Slijmvliezen
Volgens Vineet Menachery, assistent-professor microbiologie aan de Universiteit van Texas, kunnen coronavirussen 2 tot 9 dagen overleven op harde oppervlakken zoals staal of plastic – maar alleen als je niets doet om ze tegen te houden. “Relatief eenvoudige reiniging zal het virus al oplossen of vernietigen. Als je iets gebruikt met tussen de 60 en 70 procent ethanol, zal het virus in minder dan 60 seconden worden vernietigd”, aldus Menachery. Ook gewoon zeep of afwasmiddel met water is effectief. “Ik zou minder ongerust zijn over het winkelen en wat meer ongerust over bijvoorbeeld de toetsen van een pinapparaat”, zei hij. Het komt er volgens hem op neer, dat de beste manier om te voorkomen dat je Covid-19 van een voorwerp 'krijgt', is om je ogen, neus of mond niet aan te raken nadat je voorwerpen hebt aangeraakt. “Zolang je het virus niet naar je slijmvliezen brengt, is het moeilijk om met het coronavirus geïnfecteerd te raken.”
Dat laatste bevestigt ook Simone Hertzberger in deze reactie: “Volgens de nu bekende feiten, wordt dit virus overgedragen via de luchtweg en de slijmvliezen. Dus niet via het spijsverteringskanaal, zoals bijvoorbeeld norovirus doet, of hepatitis-a. […] Dus als je een besmette appel eet, krijg je geen Covid-19 via de spijsvertering. Als de appel recent is besmet en je raakt daarna je ogen of neus aan, dan is het, net als wanneer je een ander oppervlak aanraakt, een mogelijke besmettingsbron.”
Voor wat betreft coronabesmettingen en herbruikbare voorwerpen is er dus in principe geen enkel probleem en kun je prima uit een – schoongemaakte – herbruikbare beker drinken.
Besides “social distancing” another practice that will stop the spread of Coronavirus is “not touching your eyes, nose, or your mouth...” https://t.co/rBEWMjVgde
— James Woods (@RealJamesWoods) March 6, 2020
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Corona en verspilling.....
https://www.businessinsider.nl/coronavirus-vliegtuigmaatschappijen-spookvlucht-coronavirus-europese-commissie-klm/
Dominique Vrouwenvelder "Op de Foodlog redactie werken we overigens sinds gister vanuit huis om het zekere voor het onzekere te nemen, voor onszelf en elkaar."
Dan lopen boeren dus veel minder risico want thuis werken is bijkans inherent aan het beroep ;)
#4 Het is inderdaad een doekje voor het bloeden. Toch vind ik het dan zonde dat we herbruikbare materialen gaan weren terwijl dat helemaal nergens voor nodig is. Ben benieuwd hoe lang het duurt voor Nederland grovere maatregelen neemt.
#3 Ik snap je punt. 'Gelukkig' werken wij altijd vanaf onze eigen laptops (maar die kunnen denk ik best vaker een doekje gebruiken). Op de Foodlog redactie werken we overigens sinds gister vanuit huis om het zekere voor het onzekere te nemen, voor onszelf en elkaar.
Ben ik nu heel negatief als ik denk dat deze maatregelen alleen helpen om een piek in de besmetting en dus belasting van de ziekenhuizen te voorkomen maar dat het virus toch zijn weg wel vind.
Hoe groot is de kans dat dit gewoon een nieuwe factor wordt waar we in de toekomst regelmatig mee geconfronteerd gaan worden.
Op laatste deel van je 2:
Heb jij je eigen toetsenbord, muis en vast telefoon op het werk ;-).
En hoe vaak worden die schoongemaakt ;-) al dan niet door jezelf.
Lang leve de flexplekken in de kantoortuin :-).