“Geen enkel wegwerpartikel is vandaag de dag steriel”, zegt Tom Szaky, de oprichter en CEO van TerraCycle in een interview met Grist. Tijdens het productieproces wordt een product door verschillende mensen aangeraakt en vangt het stof. Je hebt geen idee wie het wegwerpartikel voor jou heeft aangeraakt. Dat weet je wel als je je eigen herbruikbare artikel in handen hebt. Wat dat betreft staat het 1-0 voor de herbruikbare koffiebekers.

Slijmvliezen
Volgens Vineet Menachery, assistent-professor microbiologie aan de Universiteit van Texas, kunnen coronavirussen 2 tot 9 dagen overleven op harde oppervlakken zoals staal of plastic – maar alleen als je niets doet om ze tegen te houden. “Relatief eenvoudige reiniging zal het virus al oplossen of vernietigen. Als je iets gebruikt met tussen de 60 en 70 procent ethanol, zal het virus in minder dan 60 seconden worden vernietigd”, aldus Menachery. Ook gewoon zeep of afwasmiddel met water is effectief. “Ik zou minder ongerust zijn over het winkelen en wat meer ongerust over bijvoorbeeld de toetsen van een pinapparaat”, zei hij. Het komt er volgens hem op neer, dat de beste manier om te voorkomen dat je Covid-19 van een voorwerp 'krijgt', is om je ogen, neus of mond niet aan te raken nadat je voorwerpen hebt aangeraakt. “Zolang je het virus niet naar je slijmvliezen brengt, is het moeilijk om met het coronavirus geïnfecteerd te raken.”

Dat laatste bevestigt ook Simone Hertzberger in deze reactie: “Volgens de nu bekende feiten, wordt dit virus overgedragen via de luchtweg en de slijmvliezen. Dus niet via het spijsverteringskanaal, zoals bijvoorbeeld norovirus doet, of hepatitis-a. […] Dus als je een besmette appel eet, krijg je geen Covid-19 via de spijsvertering. Als de appel recent is besmet en je raakt daarna je ogen of neus aan, dan is het, net als wanneer je een ander oppervlak aanraakt, een mogelijke besmettingsbron.”

Voor wat betreft coronabesmettingen en herbruikbare voorwerpen is er dus in principe geen enkel probleem en kun je prima uit een – schoongemaakte – herbruikbare beker drinken.
Dit artikel afdrukken