Laatste update: 30-03-2020 | 19:10 uur


  Maandag 30 maart

 • Het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) beginnen een grootschalig onderzoek om de risicofactoren van het coronavirus in kaart te brengen. Ruim 135.000 noorderlingen krijgen de komende tijd wekelijks een vragenlijst toegestuurd en de antwoorden worden gekoppeld met bio- en databank Lifelines. Zo kunnen zowel erfelijke  als omgevingsfactoren opgespoord worden die mede bepalen of iemand ernstig ziek wordt van het coronavirus of juist milde klachten ontwikkelt, schrijft de RUG.Het onderzoek spitst zich ook toe op de effecten van het coronavirus op het welzijn en welbevinden van de noorderlingen. Worden mensen bijvoorbeeld somber of angstig en heeft dit effect op hun eetgedrag en gezondheid? Tenslotte wordt met het onderzoek ook de verspreiding van het coronovirus in de 3 noordelijke provincies in kaart gebracht. "Het is bijzonder om te zien wat we gezamenlijk op zo’n korte termijn hebben georganiseerd. We bundelen onze krachten om de kennis over het coronavirus te vergroten en met wetenschappelijk onderzoek bij te dragen aan onze maatschappij,” zegt Lifelines-bestuurder Bert-Jan Souman.

 • De huidige maatregelen tegen het coronavirus blijven ook na 6 april gelden, melden bronnen in Den Haag aan het AD. Morgen besluit de crisiscommissie van het kabinet over één nieuwe datum tot wanneer de maatregelen van kracht zullen blijven; dat wordt in een persconferentie om 19.00 uur bekend gemaakt. Vooralsnog worden geen extra maatregelen verwacht.

 • In de Nederlandse ziekenhuizen voltrekt zich een 'schaduwcrisis', schrijft de Volkskrant. Behandelingen en operaties van niet-coronapatiënten worden uitgesteld, door gebrek aan capaciteit of doordat het voor patiënten niet verstandig is om in een ziekenhuis te zijn waar het virus rondwaart. Stamceltransplantaties, chemokuren, orgaandonaties maar ook CT-scans: volgens adviesbureau Gupta Strategists, vindt 40% van de ziekenhuiszorg momenteel geen doorgang. "Een half miljoen afgebelde patiënten per week". Dat gaat met de grootste zorgvuldigheid: "je wilt niet dat patiënten overlijden aan kanker door de dreiging van Covid-19", zegt een betrokken arts. Een ander zorgpunt: door het uitstel van behandelingen nu, groeien de wachtlijsten. En dat effect gaat nog lang doorwerken, ook als de planbare zorg weer op gang komt.

 • Nadat dit weekend naar buiten kwam dat de meeste coronapatiënten op de intensive care aan overgewicht lijden, waarschuwt hoogleraar obesitas Liesbeth van Rossum, internist bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam mensen niet hals overkop aan een crash-dieet te gaan. "Daarbij ligt het gevaar op de loer dat een tekort aan voedingsstoffen ontstaat en dat moet juist worden voorkomen teneinde een goede weerstand te behouden", zegt Van Rossum op de NOS. Het probleem van overgewicht is niet in één dag opgelost. Van Rossem wijst erop dat het juist in een quarantaineperiode met alle stress van baanonzekerheid of kinderen thuis, niet eenvoudig is gezond te leven. "Mensen grijpen dan eerder naar snacks of alcohol, maar troost jezelf vooral met een gezonde levensstijl en voorkom dat je kilo's verder toenemen." Voor mensen met obesitas heeft Van Rossem een duidelijk advies: zij moeten vooral voorkomen dat ze besmet raken met het virus.

 • Het Amerikaanse gezondheidsconcern Johnson & Johnson (J&J) verwacht al begin volgend jaar de eerste partijen van een coronavaccin beschikbaar te hebben, meldt Knack. Het bedrijf vervroegt de startdatum van de klinische tests van november naar september en investeert samen met het gezondheidsagentschap Barda meer dan $1 miljard in de versnelling van het onderzoek naar en de productie van een vaccin.
  Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat het een jaar tot 18 maanden zou duren voor er een vaccin zou zijn. Nu zouden er over anderhalf jaar 1 miljard doses geleverd kunnen worden. J&J screent ook de chemische verbindingen in alle potentiële geneesmiddelen in zijn pijplijn op werking tegen Covid-19. Dat betreft meer dan 4.000 sets met werkbare stoffen, die al in de mens getest zijn op veiigheid. 

 • Het RIVM bracht om 14:00 nieuwe cijfers. Daaruit blijkt dat Covid-19 in totaal inmiddels 864 levens geëist in Nederland. Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn het afgelopen etmaal 93 nieuwe meldingen over sterfgevallen binnengekomen. Dat is lager dan gisteren; toen steeg het dodental nog met 132. Het aantal nieuwe besmettingsgevallen daalde van 1104 gisteren tot 884 vandaag.

  Het totaal aantal positief geteste patiënten beloopt 11.750. Het totaal aantal gemelde patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis staat op 3990 (+507 sinds gisteren)

  Het RIVM geeft als toelichting: Net als de afgelopen dagen is gemeld, neemt het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal gemelde overledenen in Nederland minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten. Deze week zal duidelijk worden of er sprake is van een werkelijke afvlakking.

  In Noord-Brabant zet de afnemende trend in het aantal ziekenhuisopnames door. In Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland en Limburg zijn er relatief veel ziekenhuisopnames. In de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland en Zeeland is het aantal ziekenhuisopnames stabiel laag.

 • De maatregelen die door het kabinet zijn ingesteld om de verspreiding van het coronavirus te beteugelen worden verlengd. Dat melden Haagse bronnen aan De Telegraaf. Het gaat, schrijft de krant, om het pakket dat aanvankelijk van kracht zou zijn tot 6 april. Dat gaat onder meer om de sluiting van scholen en horeca, zo veel mogelijk thuis te blijven, de oproep om anderhalve meter afstand te houden en het samenscholingsverbod van drie of meer mensen. Onlangs ging al een streep door vergunningsplichtige evenementen, maar die maatregel is als enige al tot 1 juni van kracht is.

 • President Trump verwacht dat de VS het aantal doden als gevolg van Covid-19 kunnen beperken tot 100.000 als het land de social distancing-regels goed in acht neemt. Eerdere schattingen van zijn regering gingen uit van zelfs meer dan 2 miljoen, zo'n 0,6% van de bevolking.
  Trump denkt dat het land tegen juni weer voldoende hersteld is om aan de slag te gaan met het leven na Corona. "We kunnen verwachten dat we op 1 juni goed op weg naar ons herstel zijn. Vele fantastische dingen zullen gebeuren", voorspelt de president.

 • Twitter verwijderde twee video's die door de Braziliaanse president Jair Bolsonaro op twitter waren geplaatst. De president wil om economische redenen niets weten van het stilleggen van zijn land in de strijd tegen de verspreiding van Covid-19 en liet zien dat hij spot met zelf-isolatie en social distancing. Dat vindt twitter niet kunnen. De video's lieten Bolsonaro zien die op straat in de stad Brasilia een menigte mensen ontmoette, waaronder een straatverkoper die de regels eveneens aan zijn laars lapte en nog gewoon zijn werk deed. Bolsonaro's optreden is in strijd met instructies van zijn eigen regering.

 • In Op1 vertelde Philips CEO Van Houten gisteravond dat zijn bedrijf pas zeer recent om extra beademingsapparatuur is gevraagd. Hij zei: "Ik denk dat heel de wereld niet scherp genoeg naar China heeft gekeken. Men dacht dat het wel mee zou vallen."
  In januari en februari blijkt veel beademingsapparatuur te zijn geleverd aan China. Vervolgens bestelde Italië in februari veel apparaten toen Covid-19 zich daar begon te verspreiden. "En toen was de voorraad op", zegt Van Houten. Het bedrijf gaat zijn best doen om de jaarproductie nu in enkele weken te realiseren. Nederland zal mogelijk een tekort aan IC-bedden met beademingsapparatuur gaan ervaren in de komende weken. Afgelopen weekend zijn de eerste patiënten al naar Duitsland overgebracht. Dat land heeft de ruimste IC-capaciteit per 100.000 bewoners; Nederland is dun bezaaid met IC-bedden. Volgens de NOS is dat het gevolg van bezuinigingen op de zorg.


 • Hulporganisatie Oxfam Novib maakt zich ernstige zorgen om een uitbraak van Covid-19 in arme landen. "Rijke landen moeten nú de krachten bundelen om miljoenen doden te voorkomen", zegt de organisatie.

