Het Centraal Planbureau presenteerde vandaag in zijn jaarlijkse juniraming vier mogelijke scenario's. Ze worden omgeven door een grote onzekerheid: hoelang zullen de coronamaatregelen de economie zullen beperken? Niemand weet het.

In het 'beste' geval is er sprake van een 'ongekend hevige', maar korte krimp. Dat zegt hoogleraar Finance Jaap Koelewijn van Nyenrode University op BNR. "Het gezonde Nederlandse jongetje heeft even last een druppelneus, maar dat is het dan ook." In dit scenario zou dit najaar al sprake zijn van een terugkeer naar normale omstandigheden. De economie krimpt weliswaar met een ongehoorde 6%, maar al in 2021 zal alweer een fors herstel optreden en groeit de economie al weer met 3%.

In het zwartste scenario, als zich de komende maanden een tweede coronagolf voordoet, zou de recessie anderhalf jaar aanhouden en de economie met bijna 10% krimpen. Dan neemt ook de werkloosheid snel toe, stijgt de staatsschuld (naar 73%, nog altijd 'zeer bescheiden' in vergelijking met andere eurolanden) en krijgt Nederland nog jarenlang te maken met een hoog financieringstekort.

In alle scenario's groeit de werkloosheid, die nu 3,4% bedraagt. In het gunstige scenario dit jaar naar 5% en volgend jaar naar 7%. In het somberste scenario loopt de werkloosheid op naar 10%.

Volgens Koelewijn is het laatste scenario zorgwekkend, maar niet onoverkomenlijk. Nederland heeft de middelen om de crisis te doorstaan. "Dat geld is er, we kunnen makkelijk €100 miljard op tafel leggen. Ik ga deze crisis niet wegwuiven, maar ik zing niet mee in het koor van de doemdenkers. De ruggegraat van de economie blijft goed overeind." Wel ziet Koelewijn de maatschappelijke ongelijkheid toenemen.
BNR - 'Krimp is ongekend hevig, maar kort'
  • Deel
Druk af