Hij werd vrijgelaten in een beveiligd, speciaal voor hem gebouwd laboratorium in Terni, Italië. Een met de Crispr-techniek ontwikkelde genetisch gemodificeerde mug.

NPR, het enige nieuwsmedium dat erbij mocht zijn, meldt het nieuws enthousiast.

“Dit is een baanbrekend experiment”, zegt onderzoeksleider Ruth Mueller. “Het is een historisch ogenblik.” De muggen zijn zo gemodificeerd dat zij een belangrijke taak kunnen uitvoeren: het uitroeien van hun eigen soortgenoten, de Afrikaanse malariamug.

Wetenschappers zijn uiterst terughoudend om gemodificeerde varianten vrij te laten in de natuur. De kans dat natuurlijke varianten erdoor verstoord raken is groot. Maar in dit geval is het juist de bedoeling. De genetische aanpassing is zo sterk, dat mogelijk alle nakomelingen van de Crispr-mug al de nieuwe genetische eigenschap zullen hebben. Dat betekent dat ze niet kunnen steken en daardoor geen malariaparasiet kunnen overbrengen.

Deze aanpak, waarbij een overheersende ‘gene drive’ met de Crispr-technologie is ingebouwd, roept weerstand op. De gevolgen van de radicale verandering zijn niet te voorspellen, zeggen tegenstanders.

Het experiment is een belangrijke stap in het Target Malaria project van de Bill & Melinda Gates Foundation.
NPR - Scientists Release Controversial Genetically Modified Mosquitoes In High-Security Lab
Reageer
  • Deel
Druk af