  Oxfam stelt een noodplan van 140 miljard euro voor om de crisis wereldwijd het hoofd te kunnen bieden. "De conorapandemie overweldigt zelfs de rijkste landen met de beste zorgstelsels en veroorzaakt daar veel leed en onzekerheid. In arme landen zal de ziekte zich nog sneller kunnen verspreiden en is de zorg totaal niet in staat hier mee om te gaan", schrijft de hulporganisatie. "Wij zijn in Nederland terecht trots op de enorme inspanningen die onze zorgverleners leveren in de strijd tegen dit virus. Maar hun collega’s in arme landen zullen machteloos staan. Zij zijn met te weinig en hebben nauwelijks middelen om zelfs basale zorg te geven aan hun patiënten."

 • President Trump kondigde zondag aan dat de richtlijnen voor social distancing vanuit de regering in Washington van kracht blijven tot 30 april. Daarmee komt hij terug op eerdere uitspraken. Hij hoopte aanvankelijk dat het land met Pasen weer aan het werk zou kunnen gaan.

  Trump kwam in aanvaring met volksgezondheidsdeskundigen in het hele land toen hij voorstelde dat de richtlijnen - die mensen aansporen om thuis te blijven en zich niet te verzamelen in groepen van meer dan 10 personen - tegen 12 april zouden kunnen worden versoepeld.


 • Het is lang niet meer voorgekomen, maar is nu het geval: gisteravond laat was er geen enkel vliegtuig boven Nederland te bekennen. Gisteren werd ook bekend dat er geen Thalys meer van Amsterdam naar Parijs en omgekeerd rijdt. Wie van Parijs naar Amsterdam of retour wil, moet overnachten in Brussel.


 • Het effect van de in Nederland tegen de verspreiding van Covid-19 getroffen maatregelen viel afgelopen weekend tegen in de cijfers. "De meest positieve scenario's van vorige week komen niet uit.” Dat zei , Jacco Wallinga, hoofd modellenmaker van het RIVM tegen de NOS. Vooral het aantal IC-opnamen zal waarschijnlijk een hoger uitkomen dan eerder werd gehoopt. "In het meest waarschijnlijke scenario liggen er half april 2.500 mensen op de intensive care. Dat is best wel een grote verschuiving ten opzichte van vorige week”, aldus Wallinga. Toen werd nog gedacht dat er begin april duizend mensen op de IC zouden liggen vanwege het coronavirus, maar dit aantal is dit weekend al bereikt. Het geschatte aantal is zorgwekkend, omdat de standaard ruimte in Nederland op IC's circa 1.150 coronapatiënten bedraagt. Als alle capaciteit door Covid-19 patiënten wordt ingenomen, komen de noden van alle gebruikelijke intensieve zorgpatiënten in het gedrang.


 • Zondag 29 maart

 • De Russische hoofdstad Moskou gaat vanaf morgen in lockdown. Moskovieten 'mogen niet meer zonder reden in de stad rondlopen' kondigde burgemeester Sergej Sobjanin vanavond aan.

 • Geopolitiek dreigt de EU - en Nederland daarbinnen - op achterstand te komen door de Covid-19 crisis. De impact van de wereldwijde coronacrisis kan leiden tot een kantelpunt in onze geschiedenis, net als het einde van de Koude Oorlog. De wereld kan er na corona helemaal anders uitzien, maar niemand weet hoe. Het spel om de geopolitieke verhoudingen overhoop te gooien is ook al volop bezig, ondanks de vele doden die momenteel overal vallen door het virus. Het liberale Westen dreigt hier zwakker uit te komen, ten voordele van het meer autoritaire China en Rusland. Met die tekst leidt Jan Balliauw, specialist internationale relaties en Rusland bij VRT Nieuws, een artikel in.
  De NOS vroeg zich af waarom Italië hulp from Russia with Love krijgt. Kort hieronder zegt Amélie de Montchalin, de Franse staatssecretaris voor Europese zaken, dat 'Europa een probleem heeft' als Europa zich niet solidair toont in het Corona-dossier. Het zal dan laten zien dat ons continent geen eenheid is en ten prooi valt aan een nieuwe wereld die onze veel bezongen, maar kennelijk niet te realiseren, vrijheden inperkt. ‘Vrekkig’ en ‘provocerend’ Nederland maakt zich impopulair in EU, kopt de Volkskrant. Nederland ligt vol onder vuur in Brussel omdat donderdagnacht blokkeerde premier Mark Rutte – tot woede van zijn zuidelijke collega’s – de inzet van honderden miljarden euro’s uit het Europees noodfonds om de coronacrisis te bestrijden. Italië, Frankrijk en Spanje maken zich zorgen. Duitsland neemt inmiddels Covid-19 zieken op in Duitse IC's uit Italië, Frankrijk én Nederland. Maar wat doet Nederland voor de buren en zijn handelspartners in de EU? Die vraag komt hard naar boven in deze moeilijke tijden.

 • De Noorse regering heeft beslist de bevolking steekproefsgewijs te testen op het dragen van SARS-CoV-2; daarom worden ook mensen zonder enig symptoom in het onderzoek meegenomen. Het land neemt die nieuwe maatregel om beter inzicht te krijgen in de verspreiding van het virus. Noorwegen volgt de aanpak van IJsland, dat wereldwijd vooroploopt in het testen van de bevolking. Het land heeft inmiddels 4,2% van de totale bevolking getest. De website waarop het land de gegevens bekend is hier te vinden.
  In Noorwegen zijn inmiddels 4.102 mensen besmet met het coronavirus; het land telt 22 Civid-19 doden.

 • De omstreden Franse onderzoeker, maar onomstreden als één van 's werelds grootste kenners van virusremmers en -bestrijding, Didier Raoult (zie hieronder) werkt snel door aan praktijkonderzoeken die zijn onderzoeksgroep in even hoog tempo naar buiten brengt. Zijn onderzoeksgroep aan het universitaire onderzoekshospitaal Méditerranée Infection in Marseille bracht afgelopen vrijdag nieuw onderzoek naar buiten waarin het concludeert dat hydroxychloroquine in combinatie met azithromycine de ontwikkeling van Covid-19 vermoedelijk remt in een vroeg stadium en daarmee het doorgeven van de besmetting kan voorkomen. "Gegeven de dringende noodzaak aan een therapie om met de ziekte om te gaan met een effectief, veilig en betaalbaar medicijn (middelen gebaseerd op beide stoffen zijn al decennia gangbaar in de medische praktijk, red.) en gegeven de verwaarloosbare kosten van zowel hydroxychloroquine als azithromycine, vinden we dat ook andere onderzoeksteams nu dringend aan het werk moeten om deze therapie te testen om de verspreiding van Covid-19 te vermijden en patiënten ermee te behandelen alvorens zich onomkeerbare ademhalingsproblemen kunnen ontwikkelen." FranceTVinfo maakte het nieuwe onderzoek vandaag verder bekend naar de media.

 • Italië lijkt op weg naar minder besmettingen en minder doden volgens NOS-correspondent Mustafa Marghadi


 • De Indiase premier Narendra Modi heeft zijn arme landgenoten vandaag in een radiotoespraak gevraagd hem te vergeven. Het land met 1,2 miljard inwoners heeft in haast een lockdown ingesteld. Dat heeft grote gevolgen voor de bevolking. Modi ligt zwaar onder vuur omdat de sluiting er diep inhakt en gebrekkig is voorbereid.De maatregelen dwong miljoenen rondtrekkende arbeiders in de steden meteen van hun werk en inkomen. Ze trokken massaal weg uit de steden en gingen naar hun dorpen op het platteland. Dat veroorzaakte juist een extra impuls voor de verspreiding van covid-19.
  Onbekend is hoe de corona-epidemie in India om zich heen heeft gegrepen. Het officiële aantal besmettingen staat vandaag op 979; het dodental op 25. Waarnemers gaan er vanwege de gebrekkige gezondheidszorg vanuit dat de werkelijke aantallen veel groter zijn.

 • Hoe de Europese Unie reageert op de uitbraak van het coronavirus zal volgens Amélie de Montchalin, de Franse staatssecretaris voor Europese Zaken, bepalen hoe geloofwaardig het blok in de toekomst is. EU-leiders wisten afgelopen week geen akkoord te bereiken over maatregelen om de economische gevolgen van de crisis te beperken. Ze deed haar uitspraken vanmiddag op radiozender France-Inter.


 • Bloomberg meldt nieuwe twijfels aan de correctheid van de dodentallen in de Chinese statistieken. Die zouden moedwillig gedrukt zijn. Dat zou blijken uit de rijen in Wuhan van mensen die de urnen van hun overledenen komen ophalen. De rijen zijn veel langer, zegt Bloomberg, dan het aantal van 2.535 in Wuhan kan rechtvaardigen. Ook gaan foto's rond die respectievelijk 2.500 en 3.500 urnen op verschillende locaties tonen.

