Het coronavirus was in november en december al aanwezig in Europa. Dat melden verschillende bronnen.

In Frankrijk werd eind december een patiënt behandeld van wie men dacht dat hij een longontsteking had. Naar nu blijkt was hij besmet met het coronavirus.
Ook in Zweden (november) en Amerika (begin februari) was het coronavirus al eerder aanwezig dan tot nu toe werd gedacht. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt het “niet verrassend” en vermoedt dat er “nog meer vroege gevallen te vinden zijn”.

Uit genetisch onderzoek van het Genetics Institute van University College London blijkt dat het coronavirus al sinds het einde van 2019 rondzweeft over de wereld, schrijft HLN. De Londense onderzoekers onder leiding van professor Francois Balloux keken naar monsters die op verschillende momenten en op verschillende plaatsen waren genomen. Ze concludeerden dat het virus eind vorig jaar voor het eerst mensen besmette.

“Dit sluit het scenario uit dat het virus onder de mensen circuleerde lang voor het ontdekt werd en dus ook dat het al grote delen van de bevolking heeft besmet”, constateert het team van Balloux. Medici hoopten dat het virus al langer in omloop zou zijn, omdat dan mogelijk al meer mensen immuniteit zouden hebben opgebouwd. Balloux schat dat wereldwijd nu maximaal 10% van de bevolking is blootgesteld aan het coronavirus.
HLN - Nieuwe studie: ?Coronavirus dook niet vroeger dan eind 2019 op en verspreidde zich razendsnel?
  • Deel
Druk af