Het coronavirus is misschien tóch uit een Chinees laboratorium ontsnapt (Knack, zie 4.7). Een nieuwe bevinding in het onderzoek naar de oorsprong van de Covid-19-pandemie lekte uit via The Wall Street Journal. Vlak voor de wereldwijde corona-uitbraak zouden 3 Wuhanse laboratoriummedewerkers met griepklachten in het ziekenhuis opgenomen zijn geweest (De Telegraaf, zie 4.5).

Het Wuhan Institute of Virology in China doet onderzoek naar pathogene virussen, waaronder verschillende coronavirussen. In november 2019 hadden medewerkers van het laboratorium klachten die overeenkomen met de coronaklachten. De laboratoriummedewerkers zochten zelfs medische hulp in het ziekenhuis tegen de symptomen.

Dat verhaal komt uit een niet eerder openbaar gemaakt rapport van de Amerikaanse Inlichtingendienst. Het onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wees eerder uit dat het virus waarschijnlijk was overgesprongen van dier op mens. De kans dat de uitbraak van het lab stamt werd 'zeer onwaarschijnlijk' bevonden (Scientias, zie 4.6). De kritiek op het WHO-onderzoek luidde vooral dat China niet genoeg openheid van zaken had gegeven. Dat blijkt nu, want de mogelijkheid dat het Wuhanse laboratorium aan de wieg van de corona-uitbraak staat kan nog steeds niet worden uitgesloten.

Het Amerikaanse rapport zou weer geen duidelijkheid geven over de reden dat de labwerkers ziek werden en over de gestelde diagnose van hun ziekte (WebMD, zie 4.8). Ook seizoensgriepvarianten kunnen vergelijkbare symptomen geven. Volgens de WHO zouden de medewerkers bovendien geen antilichamen hebben tegen het coronavirus (The Guardian, zie 4.2).

China
De baas van het Chinese virusinstituut ontkent het verhaal (RTL Nieuws, zie 4.4). Volgens hem zou het bewijs voor de bewering ongegrond en een leugen zijn. De Chinese onderzoeker zegt niet te weten waar dergelijke informatie vandaan zou komen.

Meer onderzoek
Achttien deskundige wetenschappers pleiten in een open brief in het wetenschappelijke blad Science voor meer en transparanter onderzoek naar de herkomst van het Covid-19-virus. De onderzoekers vallen over het feit dat in het WHO-rapport voornamelijk wordt uitgegaan van een zoönotische uitbraak, en niet van een laboratoriumuitbraak. En dat terwijl voor geen van beide hypothesen nog overtuigend bewijs is gevonden.

Aan het laboratorium-scenario is door de WHO zelfs bijna geen aandacht besteed, valt de wetenschappers op. Erik van Nimwegen, hoogleraar en mede-ondertekenaar van de open brief, zegt daarover in Scientias: "De WHO-studie heeft een laboratoriumscenario expliciet niet (of bijna niet) onderzocht en het feit dat bijna al het daadwerkelijke onderzoek onder streng toezicht van de Chinese autoriteiten is gedaan trekt helaas de onafhankelijkheid van het onderzoek tot zekere hoogte in twijfel."

Toekomstig onderzoek naar de corona-uitbraak moet volgens de 18 wetenschappers objectief zijn, wetenschappers vrij laten, vanuit meerdere expertises onderzocht worden en gebeuren onder toeziend oog van een onafhankelijke toezichthouder.

Begin deze maand publiceerde de gerenommeerde Brits-Amerikaanse wetenschapsjournalist Nicholas Wade (79) een uitgebreide analyse op The Medium waarin hij alle mogelijkheden voor de plausibiliteit van de ontsnappingstheorie en die voor de natuurlijke oorsprong op een rij zette. Hij maakte geen keuze om die juist aan de lezer over te laten. Wel liet hij doorschemeren dat hij het meest overtuigd wordt door de argumenten die wijzen in de richting van de ontsnappingstheorie.
Dit artikel afdrukken