Te goedkoop en van te slechte kwaliteit. Negen topproducenten van cava stappen om die redenen uit de officiële appellatie Cava en geven hun drank niet langer die naam mee.

Kwaliteitscava kost geld, vinden ze. Daarom starten ze hun eigen, door de EU erkend kwaliteitslabel genaamd Corpinnat. Dat betekent geboren in het hart van de Penedès (Catalonië), de belangrijkste regio voor Spaanse schuimwijn.

De negen dissidenten zijn niet de grootste cava­producenten, maar behoren kwalitatief wel tot de top. Hun vertrek uit de D.O. Cava (Denominación de Origen) is daarom ook als een bom ingeslagen in de Spaanse cavawereld, schrijft De Standaard. De beslissing komt na maandenlange onderhandelingen tussen de producenten en de Raad van Toezicht van Cava.

De leden van Corpinnat moeten zich houden aan strikte productievoorschriften, waaronder 100% biologische druiven, handmatige oogst, ten minste 18 maanden rijping en het uitvoeren van alle wijnbereiding in hun eigen wijnmakerij, schrijft Decanter. In de lente komen de eerste mousserende flessen onder de vermelding 'kwaliteitsschuimwijn gemaakt volgens de champagnemethode' op de markt.
De Standaard - Bubbel barst in land van de cava
Reageer
  • Deel
Druk af