De belangrijkste Nederlandse volksgezondheidsproblemen zijn door de coronapandemie urgenter geworden, waardoor we bij een nieuwe virusuitbraak in de toekomst mogelijk nog kwetsbaarder zijn. Dat concluderen onderzoekers Henk Hilderink en Erwin Eisinger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een speciale editie van de Volksgezondheid Toekomst Verkenning van het RIVM. "We moeten voorkomen dat we over een aantal jaren nog harder getroffen worden door zulke virussen.” Dat schrijft De Telegraaf.

De vraag is natuurlijk hoe infecties zodanig voorkomen kunnen worden zonder dat ons leven en de bedrijvigheid ingrijpend worden aangetast. Met de grootste berg geld van de wereld kun je, enerzijds, geen verzameling antistoffen aanleggen tegen onbekende belagers. Anderzijds willen we echt niet meer alleen maar lokaal in ons eigen cirkeltje bewegen. We willen de wereld over en verspreiden juist daardoor in een mum van tijd ieder microbiologisch risico. De facto zegt het RIVM dat we moeten accepteren dat infectieziekten ons nog altijd de baas zijn, terwijl we waren gaan denken dat we alleen nog met welvaartsziekten te kampen hadden. Recent wezen dokters en volksgezondheidsexperts op het belang van het bestrijden van welvaartsziekten (m.n. hart- en vaatziekten en diabetes en de voorstadia daarvan) om de gevolgen van de infectieziekte Covid-19 te beperken.

Volgens het Parool zijn de onderzoekers weinig enthousiast over de toekomst. Ze voorzien een grotere tweedeling op het gebied van gezondheid en inkomen en het wegvallen van solidariteit in de samenleving.

Het RIVM formuleert zijn zorgen als volgt: "In voorbije eeuwen maakten infectieziekten de dienst uit. Dankzij riolering en vaccins verschoof de aandacht in de loop van de 20ste eeuw naar welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten en kanker. De coronacrisis markeert een nieuwe fase, waarin nieuwe infectieziekten zich gaan vermengen met bestaande gezondheidsproblemen. En dat betekent dat we op een nieuwe manier weer moeten leren leven met de aanwezigheid en dreiging van virussen."
RIVM - Corona-inclusieve VTV | RIVM
Reageer
  • Deel
Druk af