De coronacrisis nam een flinke hap uit de activiteiten en winst van de grote industriële Vlaamse bakkers Vandemoortele en La Lorraine. Zij leveren brood(jes) en gebak aan bedrijfskantines, horeca, broodjeszaken en hotels. Maar als gevolg van de lockdowns namen thuiswerkers geen croissant meer mee vanaf het station, waren bedrijfsrestaurants dicht, serveerden hotels geen ontbijtbuffetten aan hun gasten en vielen ook de grote taarten om te trakteren op het werk of voor de tachtigste verjaardag van oma weg (De Standaard, 1.3).

60 miljoen croissants per dag
Vandemoortele heeft Frankrijk als grootste markt. Het bedrijf moest zijn productie terugschroeven en fabrieken stilleggen. Het kostte het bedrijf driekwart van zijn bedrijfswinst. "In Frankrijk staat een productie-apparaat voor 60 miljoen croissants per dag, maar door de pandemie was er een grote overcapaciteit’, zegt Cyrille Filott, global strategist bij RaboResearch. Daardoor verloor het bedrijf zijn omzet in Frankrijk. Nu de economie heropent, gaat het wat beter. "‘Ze zitten nog niet opnieuw op het niveau van 2019. We denken dat dit pas in 2023 of 2024 het geval zal zijn," voorspelt Filott. Tijdens de pandemie kochten consumenten ook meer brood bij de warme bakker om de hoek, en dat lijkt nog wel even door te zetten.

Het is in elk geval reden voor de bakkerijen om hun strategie te herbezien. Want al zijn de lockdowns over, werknemers hebben de geneugten van het thuiswerken (blijvend) ontdekt. Filott: "Ons onderzoek wijst uit dat mensen gemiddeld een dag per week meer thuis zullen werken dan voor corona. En één dag extra is wel 20 procent van de snack on the go die getroffen wordt."

Rood, niet welkom meer
Nog nooit kwam het kabinet zo snel terug op de eerder afgekondigde versoepelingen. Maar met ingang van zaterdagochtend 06.00 uur is dat dit keer toch het geval. In de persconferentie van vanavond (zie Het Parool, 4.1) kondigde premier Mark Rutte aan dat de horeca alleen nog met vaste zitplaatsen op 1,5 meter open kan, van 06.00 uur tot middernacht. Discotheken en nachtclubs moeten opnieuw sluiten. Evenementen zonder zitplaats zijn verboden en mogen niet langer dan 24 uur duren. Toegangstesten zijn nog maar 24 uur geldig en het 'testen voor toegang'-systeem gaat tot 14 augustus op pauze.

De maatregelen lekten vandaag in de loop van de dag al uit. Het leidde tot een stormloop van reserveringen op vakanties in eigen land (BNR, 4.4). In Europa mag je weliswaar reizen met het Digitaal Corona Certificaat, maar als Nederland donkerrood kleurt - en dat doen we naar verwachting vanaf volgende week - zijn we zelfs met certificaat in verschillende landen niet welkom.


3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken