De coronapandemie inspireert de voedingsmiddelenindustrie tot het produceren en marketen van gezondere producten. Want dat is waar de bezorgde consument behoefte aan heeft. “Er is een hernieuwde belangstelling voor gezondheid en voeding,” aldus Mark Schneider, de CEO van Nestlé, ’s werelds grootste voedingsmiddelenproducent, tegen nieuwsdienst Bloomberg. “Ik denk dat dat zo zal blijven, zeker gedurende de latere fasen van de pandemie en daarna ook, vermoeden wij.”

Hermodeleren
Het toverwoord in deze ontwikkeling in de markt is ‘immuunsysteem’. De schappen met vitamine D-preparaten zijn al leeg. Wetenschappelijk onderbouwd of niet, het vertrouwen in extra vitaminesuppletie lijkt algemeen te zijn. De behoefte om je door gezond te leven en te eten te wapenen tegen infectie met Covid-19 valt samen met de toch al sterke trend naar verantwoordere en betere voeding. In de voedingsmiddelenbusiness is duidelijk te merken dat die twee ontwikkelingen elkaar versterken.

Origineel of verrassend is de verandering van strategie van het Zwitserse bedrijf niet. Ook zijn grootste concurrenten Unilever en het Amerikaanse Mondelez “hermodeleren hun portefeuilles rond gezondere opties,” schrijft Bloomberg. De multinationals zijn groot geworden met snoep, snacks en chocolade, maar kiezen nu, op aandringen van de investeerders ook beaamt Schneider, een andere koers.

Het is niet zo dat het roer helemaal omgegooid wordt en Nestlé vanaf nu de oude producten inruilt voor louter gezonde. Een vertegenwoordiger van een grootaandeelhouder van Nestlé, het Luxemburgse LLB Asset Management, zegt tegen Bloomberg: “Nestle moet koorddansen in het voedingsegment om zowel het gezondheidsbewuste publiek als het massapubliek aan te spreken.”

Koopgedrag
Voor de trend in gezond gemaksvoedsel, zoals snacks en kant-en-klaar maaltijden, is een aantal fraaie marketingtermen gelanceerd. Positive nutrition is voor innovatieve snackproducenten het antwoord op Covid-19, aldus Foodnavigator. Maar zij kunnen niet zomaar de ‘nasties’, de verkeerde ingrediënten (suiker, zout en vet) uit hun producten halen. Want smaak blijft de belangrijkste beïnvloeder van het koopgedrag van de consument.

Vooral kleinere, innovatieve merken profiteren op de korte termijn al van het nieuwe gezond-eten-tegen-covid-bewustzijn. In de websites die verslag doen van de Amerikaanse markt buitelen de start-ups en andere innovatieve ontwikkelingen over elkaar heen. FoodNavigator citeert een aantal ondernemers van gezonde, plantaardige snacks, die in een mum van tijd door hun voorraad heen waren tijdens de lockdown. Hun distributie en verkoop verloopt grotendeels online, via platforms als Amazon.

Om aan de grotere vraag te voldoen breiden fabrikanten het assortiment uit met verschillende smaken voor verschillende momenten van de dag. Het ‘troostsnacken’ moet behalve smakelijk, gezonder ook betaalbaar blijven. Volgens FoodNavigator is dat een grote uitdaging aan de bedrijven
Bedrijfsvoering

De talloze start-ups en kleinere producenten van gezonde snacks in de Verenigde Staten sluiten met hun marketing aan bij de nieuwste trends in diëten en wellness. De eisen die de nieuwe, veelal jonge consumenten aan hun producten, maar ook aan de bedrijven zelf, stellen, zijn hoog. Ze moeten transparant zijn over hun productiewijze, over de herkomst van de ingrediënten en hun bedrijfsvoering, want veel consumenten hechten aan duurzaamheid en verantwoord ondernemen.

Maar de nieuwe snacks moeten wel smaken en niet te veel afwijken van de chips en snoep die men gewend was te kopen. “Er is nog veel onduidelijkheid over wat ‘gezond’ echt betekent”, zegt de oprichtster van Seed Snacks tegen Foodnavigator. “We zijn nog lang niet zover dat dit mainstream is. Ik denk dat mensen eerder minder zout en suiker in hun traditionele favorieten (chips, cakes en koekjes) willen dan dat ze overstappen op een gezond dieet.”

Eetgedrag
In Europa is eveneens een verschuiving van de traditionele snacks naar gezondere varianten te zien. Leken de chips van bieten en kikkererwten en de pizzabodem van bloemkoolrijst enkele jaren geleden nog overdreven experimenten, nu hebben ze een vaste plaats in de schappen.

Een andere trend die marktonderzoekers signaleren is een verandering in het eetgedrag, die in feite al decennia geleden is ingezet, maar nu een andere invulling krijgt. Waren snacks voorheen als tussendoortjes (calorierijke) aanvullingen op de drie dagelijkse maaltijden, nu willen consumenten vaker per dag een gezonde, hartige snack in plaats van een maaltijd.
In Europa zijn Nederland, Spanje, Noorwegen en Groot-Brittannië grootverbruikers van hartige snacks zoals chips, noten, tortilla chips, popcorn en zoute koekjes. Veel daarvan worden door de pandemie thuis gegeten en niet meer ‘on-the-go’. Om aan de grotere vraag te voldoen breiden fabrikanten het assortiment uit met verschillende smaken voor verschillende momenten van de dag. Het ‘troostsnacken’ moet smakelijk en gezond zijn maar ook betaalbaar blijven. Volgens FoodNavigator is dat een grote uitdaging aan de bedrijven.

Consumentenbasis
In de drankenindustrie liggen ook talloze mogelijkheden voor (zuivel)bedrijven om aan de nieuwe on-the-go wensen te gaan voldoen. Een recente ontwikkeling zijn zuiveldrankjes en yoghurtjes met extra proteïne. De behoefte daaraan is gecreëerd door denkbeelden over spieropbouw en herstel na training uit de wereld van sport en fitness. De Deense zuivelgigant Arla ziet wereldwijd potentie voor ‘high-protein-iced tea’, dat de gezondheidseffecten van eiwitten en thee combineert.

Zoals een marketeer van Arla USA het uitlegt tegenover Foodingrediënts: “On-the-go versterkte en functionele dranken zijn erg in trek bij een breed scala aan consumenten. Zowel de sport- als de mainstreammerken breiden hun productportfolio's uit tot gezonde lifestyle-producten voor een brede consumentenbasis.”

Rivella
Maar met een wolkje melk voor in de thee zijn de productontwikkelaren er niet. De eiwitrijke thee, die in sommige landen al enkele jaren geleden is geïntroduceerd om de markt te verkennen moet uiteraard lekker smaken en goed drinkbaar zijn. Daarom mag het niet naar zuivel of eiwit smaken, moet het suiker- en vetvrij zijn en echte thee bevatten. En het moet helder zijn.

Daar lag een uitdaging, want met wei-eiwit versterkte drankjes laten een droge smaak in de mond achter. Arla heeft daarvoor de oplossing gevonden: Lacprodan ISO.

Overigens bestaat er al sinds 2005 een Nederlands, helder drankje op basis van wei (restproduct van de kaasmakerij) met toegevoegde thee: Rivella Green Tea. Ouderen zullen Rivella, van oorsprong Zwitsers, maar groot geworden in Friesland, kennen als een niet al te smakelijk drankje, maar wel met een gezond imago. Misschien dat de huidige producent van Rivella, Vrumona, nog kan meeliften met de nieuwe trend.
Dit artikel afdrukken