 • Het is niet de bedoeling dat je naar je liefje in het volgende dorp gaat, zegt de Belgische viroloog Marc van Ranst vandaag op de Vlaamse TV. Hij waarschuwt voor het gedrag van jonge mensen die denken dat ze niet geraakt worden door het SARS-CoV-2 virus dat Covid-19 veroorzaakt. In meerderheid gaan ouderen dood aan ademhalingsproblemen, maar ook jonge mensen kunnen eraan sterven (zie hieronder). In Chicago (zie hieronder) overleed de eerste baby ten gevolge van Covid-19 verschijnselen. Van Ranst doet zijn uitspraken naar aanleiding van de geheime feestjes en ontmoetingen die ontduikers van de samenscholingsverboden in Nederland en België toch organiseren. Lees en hoor hem op Het Laatste Nieuws.


 • Het RIVM meldt 1.104 nieuwe positief geteste patiënten, waarmee het totaal op 10.866 komt en 132 nieuwe overlijdensgevallen. Nederland telt nu 771 doden als gevolg van het coronavirus. Er is een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat overlijden gerapporteerd wordt. Het aantal sterfgevallen dat gemeld wordt betreft daarom overlijdensgevallen die zich over meerdere dagen hebben voorgedaan.
  Het totaal aantal gemelde patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis bedraagt 3.483 (+529). De aantallen nemen net als de afgelopen dagen minder snel toe dan je, zo zegt het RIVM, zonder maatregelen zou verwachten. Het RIVM houdt een slag om de arm: pas over een aantal dagen kan geconcludeerd worden of er sprake is van een werkelijke afvlakking van het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal overledenen onder gemelde patiënten. Het RIVM voegt toe: "Er komen elke dag ongeveer 100 nieuwe patiënten op de intensive care (IC intensive care ) bij. Doordat patiënten enige tijd op de IC verblijven, stijgt het totaal aantal patiënten dat op de IC ligt in Nederland op dit moment met ongeveer 80 per dag." Of de capaciteit toereikend zal blijken, is onzeker. Uit de cijfers over de afgelopen zes dagen blijkt dat het aantal ziekenhuisopnames iedere drie dagen verdubbelt.
  Onderwijl meldt de NOS: De eerste Nederlandse coronapatiënten zijn overgeplaatst naar Duitsland, waar veel meer ruimte is op de intensive cares. Het gaat om twee patiënten van het Zwolse Isala Ziekenhuis. Het tweetal ligt nu in het ziekenhuis in Münster, op zo'n 130 kilometer rijden van Zwolle. In het Isala Ziekenhuis wil men bedden vrijmaken, omdat er de komende dagen nog veel patiënten verwacht worden en Duitsland biedt hulp. Duitsland heeft de ruimste IC-capaciteit per 100.000 inwoners van de landen om ons heen.

 • "Ik zal er niet omheen draaien: we weten dat het nog erger zal worden voor het beter gaat," schrijft de Britse premier Boris Johnson in een brief naar alle 30 miljoen Britse huishoudens. Bij de brief zit een flyer met de huidige regels en informatie hoe gezond te blijven. Met de brief komt Johnson tegemoet aan de toenemende kritiek op het uitblijven van adviezen vanuit de regering, aldus de BBC.
  Johnson, die zelf met het coronavirus besmet is, leidt het land vanuit huis. In Groot-Brittannië geldt vanaf vorige week een verbod op samenkomsten van meer dan 2 mensen en sluiting van niet-essentiële winkels. "We zullen niet aarzelen verdergaande maatregelen te nemen als dat is wat we op grond van wetenschappelijke en medische adviezen moeten doen," schrijft Johnson. "Maar we bereiden ons op de juiste wijze voor, en hoe beter we ons allemaal aan de regels houden, des te minder doden zullen er vallen en des te sneller kunnen we het normale leven weer oppakken."

  Johnson onderstreept in de brief dat de regering er alles aan zal doen om zeker te stellen dat de Britten financieel het hoofd boven water houden en iets te eten op tafel hebben. 
  Het sturen van de brief kost naar schatting £5,8 miljoen (€6,47 miljoen).


 • De Spaanse lockdown wordt vanaf morgen verder aangescherpt. Alleen voor echt essentiële zaken mogen de 47 miljoen Spanjaarden dan nog de straat op. Dat zei premier Sánchez gisteravond tijdens een persconferentie. De maatregel geldt vooralsnog voor de duur van twee weken. Het land meldde vandaag 838 nieuwe doden in 1 etmaal.


 • De anderhalve-meter-economie, zaterdag in Utrecht: ‘Het kwartje is gevallen’, schrijft de Volkskrant. Op zaterdag is de Vredenburgmarkt in Utrecht het schoolvoorbeeld van wat minister Wiebes een dag eerder de ‘anderhalve-meter-economie’ doopte. Maar: ‘Eerlijk, broer, we verdienen niets. Het is een drama.’
  Een lezenswaardige reportage over winkeliers in coronatijd, die vermoedelijk door de extra kosten hun extra omzetten zijn verdampen of - in het geval van marktkooplui - tegen verlies hun beroep uitoefenen.

 • China meldt de afgelopen tijd een dagelijks afnemend aantal nieuwe officieel vastgestelde gevallen van Covid-19; de cijfers lopen nog slechts in de tientallen in het grote land. De autoriteiten lijken de situatie dan ook onder controle te hebben, terwijl vooral niet-Aziatische landen de situatie duidelijk nog niet beheersen. Daarom ziet China zich genoodzaakt nieuwe maatregelen te nemen. Besmette Chinezen en andere reizigers nemen het het SARS-CoV-2 virus mee naar China en kunnen daarmee een 'tweede golf' veroorzaken. Alle 45 personen bij wie gisteren het virus werd vastgesteld in China, waren zojuist in een een ander land te zijn geweest. Tegen die achtergrond van die constatering is luchtvaartmaatschappijen hebben opgedragen om een fors aantal internationale vluchten te schrappen; voor mensen die China binnenreizen gelden strengere restricties.

 • De Amerikaanse president Donald Trump vindt toch dat de staat New York niet in quarantaine hoeft te gaan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Wel wil hij reisbeperkingen gaan invoeren.
  “Quarantaine is niet nodig. De volledige details worden vanavond vrijgegeven door Centers for Disease Controle and Prevention (CDC)”, zei Trump.

  De CDC schrijft: "Als gevolg van de uitgebreide besmettingsoverdracht van Covid-19 in het gebied, dringt CDC er bij de inwoners van New York, New Jersey en Connecticut op aan om zich gedurende 14 dagen met onmiddellijke ingang te onthouden van niet-essentiële binnenlandse reizen. Deze Domestic Travel Advisory is niet van toepassing op werknemers van kritieke infrastructuurindustrieën, met inbegrip van maar niet beperkt tot vrachtwagenchauffeurs, gezondheidswerkers, financiële diensten en voedselvoorziening." De gouverneurs van New York, New Jersey en Connecticut zijn belast met de uitvoering van dit advies.


 • In België corrigeert spoedarts Ignace Demeyer (Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis, Aalst) op zwaar gedempte toon het beeld dat alleen oudere, kwetsbare groepen zou treft. In zijn ziekenhuis liggen ook jongeren die besmet zijn met het coronavirus. “We zien zeer veel, voor ons jongere mensen, die inderdaad zwaar ziek zijn. Niet alleen in Aalst, maar in alle ziekenhuizen. Het zijn mensen van 40 à 50 jaar die medisch gezien geen voorgeschiedenis hebben, maar die in levensgevaar zijn door een tekort aan zuurstof.” Zijn verhaal is te zien en horen op Het Laatste Nieuws. In België overleed afgelopen donderdag de 30-jarige verpleegster Isaura Castermans. Ze was gezond, zonder onderliggende ziektes of overgewicht; Covid-19 zou zijn overgeslagen 'op haar hart'.

 • Tot nu toe was de 16-jarige Franse Julie de jongste Covid-19 dode. De allerjongste dode is een baby in Chicago. De autoriteiten geven geen nadere informatie. Dat meldt de New York Times.

 • De VS tellen inmiddels 2.026 officieel vastgestelde doden; nu al kan voorspeld worden dat de voormalige bewaker van de vrije wereld en nog altijd de meest welvarende grootmacht ter wereld net als de Europese landen Italië en Spanje, China (3299) ver voorbij zal streven in aantal doden. Dat mag verwacht worden op basis van de cijferverlopen van Johns Hopkins. • Noord-Ierland gaat op slot in de strijd tegen het coronavirus. Het land kondigde vergaande maatregelen aan die strenger zijn dan in de rest van het Verenigd Koninkrijk. Ze zijn om middernacht ingegaan.
  Zonder noodzaak, mag niemand mag meer de deur uit. Bijeenkomsten met meer dan twee personen zijn verboden en iedereen die thuis kan werken moet dat ook doen. De autoriteiten waarschuwen dat bedrijven die de veiligheid van hun personeel niet kunnen garanderen kunnen worden gesloten. Boetes bij overtreding kunnen oplopen tot omgerekend ruim €5.500.

