Tommy is een van de zes zorgrobots in het ziekenhuis in het Italiaanse Varese. Dat ligt in het epicentrum van de corona-uitbraak. De robots draaien in het ziekenhuis mee en beschermen de artsen tegen besmetting met het coronavirus, schrijft Reuters.

In eerste instantie waren de patiënten niet erg positief over de robots. De praktijk leert dat ook zij de voordelen al snel zien: de robots ontlasten de medische staf met als gevolg dat ze via de robot vaker met de 'echte' dokter kunnen praten dan voorheen.

Robots als Tommy verlagen bovendien het risico dat de artsen zelf besmet raken met het virus. De hightech-assistent is net zo groot als een kind van 9, heeft ogen, armen, een stropdasje en een camera in zijn ‘hoofd’. Hij heeft geen pauzes nodig, alleen batterijen. Besmette mensen kunnen vragen stellen aan de robot en dokters kunnen meekijken op de afdelingen zonder fysiek aanwezig te zijn.

De robots zijn een welkome aanvulling voor het overbelaste medische personeel. Dat zien de patiënten uiteindelijk ook. Alleen al doordat de lege batterijen van een robot een stuk eenvoudiger te vervangen zijn dan die van een oververmoeide dokter. Tommy heeft ook al geen mondkapjes nodig.
Reuters - Tommy the robot nurse helps keep Italy doctors safe from coronavirus
Reageer
  • Deel
Druk af