Hier staan berichten van 23 maart, in omgekeerd chronologische volgorde.
Ga meteen door naar de meest recente liveblog en de reacties op de totale serie.


Maandag 23 maart

 • Een minder 'gewoon' verhaal dat enkele dagen geleden verscheen op Kennislink. Het werd geschreven door Arnoud Jaspers onder de titel 'Relativerend rekenen aan Covid-19': Uit recente cijfers blijkt dat hoogstens 1,4 procent van de coronapatiënten overlijdt. Twee derde van hen is ouder dan zeventig. En om de impact van deze epidemie in proportie te zien, moeten we breder kijken dan alleen naar de sterftecijfers.

  Hoewel niemand kan voorspellen hoe groot de corona-epidemie uiteindelijk wordt, is een pandemie van een vergelijkbare omvang niet uniek. De vergelijking met de Spaanse griep, die in 1918 en 1919 minstens twintig miljoen slachtoffers eiste, is waarschijnlijk te alarmistisch. Door de nasleep van de Eerste Wereldoorlog, massale ondervoeding en het ontbreken van moderne medische zorg en antibiotica (tegen secundaire infecties), is dat echt iets van een ander tijdperk.

  Maar recenter, in de periode 1968-1969, raasde de Hongkong-griep over de wereld, waaraan naar schatting een miljoen mensen overleden zijn. De uitbraak zorgde destijds weliswaar voor ongerustheid en koppen in de krant, maar van de complete maatschappelijke verlamming en paniek die we nu zien, was geen sprake.

  De reden is evident: het internet bestond nog niet. Zowel overheden als het publiek waren zich nauwelijks bewust van de omvang van de epidemie, en van het aantal slachtoffers is pas veel later een ruwe schatting gemaakt. Overal ging het leven gewoon door. Invloed op de economie had de epidemie daardoor nauwelijks.
  Lees hier verder.

 • The New York Times brengt een serie foto de geheel verlaten steden die het gevolg zijn van het stilgelegde openbare leven in menige wereldstad: The Great Empty.

 • Italië telt vandaag een totaal aantal doden dat bijna twee keer zo groot is als het totale aantal in China. Morgen zal het Europese land ruim twee maal zoveel Covid-19 doden tellen als het grote China. In Nederland daalde het aantal nieuwe besmettingen (gisteren: 573) en doden (gisteren: 43) licht; experts wijzen erop dat daaruit nog niet mag worden afgeleid dat het virus nu beheerst is. Ondanks het hoge dodental in Italië daalde nieuwe dodental ten opzichte van gisteren.


 • Bron: Worldometers.info

 • Mond-op-mond-beademing is voorlopig uit den boze. HartslagNu, een netwerk met burgerhulpverleners die onder meer worden opgeroepen bij reanimaties, roept hulpverleners op volwassenen tijdelijk geen mond-op-mondbeademing meer te geven. Die maatregel neemt het netwerk om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Onder de 50 jaar is het risico op de ziekte laag. Boven de 50 jaar is het risico groter.

 • We storten de economie in een peilloos diep gat. In de VS zijn nu al vijftien miljoen mensen werkloos, dat is tien procent van de beroepsbevolking. Daar komt in de komende weken nog flink wat bij, waardoor zo'n achttien procent van de Amerikaanse beroepsbevolking werkloos wordt. Dat is Des-a-streus, dat zegt economisch analyst Kees de Kort op BNR. Waar doen we het voor, vraagt hij erbij? Een aantal jaren geleden vielen 22.000 doden extra in Italië aan de meer gebruikelijke griepvormen. De onzekerheid die zal optreden na de vernietiging van de economie, zal vervolgens tot nog meer doden leiden beweert De Kort.

  Het nieuws is verwarrend. Professor Hugh Montgomery legt uit waarom Covid-19 geen griepje is. Eén persoon kan in korte tijd gemakkelijk 59.000 mensen besmetten. Bij een gewoon griepje gaat het slechts om een man of 14. Dat komt door de besmettelijkheid die maar een klein beetje hoger lijkt (3 mensen per persoon versus 1,3 of 1,4), maar die exponentieel heel snel door werkt tot een omvang die je niet verwacht als je er niet eventjes netjes aan rekent.


