In juli van dit jaar heeft het Europese Hof geoordeeld dat de CRISPR-Cas9 veredelingstechniek onder dezelfde wet valt als andere genetische modificatietechnieken. Tot ontzetting van de betrokken wetenschappers. Om meerdere redenen zien zij die uitspraak als een ernstige belemmering, zo niet de doodsteek, voor de ontwikkeling van het onderzoek naar veredelingstechnieken van planten in Europa.

Maar de CRISPR-Cas9 karavaan trekt verder door de wereld. Onder de jubelende titel ‘Super-tomato shows what plant scientist can do’ schrijft Nature enthousiast over het werk van drie onderzoeksgroepen, uit Brazilië, de Verenigde Staten en China. Onafhankelijk van elkaar ontwikkelden ze op basis van een wilde tomaatachtige een plant met vruchten, die aan de eisen van zowel kwekers, handelaren als consumenten voldoen: grote, smakelijke vruchten, die tegen een stootje kunnen en niet bevattelijk voor ziekten zijn.

“We laten zien dat gelijktijdige CRISPR–Cas9 editing van zes genen resulteert in de aanpassing van het aantal vruchten, de vorm, de grootte, de nutriënteninhoud en de plantstructuur binnen één generatie,” zegt een Braziliaanse onderzoeker.

Met gangbare veredelingstechnieken zou zoiets jaren van experimenteren vergen. Onder de nieuwe wetgeving is het gebruik van CRISPR-Cas9 wel toegestaan, maar moet het resultaat nog aan eindeloze proeven onderworpen worden om de veiligheid te garanderen. Dat maakt deze methode economisch onhaalbaar.

Dat zag Kai Purnhagen, expert Europees en internationaal recht aan Wageningen University & Research, in juli al aankomen: “Door deze uitspraak wordt het voor bedrijven lastiger om te innoveren en ook om bij te blijven ten opzichte van de rest van de wereld. Want in bijvoorbeeld Azië en de Verenigde Staten zijn de regels soepeler en daar gaan de ontwikkelingen vrolijk verder.”
Een veredelaar van Syngenta vertelde Foodlog onlangs hetzelfde, al wilde hij de snelheid waarmee CRISP-Cas9 nieuwe verdeling mogelijk maakt niet overdrijven.
Dit artikel afdrukken