Wees niet onnodig bang, voorkom paniek en probeer de verspreiding van de infecties in te dammen. Dat zei viroloog prof. Marion Koopmans vorige week over het zich vanuit Wuhan vooral binnen China, maar ook daarbuiten verspreidende nieuwe Coronavirus 2019-nCoV. Het is vermoedelijk afkomstig van voor consumptie gevangen wilde vleermuizen die verhandeld zijn op de dierenmarkt in Wuhan.

De economische gevolgen van de op dit moment ruim 17.000 bekende infectiegevallen en 362 doden, zijn niettemin indrukwekkend.

Maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen, belemmeren het reizen van en naar China. Tevens begint duidelijk te worden dat toeleveringslijnen van producten en onderdelen stil kan komen te liggen. Daardoor stokken de inkomsten uit export (in de maand december exporteerde China goederen met een waarde van ruim $283 miljard). Elders in de wereld zullen producten niet meer geleverd kunnen worden en zal ook de assemblage van producten met Chinese onderdelen in gevaar komen naarmate beschikbare voorraden uitgeput raken. Omdat onzeker is hoe lang de situatie zal duren en hoe belemmerend die zich verder zal ontwikkelen, reageren de beurzen scherp. De Tijd meldt dat de Chinese beurzen vandaag 9% lager openden na de Chinese nieuwjaarsperiode die samenviel met de uitbraak en de pogingen om het virus te isoleren.
De Tijd - Chinese markten heropenen met 9 procent verlies na corona-virus
  • Deel
Druk af