 • Vanavond kondigde premier Boris Johnson in een korte boodschap op TV feitelijk een lockdown van het Verenigd Koninkrijk aan. Blijf thuis, onthoud je van contact met mensen buiten je huishouden, sport eens per dag alleen en doe alleen boodschappen voor zaken die je echt nodig hebt. Doe je dat niet, dan kan de politie je op de bon slingeren. De maatregelen gelden voor minstens drie weken. Alle niet-essentiële winkels moeten maandagavond de deuren sluiten, en publieke bijeenkomsten van meer dan twee mensen zijn verboden.Dat meldt de BBC.


 • De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde vanavond dat de Covid-19 crisis versnelt. Het duurde 67 dagen vanaf de eerste melding van Covid-19 om tot 100.000 gevallen te komen, 11 dagen voor de tweede 100.000, en slechts vier dagen voor de derde 100.000.
  Toch denkt WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus dat het nog steeds mogelijk is om "het traject te veranderen". Hij blijft er bij landen op aandringen om rigoureuze test- en contact-opsporingsstrategieën toe te passen. Over die tests was vandaag iets te doen in de Nederlandse pers. Volgens een artikel in de Volkskrant zou fabrikant Roche een vloeistof die nodig is voor tests als monopolist blokkeren, zodat er te weinig van beschikbaar is. Maarten Reijnders is er op de Joop verontwaardigd over en vindt dat Roche zijn patent op de vloeistof moet opgeven.

 • Een economische recessie lijkt niet langer het juiste woord voor de periode die voor ons ligt. Depressie lijkt een correctere typering. Beleggen.nl zag de beursdag in Europa vandaag als volgt: De Europese beurzen sloten maandag opnieuw stevig in het rood.

  De Stoxx Europe 600 index daalde 4,3 procent op 280,43 punten, de Duitse DAX verloor 2,1 procent op 8.741,15 punten, de Franse CAC 40 leverde 3,3 procent in op 3.914,31 punten en de Britse FTSE 100 verloor 3,8 procent op 4.993,89 punten.

  "Het coronavirus blijft boven de aandelenmarkten hangen", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. Madden wees op berichten dat het aantal besmettingen wereldwijd tot 350.000 is gestegen. "En dat jaagt angst aan onder beleggers", aldus Madden, "waardoor aandelen massaal werden verkocht."

  Madden ziet de situatie in het Westen met de dag verergeren. "Daarbovenop zijn er zorgen dat de situatie in de komende weken nog erger wordt."

  De Federal Reserve kwam maandag wel met nieuwe maatregelen, waaronder een vrijwel onbeperkte QE-opkoop en de aankondiging dat men ook bedrijfsobligaties gaat opkopen. De Fed lanceert twee nieuwe faciliteiten waarmee het kredietwaardige bedrijfsobligaties gaat opkopen op de primaire en secundaire markt. Dit is nodig omdat de cashflow van bedrijven flink onder druk staat.

  De Amerikaanse beurzen zijn maandag opnieuw flink lager gesloten, nadat er opnieuw geen akkoord kwam voor een noodpakket ter waarde van circa twee biljoen dollar aan economische steun vanwege het coronavirus. De S&P 500 sloot 2,9 procent lager op 2.237,40 punten, terwijl de Dow Jones-index 3,0 procent inleverde op 18.591,93 punten. Techbeurs Nasdaq verloor 0,3 procent op 6.860,67 punten.

  De Democraten en Republikeinen kunnen het niet eens worden over de miljarden dollars die naar Amerikaanse bedrijven moeten gaan en in welke mate staten, ziekenhuizen en werkelozen ondersteuning moeten krijgen. Als gevolg is er vooralsnog nog geen akkoord voor een noodpakket vanuit de Amerikaanse overheid.

 • Ook Frankrijk gaat de maatregelen tegen het coronavirus aanscherpen. Dat heeft premier Edouard Philippe aangekondigd. Mensen mogen in het land straks niet meer zomaar naar buiten om bijvoorbeeld te sporten of de benen te strekken. Dat mag nog één keer per dag, in een straal van een kilometer om het huis.

