Genetisch manipuleren in eigen keuken kan al vanaf €140. Het Amerikaanse internetbedrijf The Odin van voormalig Nasa-wetenschapper Josiah Zayner verkoopt wereldwijd doe-het-zelf-pakketten waarmee je bijvoorbeeld gistcellen fluorescerend kunt maken.

In Duitsland is de verkoop van de genetische doe-het-zelf-pakketten aan banden gelegd omdat ze gevaarlijke ziektekiemen zouden bevatten.

Voor De Standaard probeerde Hilde Van den Eynde de DIY- Crispr Kit. Met de omstreden gentechniek CrisprCas-9, die makkelijk, snel, èn goedkoop zou zijn, kun je met deze kit een onschadelijke stam van de Escherichia Coli, een darmbacterie, antibioticaresistent maken. Het doet denken aan een geavanceerdere versie van een derde klas biologie-experiment.

De bedoeling is dat je de darmbacterie opkweekt in petrischalen op een standaardvoedingsbodem. Door een Crispr-Cas9 mengsel toe te voegen, verruilen de darmbacteriën het aminozuur lysine in hun eiwitten voor threonine. Dat is voldoende om te overleven op een voedingsbodem waar antibiotica doorheen is gemengd. Het bleek echter na controle dat zowel de gemanipuleerde bacteriën als de controlebacteriën antibioticaresistent zijn. Dat komt wellicht door contaminatie van andere bacteriën. Het kan ook komen doordat het doe-het-zelf-pakketje niet deugde.

Bacteriën kweken niks voor jou? Geen zorgen: je kan ook de Frog Genetic Engineering Kit bestellen met 6 levende kikkers om mee te experimenteren. Tip: lees eerst maar eens hoe Hilde Van den Eynde het bacterie-experiment heeft ervaren.
De Standaard - Biohacken in de keuken
  • Deel
Druk af