 • Als maatschappelijk bevlogen topman van chemieconcern DSM bewaarde Feike Sijbesma (60) ook onder moeilijke omstandigheden de rust, dertien jaar lang. Het is een eigenschap die hij goed kan gebruiken in zijn nieuwe rol als speciaal gezant van het kabinet in de coronacrisis. 'Een leider moet in een crisis veel communiceren. Ook als hij het niet weet.'
  Het Financieele Dagblad brengt een uitgebreid portret van Sijbesma. Gisteravond was hij met zijn met zijn rustige stijl te zien en beluisteren in Op1 over zijn rol.

 • Zaterdag 28 maart

 • De kleurrijke Franse microbioloog en hoogleraar Didier Raoult uit Marseille, hoofd van het Institut hospitalo-universitaire Méditerranée Infection (IHU), zou op basis van een klein onderzoek hebben bewezen dat hydroxychloroquine effectief werkt ter bestrijding van de verschijnselen van Covid-19. Omdat niemand weet wat werkt om de verschijnselen tegen te gaan, werd zijn bewijs warm onthaald. Toch blijkt er geen bewijs te zijn in de strict wetenschappelijke zin van het woord. Collega onderzoekers vielen de studie af op PubPeer, een site waar onderzoekers elkaars studie de maat nemen. De studie zou veel te klein zijn en patiënten verdwenen uit de data, zodat er geen conclusies getrokken zouden kunnen worden. Onzin, zegt Raoult in vele toonaarden in verschillende kranten.

  FranceTVinfo maakte een portret van de Raoult die in de wereld geldt als een van de grootste kenners van de mechanismen achter infectieziekten. Daaruit rijst het beeld op van een eigengereide en autoritair onderzoeker die zijn omgeving zijn wil oplegt. Wie gevoelig is voor zijn argumentatie dat wie veel cases heeft gezien door ervaring meer weet dat onderzoekers die statistisch onderzoek doen, kan hem overtuigend vinden. In onderstaande video (Frans) legt hij uit waarom hydroxychloroquine de beste keuze is om patiënten met Covid-19 verschijnselen, ook heel lichte, te behandelen. Hij heeft al duizenden patiënten behandeld met hydrochloroquine om de vermeerdering van bacteriën die cellen binnendringen en zich vestigen in de vacuoles de voet dwars te zetten. Dat werkt in zijn ervaring uitstekend. Virussen maken van dezelfde mechanismen gebruik om cellen binnen te komen en zouden daarom op dezelfde manier in de vacuoles bestreden kunnen worden. En zegt hij: wie heeft een betere oplossing en wie wil Chinese artsen tegenspreken die het middel gebruiken om Covid-19 patiënten te helpen en dat met bewezen succes doen? Op Facebook krijgt Raoult steun van ou-minister en hoogleraar medicijnen Philippe Douste-Blazy die president Macron oproept dat ook te doen.


 • Sinds vanavond liggen minstens 900 coronapatiënten op een Nederlandse Intensive Care. De standaardcapaciteit van de Nederlandse ziekenhuizen is 1150 IC-bedden.
  Het aantal moest worden opgekrikt tot 1600 om er dan 500 beschikbaar te hebben voor 'gewone' patiënten en 1100 beschikbaar voor Covid-19 patiënten. “Die 1600 hebben we wel voor elkaar,” zegt Diederik Gommers, intensivist bij het Erasmus MC in Rotterdam en voorzitter van de Nederlandse vereniging voor Intensive Care. Het zullen er alleen niet genoeg zijn omdat het aantal gewenste opnames hoger zal liggen. Komende week en die erna moeten de capaciteit in twee stappen van 500 worden vergroot. "Ergens zal het gaan kraken", zegt Gommers in het Parool. Wiskundige Wouter Keller heeft twijfels en ziet een sneller stijgende nood aan IC-bedden en beademingsapparatuur.


 • Italië overschrijdt het ronde getal van 10.000 mensen die overleden zijn door Covid-19 aandoeningen. De afgelopen 24 uur werden nog 889 nieuwe slachtoffers geregistreerd. Dat maakten de Italiaanse autoriteiten bekend.

 • Zo'n 600.000 mondmaskers uit China worden teruggeroepen uit Nederlandse ziekenhuizen omdat ze volgens onderzoeksinstituut TNO niet voldoen aan de veiligheidseisen. Ze sluiten niet goed af of de filter functioneert niet naar behoren. Frankrijk bestelde vandaag 1 miljard (1.000.000.000) maskers in China.
  De maskers van het type FFP2 werden al verdeeld onder de Nederlandse ziekenhuizen, zonder eerst getest te zijn.

 • Het openbare leven in het noordoosten van de Verenigde Staten is net als in grote delen van Europa volledig lamgelegd door het coronavirus. President Donald Trump zegt te overwegen de staten New York, New Jersey en delen van Connecticut in quarantaine te plaatsen. Die zou voor twee weken moeten gelden om verspreiding van het virus tegen te gaan.

 • Het aantal besmettingen in Duitsland met het coronavirus is zaterdag opgelopen tot boven de 52.000. Dat meldt persbureau DPA op basis van cijfers van de deelstaten. Het aantal doden is opgelopen tot boven de 366. De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus in Duitsland blijven zeker tot 20 april van kracht. Dat zei kabinetschef Helge Braun van bondskanselier Angela Merkel vandaag in Der Tagespiegel. Ouderen en zwakke mensen zullen volgens Braun "nog maandenlang" hun contacten moeten beperken.

 • Ondanks strenge maatregelen is het aantal besmettingen door het coronavirus in Saoedi-Arabië zaterdag verder opgelopen. Er waren 99 nieuwe bevestigde gevallen, wat het totaal op 1.203 brengt. In totaal vielen er al 4 doden. Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, geldt in de hoofdstad Riyad een volledige lockdown.

 • Verschillende kranten spraken met Prof. Jan Kluytmans over een kleinschalig onderzoek naar de Covid-19 besmettingen onder zorgpersoneel van het Amphia Ziekenhuis in Breda en het Elisabeth Tweestedenziekenhuis in Tilburg. Het leverde opmerkelijke resultaten op. Het virus SARS-CoV-2 dat Covid-19 (een aandoening aan de luchtwegen) veroorzaakt, bleek al aanwezig onder het verplegend personeel, maar dat had er niet of nauwelijks last van en viel daarom helemaal niet op. De Volkskrant noteert: Het Brabantse onderzoek laat andermaal zien dat het nieuwe coronavirus een geval apart is, zegt Kluytmans: onschadelijk voor de meesten, extreem schadelijk voor ouderen en chronisch zieken. "Het verschil tussen wat dit virus doet bij mensen van boven de 70 en bij vooral jongeren, is ongekend groot. Bij kinderen zou je zelfs bijna kunnen spreken van een onschuldig virus."

  In interview-vorm noteert Trouw : Nu blijkt dat er veel meer besmettingen zijn, met lichte of onopgemerkte klachten? Is dat een reden om optimistisch te zijn?
  “Waarschijnlijk wel. Ons beeld van de ziekte is voor een groot deel bepaald door wat uit China of Italië is gemeld. Veel ernstig zieke mensen en een hoog sterftepercentage. Het wordt steeds duidelijker, ook uit ander onderzoek, dat we veel besmettingen missen. Onze conclusie is dat er een grote groep is van met name jongeren met relatief weinig klachten en dat stemt voorzichtig optimistisch. Maar ons onderzoek is te klein om te kunnen zeggen hoe groot die groep is, en hoe ver de groepsimmuniteit gevormd is. Daarom is het belangrijk om op korte termijn een groot bloedonderzoek onder de bevolking te houden om te zien hoeveel mensen een infectie hebben doorgemaakt.”

  Intussen worden ook veel mensen ernstig ziek en overlijdt een groot deel van de patiënten. Hoe valt dat te rijmen met die milde klachten?
  “U zult mij niet horen zeggen dat het maar een griepje is. Voor ouderen of mensen met een zwakke gezondheid is het een heel naar virus. Er liggen hier in de ziekenhuizen enorm veel ernstig zieke patiënten. Maar voor gezonde jongeren valt het misschien wel mee. Onze onderzoeksgroep betrof immers ook werkzame mensen tussen de twintig en zestig jaar, en voornamelijk vrouwen.”

  In een ander artikel brengt de Volkskrant het verhaal van zich razendsnel tot een dodelijke afloop ontwikkelende Covid-19 gevallen op de Intensive Care: op de ic gaat de coronapatiënt in een paar uur van een redelijke toestand naar ademnood

 • De jonge Gentse ecomodernist en wijsgeer Maarten Boudry ergert zich aan 'Foucauldiaanse' (eigenlijk: Foucaultiaanse, naar Michel Foucault) geesteswetenschappers (die discoursen analyseren op hun implicaties voor menselijk gedrag en verhoudingen) die als het ware zeggen dat virologen mannen met hamers zijn die de hele wereld als een spijker zien en daarmee de biomacht grijpen waar in de Financial Times ook Yuval Harari voor waarschuwde. Het bijzondere is echter dat juist ook aartsrationalisten als John Ioannidis, David Katz en Michael Levitt protesteren tegen wat Boudry niet wil zien als oogkleppen-benadering vanuit de virologie.


 • Het RIVM meldt in zijn dagelijks bulletin 1.159 nieuwe positief geteste patiënten (totaal nu 9.762), 454 nieuwe opnames in ziekenhuizen (totaal nu 2.954) en 93 nieuwe doden (totaal nu 639).
  Het RIVM verklaart de cijfers als volgt:

  Het aantal gemelde nieuwe ziekenhuisopnames en Intensive-Careopnames neemt ook vandaag iets minder snel toe. Het aantal gemelde mensen dat is overleden aan COVID-19 is lager dan gisteren. Omdat niet alle patiënten altijd meteen gemeld kunnen worden, kunnen de gemelde aantallen iets afwijken van de actuele situatie.

  Ook vandaag neemt het aantal gemelde in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal gemelde overledenen minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten.

  Als deze lijn zich doorzet kan over een aantal dagen geconcludeerd worden of de genomen maatregelen werken.

  De provincie met de meest positief geteste personen is nog steeds Noord-Brabant met een totaal van 2748 personen. Wel daalt het aantal nieuwe ziekenhuisopnames in deze provincie. Daarna zijn de meeste positief geteste patiënten gemeld in Zuid-Holland (1508) en Noord-Holland (1401). In de provincie Zuid-Holland stijgt het aantal ziekenhuisopnames van positief geteste patiënten sneller dan in andere provincies.
  In de provincies Friesland en Drenthe zijn nog steeds de minste besmettingen met respectievelijk 96 en 98 positief geteste personen.
 • Het aantal beademingsunits (standaard in Nederland iets minder dan 1.200) moet worden aangevuld. Minister Van Rijn werkt daar hard aan.


 • Tussen 13 en 20 maart, de dagen voorafgaand aan de lockdown in Frankrijk, blijken 1,2 miljoen mensen de Parijse agglomeratie te zijn 'ontvlucht'. Dat schrijft de Independent.

  De Parijse bevolking kromp met bijna 20%. De cijfers komen uit de locatiegegevens die telecomprovider Orange verzamelde door de telefoons van gebruikers te traceren. Orange benadrukt dat de gegevens volledig geanonimiseerd zijn zodat het onmogelijk is een individu te traceren. Behalve de uittocht uit Parijs geven de data ook nieuwe concentraties weer: zo nam de bevolking van het Ile-de-Ré, een eiland voor de Atlantische kust, in de week voor de lockdown met 30% toe. De gegevens zijn gedeeld met Inserm, het Franse instituut voor de Volksgezondheid, om beter inzicht te krijgen in de verspreiding van het virus en te kunnen voorspellen waar zich knelpunten in de zorg kunnen voordoen.

 • Bewegen als je buiten de stad en onder hetzelfde dak woont, kan prima.
 • Eén van de betere financieel-economische analyses van de financiering van de economische gevolgen van de coronacrisis is vandaag te lezen in Follow the Money. Het blad ziet in navolging van econoom Lex Hoogduin gehamsterd bedrukt WC-papier in omloop komen.
  FTM schrijft: Er is een bankrun gaande, maar niet op de gewone banken. Rijen voor de pinautomaat zijn er dus niet. Terwijl onze aandacht bij het coronavirus ligt, trekt de financiële sector ongelimiteerd het publieke geld uit de digitale kas van onze centrale banken.De coronapandemie heeft aandelenbeurzen in een duizelingwekkende spiraal naar beneden gestort. Zelfs de prijs van veilige havens als staatsobligaties en goud tuimelde omlaag. Het is uitverkoop op de financiële markten: beleggers, hedge funds en nationale investeringsfondsen doen massaal hun bezittingen van de hand.
  Aan elke transactie zitten twee kanten. Investeerders verkopen waardepapieren in ruil voor iets anders: cash. Je kunt dus even goed zeggen: de vraag naar cash is ongekend hoog, zelfs zo hoog dat je van ‘hamsteren’ mag spreken. ‘Cash is het wc-papier van de financiële markten,’ twitterde monetair econoom Lex Hoogduin op 18 maart.
  En als iedereen tegelijk naar cash grijpt, dan is daar maar één woord voor: een bankrun.


  Op Foodlog stelden we de vraag in welk project het geld geïnvesteerd gaat worden. De biljoenen die nu door centrale banken worden vrijgegeven, kunnen immers ook worden gezien als een investering in Keynesiaanse zin. De Britse econoom John Maynard Keynes is net als de eigentijdse Mariana Mazzucato een vertegenwoordiger van de denkschool die de overheid ziet als projectregisseur van een nieuwe samenleving als de oude is vastgelopen of opnieuw moet worden opgebouwd. Na WO II is de economie wederopgebouwd vanuit Keynesiaans denken (een Amerikaanse voorloper daarvan, de New Deal van president Roosevelt). De vraag is echter welk project de - nu nog totaal verwarde - samenleving kiest. Eén ding is echter zeker: zonder project, is er inderdaad sprake van een bankrun.


 • De Telegraaf brengt vandaag een boeiend gesprek met de historici Toon Kerkhoff, Reinhold Vugs en econoom en beursjournalist Eric Mecking. De emeritus hoogleraar Kerkhoff (74) schreef een geschiedenis over de bestrijding van pandemieën in de Republiek der Nederlanden. Zijn boek Per imperatief plakkaat maakt een vergelijking maakt met de aanpak door de toenmalige Italiaanse stadsstaten. "Een overeenkomst met nu is natuurlijk de angst: er komt iets onbegrijpelijks en onzichtbaars op ons af. Dat was toen ook zo.” Bol.com over het boek: In Oudheid en Middeleeuwen werd aangenomen dat kometen en hemellichamen die de lucht bezoedelden, pest veroorzaakten. Men probeerde lucht en bodem te zuiveren en bad tot God. In de veertiende eeuw kwam men op de gedachte dat pest werd veroorzaakt door een smetstof die van mens op mens werd overgebracht. De besturen van Italiaanse stadstaten waren de eersten die hiertegen gerichte maatregelen namen: cordons en quarantaines. De Staten-Generaal en de gewestelijke besturen in de Republiek keken bij pestepidemieën lang weg en probeerden uitbraken te verzwijgen. Pas vanaf 1665 ging men geleidelijk over op een centrale, primair-preventief gerichte aanpak. Op basis van archiefonderzoek laat Kerkhoff zien, dat politieke en economische overwegingen hierbij veel invloedrijker waren dan medisch-theoretische inzichten. Het gevoerde beleid was hard, sober en zuinig, maar effectief. Anders dan in andere Europese landen hebben zich in de Republiek geen pestepidemieën meer voorgedaan. Alsof het toeval is, schrijft De Telegraaf vandaag ook het artikel Zuid-Europa woedend om onze zuinigheid.
  Eric Mecking schreef PANDEMIE: van Spaanse griepvirus tot coronavirus, dat afgelopen week verscheen als e-book. Het behandelt de periode aan het begin van de vorige eeuw toen Nederland werd getroffen door een griepvariant die jonge mensen uit het leven rukte. De bevolking reageerde geschrokken. Wereldwijd kostte de zogeheten Spaanse Griep naar schatting tussen de 20 en 40 miljoen mensen het leven. In Nederland overleden naar schatting 60.000 mensen (op een bevolking destijds van circa 6,5 miljoen mensen; de infectie trof dus iets minder 1 op de honderd Nederlanders, ongeveer evenveel als het huidige risico om in Nederland dood te gaan van kanker (voor een deel als gevolg van ons welvarende leven), maar was net als nu voldoende voor grote paniek). De Telegraaf: "De toenmalige minister van Landbouw, Wim Treub, gaf toe dat hij zich met deze situatie niet goed raad wist: ’Ik voel me de directeur van een groot gekkenhuis’, verzuchtte hij.”
  Mecking, die in zijn zeer actuele boek ook het verloop van de coronacrisis beschrijft, doet een belangrijke – en verontrustende – constatering: „Er komt bij griepepidemieën altijd een tweede golf, die veel dramatischer is. Mogelijk mengt het coronavirus zich in het najaar met het griepvirus. Daarvoor houd ik mijn hart vast. In mei 1918 dacht men nog ’Ach, het is maar een griepje’, toen kwam er een gemuteerde variant in oktober en werden complete gezinnen van de kaart geveegd.”

