De gemiddelde aanbevolen hoeveelheid suiker in de VS is 6 en 9 theelepels respectievelijk voor vrouwen en mannen. Wereldwijd ligt het gemiddelde echter op 17 theelepels, met koploper VS op 40 theelepels suiker per dag - voornamelijk in de vorm van frisdrank.
Volgens Credit Suisse ligt de oplossing voor de hand: "Net als met alcohol en tabak is een hogere belasting op dranken de beste manier om de suikerconsumptie terug te dringen en de snelgroeiende zorgkosten die samenhangen met diabetes 2 en obesitas te financieren", citeert FoodNavigator.
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Er zit allang accijns op suiker. En die accijns verhogen betekend dat de producentenprijs met een zelfde bedrag omlaag zal gaan. Dan is er door de accijnsverhoging geen prijsopdrijvend effect meer en gaat de hoeveelheid suikerconsumptie op oude voet gewoon door.
Beter is extra belasting op suiker als ingredient.
Dan wordt de toevoeging vanzelf minder!
Ik vind het een TOPplan.
Beter als de vettax, toegevoegde suikers zijn nergens voor nodig en in sommige blikken groente zitten 4 soorten suikers, glucose-stroop, fructose, etc. Lijsten ingrediënten zijn zo lang, met zoveel namen die voor de meeste mensen 'vreemd' zijn en waarbij wordt gedacht 'het zal niet zo slecht zijn, anders werd het niet goedgekeurd' dat de meeste mensen er gewoon niet van bewust zijn.
@Martijn: het lijkt me logisch dat dit niet geld voor fruit, daar zitten natuurlijke suikers in, onbewerkt, niet 100x geconcentreerd etc. Maar what's made in a labatory takes a labatory to digest. Fruit werkt ook niet verzurend voor je lichaam, vaker alkaliserend, alle bewerkte suikers doen het omgekeerde, waardoor meer mensen ziek worden.|
Het zal inderdaad lastig worden, lobby van het bedrijfsleven, misschien zelfs de farmaceutische industrie... Maargoed, er wordt in ieder geval over gesproken, dat is al iets!
En qua zoetstoffen ligt het eraan, daar moet sowieso ook beter naar gekeken worden, want anders krijg je inderdaad dat alles meer zoetstof krijgt, stevia is harstikke onschadelijk, maar of dat dan overal in moet worden gedaan weet ik inderdaad ook niet. Mensen moeten gewoon meer echt voedsel leren eten!
Het idee lijkt me erg goed, vooral om bewustwording te creëren dat suiker niet iets is dat je zomaar zonder gevolgen onbeperkt kunt eten.
Ook het duidelijk maken dat in veel bewerkte producenten suiker wordt gedaan zal voor velen een eye opener zijn (ik zie de Foodlog lezer niet als een gemiddelde consument).
In bv een zelf gemaakte Italiaanse pasta saus zit geen toegevoegde suiker, maar in een potje uit de supermarkt opeens wel waardoor het gezonde mediterrane dieet opeens minder gezond wordt.
De uitvoering in praktijk zal lastig zijn;
Hoe om te gaan met suikers die van nature in voedsel aanwezig is?
Welke type suikers moeten accijns krijgen (vooral fructose veroorzaakt problemen maar belasting heffen op fruit is weer geen goed idee)?
In welke vorm, bv alleen dranken met suiker of puur suiker?
Zoetstoffen lijken geen direct probleem te geven, maar zorgen er wel voor dat een zoete smaak normaal blijft te worden gevonden en dus de suiker verslaving in stand houd, dus die ook?
Enz.
Ook zal er veel weerstand vanuit producenten komen en politiek is meer gevoelig voor de suikerlobby dan voor gezondheidsvoordeel van burgers als dat geen directe resultaat geeft maar pas na een aantal jaar. Het heffen van belasting/acijns is meestal een impopulaire maatregel, en een rijke lobby kan het voor politici erg lastig maken door beïnvloeding van de algemene opinie.
Misschien gewoon klein beginnen door het heffen van belasting op puur suiker en dranken met suiker. Dan eventueel na een aantal jaar bijsturen, als het maar duidelijk wordt dat suiker bij alcohol thuis hoort: geniet, maar met mate.