  Verder worden markten in heel Frankrijk verboden. Burgemeesters mogen een uitzondering maken als er in een dorp bijvoorbeeld geen winkels zijn voor levensmiddelen. Tot slot mogen Fransen enkel nog de deur uit voor doktersbezoek, als dat aantoonbaar urgent is. De nieuwe maatregelen gelden vanaf morgen


 • Tot 1 juni zijn alle samenkomsten verboden, ook die met 2 mensen. Daarmee is een aantal maatregelen die tot 6 april zouden gelden in één klap fors verlengd. Burgemeesters krijgen meer bevoegdheden om te handhaven en er komen forse boetes bij overtreding. Op basis van een noodverordening kunnen ze bovendien winkels sluiten die geen zorgdragen voor de noodzakelijke 1,5 meter afstand tussen mensen. Die aanscherping van de afspraken maakten minister-president Rutte, minister Grapperhaus en de ministers van Zorg zojuist bekend tijdens een persconferentie.

 • Ook de regels rondom thuisquarantaine worden verscherpt, meldde minister Hugo de Jonge. Als één gezinslid koorts heeft, moet het hele gezin binnenblijven. Bovendien moeten de zogeheten contactberoepen, zoals kappers en nagelstylisten sluiten en paramedici zoals fysiotherapeuten zoveel mogelijk via beeldscherm gaan werken.

 • Premier Rutte benadrukte tijdens de persconferentie hoe belangrijk het is om ons aan de afspraken te houden. Afstand houden en beperking van de sociale contacten. "Die boodschap is gelukkig bij heel veel mensen geland." Maar voor de beelden van afgelopen weekend had hij maar één kwalificatie: asociaal. Ook minister van Justitie en Veiligheid Fred Grapperhaus gebruikte zware woorden voor de mensen die 'op een slordige, laconieke en asociale manier omgaan met de maatregelen.'
  Het kabinet wil geen totale lockdown afkondigen; in zo'n situatie mogen mensen alleen nog voor essentiële verplaatsingen de deur uit. Rutte zei te kiezen voor een "intelligente lockdown zonder dat je mensen verbiedt om even hard te lopen of een frisse neus te halen".

 • Volgens de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu IRCEL is de luchtkwaliteit in België dezer dagen vergelijkbaar met die op een autoloze zondag. Zeker in de steden zijn de verschillen voor zowat alle parameters opmerkelijk, zegt IRCEL tegenover de RTBF. “Momenteel zitten we op weekdagen op een niveau van tussen een gewone zondag en een autoloze zondag”, zegt expert Philippe Maetz. Op de kaarten op de website van IRCEL staan alle parameters in het blauw, een teken dat de luchtkwaliteit zowel qua stikstofdioxide (NO2) als fijn stof goed tot zeer goed is. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Het wachten is nu op dergelijk nieuws vanuit Nederland, waar vergelijkbare resultaten te verwachten zijn. Doutzen Kroes moest haar excuses aanbieden omdat ze SARS-CoV-2 bedankte voor de milieu-effecten die het virus teweegbrengt. Maar ze had natuurlijk wel degelijk een punt.

 • Verschillende winkelende Foodlogverslaggevers valt het ook op: winkelende Nederlanders grijpen gretig in de schappen van supermarkten en houden geen rekening met de afstand tot mensen die zij kunnen besmetten of door wie ze besmet kunnen worden. Supermarktformule Dirk probeert er iets tegen te doen. Dirk rust zijn supermarktmedewerkers uit met gele hesjes die klanten op afstand moeten houden. Op de hesjes staat de tekst ‘Beste klant, samen houden we 1,5 meter afstand’. Dirk van den Broek gaat de medewerkers op de winkelvloer er komende week mee uitrusten. Op Distrifood kun je even bekijken hoe ze eruit zien.

 • De nieuwsbrief van The Washington Post kopt vandaag 'How politicians are using the coronavirus the seize control. Vooral in Israel, Hongarije en de VS zou sprake zijn van politici die hun wil in deze minder democratische tijden doorduwen.