  De kern van het betoog van Kerkhof - en daarnaast Mecking en Vugs - in De Telegraaf: toen de Nederlandse staten net als de Italiaanse stadstaten gingen begrijpen dat ze de besmettelijke ziekten niet moesten zien als 'gesel Gods' maar als een insleepvraagstuk van een ziekteverwekker van elders, werd ons land succesvol. Het isolatiebeleid was hard, zoals nu in China en Zuid-Korea, maar het werkte uitstekend om de economie op gang te houden. Zou die immers in elkaar zakken, dan zouden nog veel meer mensen sterven. Op dit moment moet geconstateerd worden dat de Aziaten werken zoals de Italianen en later de Hollanders tijdens de pestperiode in de Lage Landen. Zie ons liveblog van 27 maart in de ochtend (de onderste bullets).

  Reinold Vugs schreef een boek over de Spaanse Griep die Nederland in de periode 1918-1921 trof. Hij zegt in de krant: Lessen worden in het algemeen snel vergeten als een pandemie uitdooft, wat met Covid-19 zeker ook zal gebeuren. Maar we weten dat er meer virussen op ons afkomen, die de sprong van dier naar mens kunnen maken. Zeker in een wereld waarin we als mensen en dieren erg dicht opeen leven. We zullen daarom fundamenteel anders met dieren voor consumptie moeten omgaan. En: er is nog veel te verbeteren als het om surveillance en onderzoek gaat. De overheid zou een pandemiepot moeten instellen: voor onderzoek, voor de productie van beschermingsmiddelen en voor de opleiding van mensen in de zorg.

 • In India wordt de lockdown (voor maar liefst 1,6 miljard mensen!) straf gehandhaafd.
 • Trouw keek naar de plaatjes met Covid-19 besmettingshaarden en constateert dat een deel van de biblebelt, de orthodox-gereformeerde strook die van Zeeland tot de oostelijke provincies door Nederland loopt, "zich lijkt te ontwikkelen tot nieuwe, aanwijsbare plek waar het coronavirus zich snel verspreidt" De krant benoemt die trend op eigen gezag: "Op Goeree-Overflakkee, in Oudewater en Nunspeet is blijkens de vandaag gepubliceerde coronakaart van het RIVM het aantal gemelde besmette mensen dusdanig opgelopen dat ze nu horen tot de hoogste categorie. In het Gelderse Heerde en Overijsselse Zwartewaterland was dat al het geval. Tot de gemeente Zwartewaterland behoort het zwaar getroffen Hasselt, met 27 coronabesmettingen op nog geen 7000 inwoners."
  Hieronder het kaartje zoals het RIVM dat afdrukt. Daaronder het kaartje zoals Trouw het opstelde met de namen van de gemeentes in de Bible Belt. • The New York Times doet op basis van een serie verspreidingstabellen en curves een voorspelling: omdat de wereldstad New York zo groot is en Covid-19 pas zo laat is bedwongen, zal het virus zich veel breder verspreiden dan in Wuhan, van waaruit het de wereld veroverde.

 • Het Amerikaanse bedrijf Abbott Laboratories zegt een test te ontwikkelen die reeds na 5 minuten uitslag geeft of iemand besmet is met het nieuwe coronavirus. Abbott wil het product volgende week al gaan leveren aan de gezondheidsdiensten in de Verenigde Staten.
  Foodlog maakte gisteren melding van een Nederlands bedrijf dat een snelle Chinese test op de markt wil brengen. Het werd met scepsis ontvangen omdat het een laboratorium betreft dat - net als Chinese geneeskunde (die een langere, en vermoedelijk als meer pragmatisch te typeren, historie heeft dan de Westerse) - ook van alternatieve denkwijzen gebruik maakt om tests te doen.


 • Foodlog meldde het al in een Verhaal van de Dag op basis van internationaal onderzoek: dikke mensen lopen een groter risico om door Covid-19 geveld te worden. Gisteravond laat werd dat inzicht bevestigd door Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), in het tv-programma Jinek. Twee derde tot 80 procent van de corona-patiënten die op de intensive care liggen, heeft overgewicht volgens Gommers.
  Peter van der Voort, hoofd intensive care van het UMCG in Groningen, deed de voorzet in de uitzending. Hij schetste de situatie rond achttien IC-patiënten die in zijn ziekenhuis worden behandeld. Hem valt op dat de patiënten "vrijwel allemaal" hetzelfde postuur hebben en lijden aan adipositas, ofwel zwaarlijvigheid. Volgens Gommers is dat een vrij algemeen beeld dat ook bekend is uit China en nu ook hier zichtbaar is.


 • De reactie van de media op het coronavirus is absurd en heel erg gevaarlijk. Dat zegt de vooraanstaande hoogleraar Sucharit Bhakdi. Hij was onder meer hoofd van het Instituut voor Medische Microbiologie van de Johannes Gutenberg Universiteit in Mainz: “In de meeste gevallen leidt besmetting niet tot klachten." De rustig sprekende Bhakdi gebruikt dit woord voor de maatregelen: collectieve zelfmoord. Ook de gezondheidswetenschappers David Katz en John Ioannidis hebben zich bedekt in soortgelijke termen uitgelaten. De video met de Duitstalige Bkakdi is te bekijken via de TV-gids (engelstalige ondertiteling). • Vrijdag 27 maart

 • De VS tellen inmiddels 100.717 officieel vastgestelde Covid-19 geïnfecteerden, een toename van bijna 18.000 gevallen ten opzichte van donderdag. Ook zijn zeker 1.475 patiënten aan het virus overleden, dat laat het meest recente scorebord van de Johns Hopkins University zien. De VS lopen daarmee ver voor op de andere twee landen in de top drie, China (81.900) en Italië (86.500).

 • Het aantal Covid-19 patiënten op intensive care (IC)-afdelingen in Nederlandse ziekenhuizen is vandaag opgelopen naar 873. Dat zijn er 112 meer dan op gisteren; toen ging het om 761 zieken. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). De NVIC meldt dat het aantal beschikbare bedden op de ic's 'gering' is. Zoals inmiddels bekend heeft Nederland een normale capaciteit van een kleine 1.200 IC-bedden, zonder corona-patiënten.

 • Hoelang moet een coronapatiënt wachten tot je de buitenwereld weer in mag als hij of zij geen gezondheidsklachten meer heeft? Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt 24 uur, de gezondheidsorganisatie WHO raadt twee weken aan. Waarom zit er zo'n groot verschil tussen die twee adviezen? NU.nl legt het uit: omdat het eigenlijk strenger zou moeten, maar Nederland daar geen ruimte voor heeft in de zorg.

 • Het aantal officieel vastgestelde besmettingsgevallen in de wereld is inmiddels ver door het half miljoen gestegen. Dat geeft het scorebord van Johns Hopkins University vanavond aan. Vermoedelijk zal het morgen al door de 600.000 gaan.


 • De Belgische regering van premier Wilmès bevestigde vanavond dat de maatregelen tegen de verspreiding van Covid-19 tot en met 19 april van kracht blijven
  "Na overleg van de Nationale Veiligheidsraad is beslist dat de maatregelen met twee weken verlengd worden, tot en met 19 april. Daarna kunnen ze opnieuw verlengd worden tot en met 3 mei. Alle niet-essentiële verplaatsingen blijven verboden. De regering wil dat mensenin beweging te blijven, maar niet urenlang in de parken gaan zitten.

 • Italië telde de afgelopen 24 uur 969 nieuwe overlijdens ten gevolge van Covid-19 tegen 712 gisteren. Dat is een record sinds het begin van de coronacrisis. Het totale Italiaanse dodental is nu opgelopen tot 9.134. Het totale aantal officieel vastgestelde besmettingen bedraagt 86.498. Daarmee overtreft het kleine Italië het grote China en is het aantal besmettingen ruwweg gelijk aan dat in de VS, nieuwe epicenter van Covid-19 in de wereld. Zowel in Spanje als in Italië stegen de aantallen nieuwe infecties weer significant.

 • Gemeenten moeten er de komende tijd voor zorgen dat nachtopvang voor dak- en thuislozen beschikbaar blijft, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook moeten er overdag plekken zijn waar mensen zonder woon- of verblijfplaats terechtkunnen voor een maaltijd, om warm te worden of naar de wc te gaan. Dat staat in een nieuwe richtlijn van het ministerie van Volksgezondheid (VWS).

 • In de Amerikaanse staat New York is het aantal doden vandaag opnieuw aanzienlijk gestegen. Het dodental steeg met 134 tot 519. Dat meldde gouverneur Andrew Cuomo vanmiddag in New York tijdens zijn dagelijkse crisisconferentie.
  Hij zei ook dat er meer dan 7.000 nieuwe besmettingsgevallen zijn vastgesteld. Dat brengt het totale aantal voor de staat op meer dan 44.500.

