Doordat we vaker onze handen wassen en meer afstand van elkaar houden, doen ook infecties als buikgriep en oorontstekingen zich minder vaak voor. Het Algemeen Dagblad spreekt zelfs van een ‘spectaculaire daling’ van infectieziektes bij jonge kinderen.

De krant baseert zich op cijfers van kennisinstituut Nivel, dat inzicht heeft in de registraties van huisartsen. Het aantal vastgestelde gevallen van buikgriep is de afgelopen maanden gehalveerd. Bij oorontstekingen bij kinderen onder de 4 jaar is het aantal infecties zelfs met 80% gedaald. Wekelijks komen normaal gesproken ongeveer 500 per 100.000 peuters bij de huisarts met een oorontsteking. Nu slechts 100 per 100.000.

Mariëtte Hooiveld, senior onderzoeker bij Nivel, ziet een duidelijk verband tussen de aangescherpte maatregelen en de daling in het aantal infectieziektes. Ze zegt: “Het zal een combinatie zijn van meer afstand houden, meer handen wassen, minder kleine kinderen bij elkaar én mensen die niet meer voor elk wissewasje naar de dokter gaan.”

Duimen draaien was er voor de huisartsen overigens niet bij. Het aantal mensen dat zich bij de huisarts meldde met een vorm van hypochondrie gerelateerd aan corona steeg explosief, van nagenoeg 0 naar 250 mensen per 100.000 Nederlanders.
Algemeen Dagblad - Spectaculair minder oorpijn en buikgriep door coronamaatregelen
Reageer
  • Deel
Druk af