Vergeet biologisch, zegt Boekaert, vergeet lokaal, maar zet in op technologie. Drie eenvoudige uitgangspunten - intensivering en modernisering van de landbouw, iedereen bij elkaar in de stad, en vol inzetten op kernenergie - en we kunnen ons verheugen op superefficiënt (minder pesticiden! minder honger! minder boskap! meer duurzaamheid!) maar vooral op smaak geproduceerd voedsel uit het achterland en de "dak-, postzegel- en stadstuintjes" van de groene, ecomoderne stad. Wel minder vlees eten natuurlijk, maar ook daar heeft de technologie inmiddels oplossingen voor. Tot een 'als-echt-vlees-bloedende' hamburger aan toe.
Eerst lezen, dan zeuren https://t.co/RxYsonmx2o
— Joël Broekaert (@joelbroekaert) March 11, 2018
Zijn foto en andere parafernalia blijven voorlopig onveranderd.
Lekker lezen zeg; “ de Alleseter “ van @joelbroekaert, vol verbluffende eetverhalen. Lekker glas Italiaanse wijn erbij en genieten maar! pic.twitter.com/o5pnuKZ75r
— Erik Liem (@erikliem22) March 10, 2018
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Frank Erik, 'Het ecomodernisme. Volgens hem "een frisse, relatief nieuwe stroming van weldenkende, intelligente mensen, die technologie en modernisering omarmen teneinde een groene en welvarende planeet te realiseren'.
Weldenkende en intelligente mensen???? Maar absoluut niet snappen hoe die manier van denken en doen invloed heeft op ons aller gezondheid. Om dat te kunnen beoordelen moet je begrijpen hoe de natuur, de ecologie, werkt. En in hun uitlatingen laten ze blijken daar geen kaas van gegeten te hebben. Je schrijft het lijkt met ons beter te gaan, maar als je de data bekijkt t.a.v. onze gezondheid status, het wegglijden daarvan, en de totale medicatie toename, en de gevolgen daar weer van , ga je begrijpen dat we iets goed fout doen. Dus wat zijn de denkkaders van die z.g. intelligente mensen?
'Het ecomodernisme. Volgens hem "een frisse, relatief nieuwe stroming van weldenkende, intelligente mensen, die technologie en modernisering omarmen teneinde een groene en welvarende planeet te realiseren'. Daartegenover heb ik dit stuk dat behoorlijk wat kanttekeningen plaatst tegen dat ecomodernisme, oa: 1) ze bagatelliseren vaak de klimaat, milieu en ecologie-problemen; 2) ze houden er een karikaturaal beeld op na van mensen die zich met duurzaamheid bezig houden; 3) 'Ecomodernisten wekken de indruk te denken dat toekomstige technologische oplossingen voor (milieu)problemen als een “deus ex machina” uit de lucht komen vallen. Het benoemen van mogelijke toekomstige problemen en risico’s noemen ze laatdunkend “doemscenario’s” en “alarmisme”. 4) ze zijn dogmatisch voor kernenergie en voor gentech.
Eén van de interessantere gezichtspunten bij ecomodernisten is de ontkoppeling:'Hoe meer we onze activiteiten ontkoppelen van de natuur, hoe beter het gaat met ons én met de natuur. Ontkoppelen doen we vooral door onze activiteiten te concentreren – in de landbouw, in de energiewinning en in de manier waarop we wonen – waardoor er meer ruimte komt voor de natuur.' In feite doen we dat al, min of meer, door verstedelijking, en lijkt het tot nu toe met ons beter te gaan, maar de natuur? En ook wat natuur dan is, zie oa OVP-discussie .
Kortom, het ecomodernisme is niet zo verfrissend, maar je kan ernaar kijken.
Doodstil hier. Toch is het best bijzonder. De wereld van Greenpeace, en Milieudefensie gaat langzaam voorbij. De economie knalt en het geloof in de toekomst neemt weer toe. Met kernenergie en al. Dat laatste begrijp ik wel. Neem zonnepanelen: je moet alle akkers in Nederland vol leggen om de boomende economie van genoeg duurzame stroom te kunnen voorzien.
Cynisch? Natuurlijk. Maar dat van die zonnepanelen is echt waar.