'Pas op met quasi religieuze uitspraken als 'de natuur slaat terug'. Aan het woord is een politicoloog.

Terwijl op verschillende plekken bij grote stedelijke concentraties blijkt dat de coronacrisis een gunstig effect heeft op de uitstoot van CO2 en stikstof, blijkt een Belgische academicus daar heel anders over te denken. We riskeren in precies de omgekeerde beweging terecht te komen, zegt de Waalse docent politieke wetenschappen en geopolitiek analist aan de universiteit van Luik, François Gemenne in het Franse blad Le Nouvel Obs.

“Veel regeringen zouden wel eens van de situatie kunnen profiteren om een aantal maatregelen in de strijd tegen de klimaatopwarming terug te draaien, in naam van het economisch herstel”, aldus Gemenne. Hij wijst erop dat Tsjechië en Polen al gevraagd hebben om de ‘Green New Deal’ te verlaten. China zou er al aan denken om een honderdtal kolencentrales te bouwen om de economie te stimuleren.

Gemenne vreest dat de huidige ‘lockdown’-maatregelen de indruk wekken dat de strijd tegen de klimaatopwarming een complete stilstand van de economie vergt. Door, zoals in verschillende media gebeurt (zie bijvoorbeeld de NOS en Foodlog zelf), te zeggen "dat men iets gelijkaardigs moet doen voor het klimaat, riskeert men een massale weerstand op te roepen”.
François Gemenne : « Attention aux formules quasi religieuses du type : ?la nature reprend ses droits? »
  • Deel
Druk af