In de Ondertussen van zaterdag 22 februari en zondag 23 februari vallen mij deze berichten op:

- in Italië is 'de paniek groot' nadat een tweede persoon is overleden aan Covid-19 (Algemeen Dagblad). Een tiental steden en dorpen rondom het 'epicentrum' Codogno heeft scholen, kroegen en openbare gebouwen gesloten. Ongeveer 50.000 mensen hebben het advies gekregen binnen te blijven en kerkdiensten, carnavalsvieringen en sportevenementen zijn opgeschort (De Standaard). Italië is binnen Europa het land met de meeste besmettingen, inmiddels 51, en de eerste besmettingen zonder dat er sprake is van een connectie met China. De Italianen zijn inmiddels massaal aan het hamsteren geslagen; de schappen met waterflessen en WC-papier zijn leeg (De Telegraaf).

- maandag begint de 75e editie van de Huishoudbeurs. Suf? Welnee, het is de grootste consumentenbeurs van ons land, beter nog: een lifestyle-event. In de beginperiode nog vooral hét podium waar fabrikanten hun eerste apparaten demonstreerden, nowadays eigenlijk een 'tijdschrift', zegt beursmanager Nicole Babay: "redactionele verhalen en info over onze manier van leven, afgewisseld met advertenties" (Algemeen Dagblad). Wat niet verandert: 90% van de bezoekers is vrouw. En ze nemen gemiddeld 7 kilo aan gekochte en gekregen producten mee naar huis.

- student Janna van den Elzen ontwikkelde een nieuw verpakkingsmateriaal voor groente en fruit, ter vervanging van de huidige bakjes. Haar grondstof? Koeienmest. Ze was op zoek naar een reststroom ("het is interessant om iets waar te veel van is, opnieuw te kunnen toepassen") vol vezels. Koeienmest bleek uitstekend geschikt. Van den Elzen won met haar Poober-cupjes al een prijs op de HAS Food Experience. De eerste geïnteresseerde afnemers meldden zich al. Van den Elzen wil nog wel zeker stellen dat haar Poober-bakjes ook voedselveilig zijn, en ze groter kunnen maken dan de huidige cupjes. Dan kunnen ze ook in tuincentra, voor eieren en non-food toegepast worden (NieuweOogst). Wel vervelend: zonder kunstmest is er juist een tekort aan koeienmest. En daar willen we nou juist heen in Nederland.

Frankrijk schakelde vandaag één van de twee reactoren van de oudste nog werkende kerncentrale, die van Fessenhem, uit. Dat is conform de afspraak die de vorige Franse president Hollande maakte om het aandeel kernenergie in de Franse energie (nu zo'n 75%) terug te brengen naar 50%. Volgens activisten voldoet de kerncentrale uit 1977 niet aan de veiligheidsstandaarden en is de centrale kwetsbaar voor overstromingen en aardbevingen (NOS). Frankrijk heeft op dit moment 19 kerncentrales in gebruik, voorlopig is Fessenheim de eerste die helemaal gesloten wordt. Omdat de omschakeling naar hernieuwbare (zonne-, wind- en water) energie nog de nodige tijd in beslag zal nemen, heeft de sluiting tot gevolg dat Frankrijk méér fossiele energie gaat gebruiken (Bloomberg). Het debat daarover speelt ook in Japan (Foodlog) en Duitsland (Treehugger). In Nederland blijken we uit naam van de duurzaamheid hele Amerikaanse bossen plat te branden. Energie is een irrationeel mijnenveld.


Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken