voor te zijn. “Komaan bijtje, ga wat hoger in de boom! Daar kan ik toch niet bij.”
Om die reden van vluchtigheid moet je geurende bloesems altijd zo vroeg mogelijk ‘s ochtend plukken. Veel kilo’s ga je toch niet bijeen oogsten. De bloesems wegen niets en een kilo zou erg veel werk zijn. Maar het is zoals alles in de natuur. Pluk ervan, maar met mate. Breng ze thuis en spreid ze uit op een krant in een droge en donkere omgeving. Een kelder, als je er een hebt. Na een paar dagen kunnen ze dan in een goed sluitbaar blik in de thee- en koffievoorraad, voor nu en dan een kalmerende kop lindebloemekesthee. Volgend jaar zijn ze er weer.
Wijtingfilet
Wat je nog kunt doen met lindebloesems? Azijn parfumeren, of siroop maken, al is dat dan weer zo’n zoeterig gedoe. Maar je kan ook vis stomen op lindebloesems. Een wijtingfilet bijvoorbeeld. Spreid een bedje van bloesems in zo’n Chinees stoommandje. Vlij er een wijtingfilet op met de huidkant naar onder en sprenkel er een beetje zout over. Sluit het mandje en zet het boven ziedend water voor een paar minuten. Smakelijk.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Misschien dat die irritante rups in de eiken, Joep #1, de linde een concurrentievoordeel geeft. Inderdaad erg prettig om in de vroege zomer onder de bloeiende linden te lopen. Opeens wordt het lopen wandelen.
Goh, linde culinair ontdekt? t Dekt anders nog maar weinig lading, want álles aan de linde is eetbaar. En dat betekent vooral: het blad!
Bij voorkeur het jonge blad natuurlijk: heerlijk mals, mild en kalkrijk, prima als basis voor salade. Zie hier de Europese voedselbospionier Martin Crawford (UK) bij zijn wereldberoemde saladelinde. Grootbladig, dus dat schiet lekker op voor n maaltje. Hier zegt ie er iets over in n filmpje, op 3.35 min. Door hem om de paar jaar te knotten, blijft het blad op arbo-hoogte beschikbaar, en dat kun je honderden jaren volhouden, want zo oud worden lindes. n Beetje meer pit in je salade kan van tig andere bladgroenten komen.
Ik snoep maandenlang bijna dagelijks van de jonge blaadjes van lindes in het dorp, die makkelijk plukbaar aan de voet en stam groeien - totdat ze dan door de gemeente worden 'opgeschoond'. Mijn devies zou zijn: vooral dooreten. Moet je ook s doen, Nick Trachet ! Chefkoks die hun eigen Noma-stijl ontwikkelen hebben lindeblaadjes ook al ontdekt, met Emile van der Staak van De Nieuwe Winkel in Nijmegen voorop.
Hier heb ik eerder wat licht op de linde geworpen - n boomsoort met n geweldig potentieel voor gezondere bossen. Hoog tijd dus om nader kennis te maken. Knaag ze.
Wat ben ik jaloers op gemeentes waar lindebomen staan. Bij ons heel veel eiken, een paar beuken, wat berken en één konings-lindeboom. Dat in schril contrast met Leeuwarden waar ik afgelopen voorjaar aan een stuk door lindebloesem heb opgesnoven. Overal bloeiende lindes en geen mens die de bloesem plukte! Staat daar soms een straf op?
Ben in Frankrijk wel iets anders gewend, lindebloesem is voor velen een goede bijverdienste.