 • Duitse ziekenhuizen vangen al een aantal dagen Franse en Italiaanse coronapatiënten op. Ook Nederland heeft aangegeven daar graag gebruik van te maken als onze capaciteit bereikt is. Duitsland heeft de hoogste ic-capaciteit van alle Europese landen. Zij hebben 34 ic-bedden per 100.000 mensen waar Nederland er slechts 7 telt.

  Het zou geweldig zijn als zij van ons patiënten zouden kunnen overnemen", aldus intensivist Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) tegen RTL. "De collega’s van het UMC Maastricht hebben goed contact met het academisch ziekenhuis in Aken." Op dit moment zijn er nog geen Nederlandse patiënten overgebracht, maar er wordt wel gekeken naar mogelijkheden om samen te werken.

 • Frankrijk verlengt de lockdownsituatie tot minstens 15 april. Frans premier Edouard Philippe sluit niet uit dat de maatregelen ook daarna nogmaals verlengd worden.


 • De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag lager geëindigd. De Stoxx Europe 600 sloot 3,3 procent in het rood op 310,90 punten, de Duitse DAX daalde 3,7 procent tot 9.632,52 punten en de Franse CAC 40 sloot 4,2 procent in de min op 4.351,49 punten. De Britse FTSE 100 eindigde 5,3 procent lager op 5.510,33 punten. Ook de Amerikaanse beurzen zullen naar verwachtingen met soortgelijke percentages in het rood sluiten.

  De aandelenmarkten in Europa noteerden scherp lager omdat de zorgen over de gezondheidscrisis weer de kop opstaken, zag marktanalist David Madden van CMC Markets.

  "Het stijgende aantal besmettingen in landen als Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk heeft het marktsentiment weer aangetast. Het gebrek aan een gecoördineerde en robuuste actie van de EU maakt beleggers ook bezorgd", aldus Madden. Volgens hem toont dit aan dat er weinig solidariteit is in het blok.Dat schrijft beleggen.nl

 • Farmaceut Roche gaat een recept voor lysis buffer, een cruciale vloeistof bij coronatesten, op verzoek toch delen met de Staat der Nederlanden. Microbiologen en Kamerleden riepen de Zwitserse fabrikant gisteren op het recept te delen met Nederlandse laboratoria, omdat er dan meer coronatests kunnen worden gemaakt. Dat meldt RTL. De laboratoria hebben massaal gekozen voor Roche, maar lopen in de huidige situatie tegen de grenzen van een dergelijke keuze op.

 • In Frankrijk overleed de 16-jarige Julie aan Covid-19. Van een simpel hoestje ontwikkelde haar aandoening zich tot haar dood een week later. Ze was volgens de pers een levenslustige meisje dat van zingen en dansen hield. De Franse pers besteedde er vandaag uitgebreid aandacht aan: Covid-19 treft toch alleen oudere mensen? Nee, zeggen medici, er zijn altijd uitzonderingen.


 • Sinds middernacht is Zuid-Afrika in lockdown. Het land zit voor minstens 3 weken op slot. Hiermee poogt de regering de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen. In Zuid-Afrika werd 3 weken geleden voor het eerst een positieve test afgenomen - inmiddels zijn er al bijna 1.000 besmettingsgevallen en sinds vanochtend ook 2 doden. Zuid-Afrika heeft niet de capaciteit om veel coronapatiënten te behandelen - al voor de pandemie waren er tekorten aan medisch personeel maar ook aan bedden, handschoenen en mondkapjes.

  De NOS sprak met de 31-jarige Owen Xubuzane, een inwoner van Zuid-Afrika die woont in een van de sloppenwijken. Het virus kan zich daar makkelijk verspreiden omdat mensen dicht op elkaar wonen en met tientallen gebruikmaken van dezelfde voorzieningen. Afstand houden is moeilijk en de jonge inwoners lijken de ernst van de situatie nog niet in te zien.

 • Met de hulp van de campagne #Daslief moedigt Sire de mooie initiatieven aan die zijn ontstaan tijdens de coronacrisis. De campagne, met een knipoog naar hun vorige campagne #Doeslief tegen huftergedrag, moet het saamhorigheidsgevoel vergroten en alle mensen bedanken die klaarstaan voor anderen.

 • Ziekenhuizen produceren meer afval dan gebruikelijk, schrijft NU.nl. De krant ging in gesprek met Ron Roffel, directeur van ziekenhuisafvalverwerkingsbedrijf ZAVIN in Dordrecht. Zijn bedrijf verwerkt gemiddeld 10 afvalvaten (50 à 60 liter) per coronapatiënt per dag. De vaten zitten vol met hulpmiddelen als mondkapjes, beschermende kleding en handschoenen en worden geseald door het ziekenhuis aangeleverd bij ZAVIN. De verwerkende medewerkers lopen daardoor niet het gevaar om besmet te raken. Toch bouwde het bedrijf een zekerheid in: de vaten met corona-afval worden met voorrang verwerkt.

 • Het lijkt erop dat sommige mensen zich vervelen door de maatregelen die zijn ingesteld vanwege corona. Mensen worden 'achtervolgd' in de supermarkt (Brabants Dagblad), misdragen zich in het openbaar vervoer of spugen anderen opzettelijk in het gezicht. Een Foodlog-verslaggever werd vanmiddag door iemand uit persoonlijke kring op de hoogte gesteld dat hij tijdens het wielrennen door een jongen op een scooter in het gezicht was gespuugd. Na een melding bij de politie werd hem geadviseerd om bij dit soort opmerkelijke situaties meteen 112 te bellen.

 • Het RIVM meldt zojuist 1.172 nieuwe positief geteste patiënten in de afgelopen 24 uur. Het totaal aantal positief geteste patiënten komt daarmee op 8.603. Het totaal aantal gemelde patiënten dat is opgenomen (geweest) in het ziekenhuis steeg met 349 naar 2500. In de afgelopen 24 uur zijn 112 patiënten overleden aan Covid-19. Het totaal aantal gemelde overleden patiënten is nu 546. Het RIVM laat weten dat het aantal gemelde nieuwe ziekenhuisopnames en Intensive Care opnames wat minder snel lijkt toe te nemen.

 • Sommige winkels van Albert Heijn zullen overdag hun deuren sluiten om op een veilige manier vakken te kunnen vullen. Dat schrijft algemeen directeur Marit van Egmond in een mail naar alle AH-klanten. "Het is goed om te weten dat alle veranderingen vaak om maatwerk vragen, afhankelijk van hoe groot de winkel is, de drukte en wanneer en hoe vaak er nieuwe goederen worden geleverd. Om u een beeld te geven: voor kleine winkels is dit ongeveer vier keer per dag, voor grote winkels soms wel vijftien keer. Het kan daarom zo zijn dat wij in sommige winkels overdag de deuren even sluiten om op een veilige manier de vakken te vullen"

  Ook spreekt ze van een maatregel voor zorgmedewerkers. Zij krijgen voorrang als er een rij staat voor de winkel. "Daarnaast bieden wij ook voor medewerkers van alle zorginstellingen in Nederland een oplossing: zij krijgen bij onze winkels voorrang mocht er een rij staan bij de ingang, zodat zij met de enorme werkdruk die ze nu hebben, gewoon zelf boodschappen kunnen doen op een voor hen geschikt moment."

 • Sinds Frankrijk per 17 maart de 'sanitaire noodtoestand' uitriep en strenge thuisblijfmaatregelen doorvoerde, zijn er in heel Frankrijk zo'n 3,7 miljoen controles uitgevoerd, schrijft de Huffington Post.

  Fransen die bijvoorbeeld de verplichte verklaring voor hun buiten de deur zijn niet kunnen laten zien, kunnen een boete van €135 krijgen, verhoogd naar €1500 en €3700 plus 6 maanden cel in geval van recidive. Meer dan 100.000 politieagenten zijn voor de handhaving ingezet. "Het gaat er ons niet om dat we mensen op de bon willen slingeren, maar we willen handhaven, niet om de Fransen te pakken maar om ze te beschermen", zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner. Gisteren deelden de handhavers een kleine 20.000 bonnen uit, 'een lichte daling' volgens Castaner.

 • De Franse president Emmanuel Macron liet vannacht per twitter weten dat hij samen met de Amerikaanse president Donald Trump en een aantal andere landen een 'belangrijk nieuw initiatief' voorbereidt om de coronapandemie aan te pakken en de economische gevolgen ervan te minimaliseren. Verdere details ontbreken. Vanuit het Witte Huis werd aangevuld dat Macron en Trump het eens zijn over 'het belang van nauwe samenwerking' via de G7, G20 en P5 (de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad).

