De Financial Times meldt dat in de vijfde week van de Coronacrisis in de Verenigde Staten opnieuw 4,4 miljoen mensen hun werk zijn kwijtgeraakt. Inmiddels telt het land 26,4 miljoen corona-werklozen op een beroepsbevolking van 165 miljoen mensen. Dat betekent dat het virus 16% van de werkenden in 1,5 maand in een uitzichtloze situatie heeft gestort. Nieuwe banen zullen de komende jaren immers vermoedelijk niet voor het opscheppen liggen.

In Europa zijn dergelijke cijfers nog niet geaggregeerd beschikbaar en worden de effecten door de grotere sociale zekerheid op het oude continent pas later zichtbaar. Wel maakte Le Figaro alvast de opmerking dat miljoenen banen in het door vakbonden beheerste baanzekere Frankrijk verloren zullen gaan.

Het Financieele Dagblad brengt de resultaten van de Inkoopmanagersindex, in het Engels de Purchasing Managers Index, voor 19 landen in de Eurozone. Het omslagpunt tussen groei en krimp ligt op de score 50. Afgelopen maart kwam de score uit op 29,7, deze maand gevolg door een heel ruime halvering met 13,5. In het bestaan van de index is zo'n lage stand nog nooit eerdere voorgekomen.

Volgens econoom Chris Williamson van IHS Markit duiden de cijfers op een krimp van de economie van de eurozone met 7,5% op kwartaalbasis. Op jaarbasis zou dat - bij voortzetting van de maatregelen - leiden tot een krimp van de economie met een derde. Is dat een reële extrapolatie? Robert Redfield, het hoofd van CDC (de Amerikaanse GGD), sprak deze week de verwachting uit dat Covid-19 zich komend najaar heftiger zal manifesteren omdat het virus dat het veroorzaakt dan in combinatie met het gebruikelijke griepseizoen zal optreden.
FinTimes - US jobless claims of 4.4m take pandemic toll to a record 26m
  • Deel
Druk af