 • De Britse prime minister Boris Johnson is positief getest op het coronavirus. Via een Tweet liet hij weten dat het goed met hem gaat. Hij heeft milde symptomen maar voelt zich fit genoeg om het land te besturen.

 • Het nieuwe coronavirus werd teruggevonden in uitwerpselen van een kat waarvan de eigenaar besmet was met het nieuwe coronavirus. 'Dit gaat om een alleenstaand geval, dit komt niet vaak voor', zegt viroloog Steven Van Gucht. 'De kat is slachtoffer van de infectie bij de mens, het gaat hier om overdracht van mens op dier. Het risico voor mensen is zeer klein.'

  De kat vertoonde symptomen zoals diarree, braken en ademhalingsmoeilijkheden, ongeveer een week nadat de eigenaar symptomen had vertoond. De infectie werd vastgesteld door de faculteit Dierengeneeskunde in Luik.
  Het Federaal Voedselagentschap heeft intussen richtlijnen opgesteld, die in de eerste plaats huisdieren moet beschermen. Dat meldt de Standaard.

 • Het aantal patiënten dat behandeld zou moeten worden met een beademingsmachine overstijgt het aantal beschikbare apparaten. In onder andere Italië worden 2 patiënten aangesloten op één beademingsmachine. Ook in Nederland is een handleiding beschikbaar over hoe de beademingsapparatuur gesplitst kan worden, alhoewel op de eerste pagina van het document duidelijk wordt vermeld dat deze techniek ‘alleen in noodsituaties’ gebruikt dient te worden.

  De Nederlandse zorg is daar veel terughoudender in, schrijft NOS. “We moeten extreem terughoudend zijn om deze techniek in de praktijk te gaan gebruiken”, benadrukt hoogleraar intensive care Leo Heunks (Amsterdam UMC) in het NOS Radio 1 Journaal. "IC-artsen stellen een beademingsmachine heel nauwkeurig af op de patiënt die eraan ligt, afhankelijk van geslacht, lengte, gewicht en of die patiënt bijvoorbeeld al bekend was met een longziekte of hoe ernstig de longontsteking op dat moment is", legt Heunks uit. Door 2 of meer patiënten te koppelen aan hetzelfde apparaat kan het voorkomen dat de ene patiënt te veel en de ander te weinig zuurstof krijgt. “Dat is potentieel levensgevaarlijk, voor beide patiënten.”

 • De Nederlandse ‘patiënt nul’ hield zich lang stil, maar vandaag doet hij eenmalig zijn verhaal in het Algemeen Dagblad. Joost Boons vertelt over het verloop van Covid-19. Hij werd als eerste patiënt positief getest op het coronavirus. Zij behandelend arts kwam hem vertellen dat zijn samples 2 keer waren getest en 2 keer kwam daar een positieve uitslag op. Ze liet hem weten: “Het RIVM komt zo met een persbericht. Daar wil ik u voor waarschuwen. Er zal best iets over u heen gaan komen.” Vervolgens werd door Bruno Bruins op live tv bekendgemaakt dat Nederland een eerste coronapatiënt telde. Lees hier zijn verhaal, opgetekend door het Algemeen Dagblad.

 • Beursanalisten verwachtten een opening van de beurzen in mineur. Dat gebeurde ook. De AEX opende 2,9% lager. In alle Europese hoofdsteden staan de koersen in de min. Op weekbasis is er nog steeds sprake van winst. Voor de AEX is dat nu 9%. Het Financieele Dagblad verslaat de beursdag op zijn liveblog.

 • De afgelopen weken liepen de spanningen tussen China en de VS hoog op. Trump bleef Covid-19 steevast het Chinese virus noemen. Dit grote ergernis van de Chinese president Xi, die erop wijst dat zijn land steeds open en transparant heeft gehandeld. Dinsdag zei de Chinese ambassadeur in China dat zijn land de framing van Trump niet op prijs stelt. Trump stopte vervolgens zijn kwaadsprekerij.


 • Iedereen testen en wie immuun is vrijlaten in het economische en sociale verkeer. Dat zou de oplossing zijn om het sociale leven weer op gang te brengen en de alomtegenwoordige 'intelligente', 'strenge' en 'milde' lockdowns op te heffen zodat de samenleving economisch niet ontwricht raakt. België zou binnenkort een test in handen hebben die snel kan meten of iemand immuun is geworden voor Covid-19. Op dit moment wordt die test nog nergens ingezet, maar straks kan het een cruciaal instrument worden om het leven en de economie na de piek weer te hervatten Volgens experts is het zelfs dé weg uit de lockdown. Dat schrijft Het Laatste Nieuws: “Testen op immuniteit moet straks een absolute prioriteit worden.”
  In The Atlantic hield politiek wetenschapper Yasha Mounk begin deze maand een pleidooi voor een soortgelijke aanpak in de VS. Hij is niet voor opheffen van de beperkingen op economisch verkeer, zoals Trump al na Pasen wil, omdat die nu "miljoenen Amerikanen het leven zal kosten". De VS moeten wat Mounk betreft veel meer testen op Covid-19 en besmette individuen apart houden.

 • IJsland (365.000 inwoners) heeft 12.615 inwoners getest op Covid-19. Daarmee heeft het land vermoedelijk de grootste proef tot op heden doorgevoerd: ruim 3,4% van de bevolking. Het lijkt erop dat gesproken mag worden van een heel representatieve test voor een bevolking als geheel. De tests gaan continu door en worden dagelijks ge-update op een speciaal door de overheid ingerichte website om de bevolking te informeren. De resultaten geven inzicht in de besmettingsgraad en de last die mensen daarvan hebben. Een groot deel van de bevolking is geïnfecteerd zonder daar erg in te hebben. Een ander groot deel heeft er weinig last van. In de gemeten aantallen valt op dat het grootse aantal besmettingen zit in het de jongere bevolkingsgroepen. Het aantal besmette ouderen (70 jaar en ouder) is gering in relatie tot het aandeel van ouderen in de bevolkingsopbouw. De bevolking van IJsland is als volgt opgebouwd: 0-14 jaar: 20,4%, 15-24 jaar: 13,77%, 25-54 jaar: 39,99%, 55-64 jaar: 11,75% en tot slot 65 jaar en ouder: 14,1%.


 • Bloomberg schrijft dat de Amerikaanse staat New Jersey ethici zich laat buigen over de vraag welke Covid-19 patiënten beademing krijgen en welke niet. De staat is na New York het meest getroffen door het virus. Gouverneur Andrew Cuomo van New York zegt dat zijn staat 30.000 extra beademingsunits nodig heeft. Die zijn in de wereld niet zomaar even te bestellen en meteen op te stellen. Bedrijven als Ford en Tesla hebben hun hulp aangeboden om de apparaten te maken in hun fabrieken.

 • Afgelopen dinsdag schreef econoom John H. Cochrane (Hoover Institution, Stanford University) in The Wall Street Journal dat het stilleggen van de Amerikaanse economie maandelijks $1.000 miljard kost. Dat vindt hij te veel. Daarom pleit Cochrane ervoor zieken en ouderen in quarantaine te houden en de rest van Amerika weer aan het werk te sturen.


 • Dit liveblog houden we al sinds 24 februari voor je bij. We pogen met dit liveblog koel de historie te verslaan van iets dat enerzijds getypeerd zou kunnen worden als een psychose en anderzijds van de maatregelen die een nieuwe virale infectie vereist. Dat doen we in omgekeerd chronologische volgorde.

  Wil je lezen wat er in de afgelopen periode gebeurde? Klik dan op de eerdere afleveringen die je hieronder vindt. De serie leest inmiddels als een spannend boek, waarvan de ontknoping ons nog lang in spanning zal houden. Lees het rustig achterwaarts en zie hoe onbezorgd het leven enkele weken geleden nog was. Hoe het zich zal ontwikkelen, gaat de toekomst leren. Blijf het volgen.

  Sinds 22 maart hebben we de lengte van het liveblog opgerekt, zodat we meerdere dagen op 1 pagina kunnen verzamelen. Hierboven zijn dan ook de updates vanaf 24 maart verzameld.

  - 26 maart: klik hier
  - 25 maart: klik hier
  - 24 maart: klik hier
  - 23 maart: klik hier
  - 22 maart: klik hier
  - 21 maart: klik hier
  - 20 maart: klik hier
  - 19 maart: klik hier
  - 18 maart: klik hier
  - 17 maart: klik hier
  - 16 maart: klik hier
  - 15 maart: klik hier
  - 14 maart: klik hier
  - 13 maart: klik hier
  - 12 maart: klik hier
  - 10 maart tot en met 11 maart: klik hier
  - 7 maart tot en met 9 maart: klik hier
  - 2 maart tot en met 6 maart: klik hier
  - 24 februari tot en met 1 maart: klik hier
Dit artikel afdrukken