 • Het Nederlandse leger is ingezet in de strijd tegen het coronavirus. Defensie levert 40 beademingsapparaten aan 7 verschillende ziekenhuizen. Deze apparaten moeten helpen om de capaciteit van de ziekenhuizen te versterken op hun IC's. Minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten stelt de apparatuur beschikbaar op verzoek van haar collega van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Bijleveld liet eerder al weten dat Nederland een beroep kan doen op de militaire organisatie om te helpen in de strijd tegen corona. "Uiteraard doen we wat mogelijk is om de Nederlandse bevolking waar mogelijk bij te staan."

 • Om het vrije goederenverkeer in de Schengenzone te vrijwaren, heeft de Europese Commissie vandaag richtlijnen gepubliceerd. Ze wil op de belangrijkste verkeersaders zogenaamde 'green lanes' invoeren, waar vrachtwagens binnen een kwartier de grens kunnen oversteken.

  Europese coördinatie bleek noodzakelijk nadat inmiddels veertien Europese landen tijdelijke grenscontroles hadden ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Dat leidde tot lange files aan een aantal grensovergangen en kan voedseltekorten in winkels veroorzaken. De Europese Commissie wil dat voorkomen.

 • De Amerikaanse Federal Reserve Board kwam maandag met nieuwe massale steunmaatregelen, vlak voor de opening van de Amerikaanse beurzen. De Fed heeft maandagmiddag een ongekend omvangrijk steunpakket gelanceerd. De inkoop van staatsobligaties kent geen plafond meer. De Fed hoopt op deze manier de economische gevolgen van het virus te verzachten.

  Daarnaast gaat de Fed bedrijfskredieten kopen. Bedrijven en huishoudens krijgen voor in totaal $300 mrd aan nieuwe financiering via speciale vehikels. Desondanks openen de graadmeters voor de aandelenhandel in de VS in de min. In Europa gingen de koersen omhoog op de aankondiging, maar ondertussen lopen de verliezen weer op.

 • In België steeg het aantal nieuwe Covid-19 doden tot 13 na de recent ingestelde strenge maatregelen. Het aantal nieuwe infecties daalde echter van 568 gisteren tot 342 vandaag. Er klinkt enthousiasme van de kant van experts. "We hebben virus bij het nekvel, maar mogen nu niet lossen", kopt De Tijd. Voor het eerst sinds het begin van de corona-uitbraak is er een lichte daling van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames. "Dat stemt hoopvol voor de komende week, maar we weten niet of die trend zal doorzetten", zegt de Vlaamse viroloog Steven Van Gucht.

 • Van de bijna 350.000 bevestigde besmettingen ter wereld zijn in totaal 98.869 mensen genezen, van wie 59.882 in China. Italië staat derde met 7.024 weer fitte patiënten en Spanje vijfde met 2.575 genezingen. Dat meldt de als degelijk bekend staande Amerikaanse Johns Hopkins universiteit.

 • Gisteravond liet Arjen Lubach in zijn TV-programma Zondag met Lubach weten dat hij boos is op de mensen die de corona-maatregelen niet serieus (genoeg) is. "Afstand houden is het offer dat we moeten brengen. Anderhalve meter afstand houden. Zoals Rutte al 60 keer heeft gezegd in zijn persconferenties." Deze maatregelen zijn nodig om de kwetsbaren en ouderen te beschermen. "Het principe is niet heel moeilijk: thuisblijven. En als je echt weg moet: houd minstens anderhalve meter afstand, want dan vallen er minder doden."

 • De inwoners van de Chinese stad Wuhan, waar in december het nieuwe coronavirus voor het eerst en in alle hevigheid uitbrak, hervatten rustig aan hun normale leven. Ze mogen opnieuw aan het werk. Na 2 maanden stilstand, is ook het openbaar vervoer is weer toegankelijk. China meldt al een tijdje geen nieuwe besmettingen meer.

 • In coronatijden moet je creatief zijn, dacht het Amerikaanse koppel Reilly Jennings (28) en Amanda Wheeler (38). De twee improviseerden hun bruiloft, op straat in New York. Met de ambtenaar van de burgerlijke stand op veilige afstand, vanuit een raam op de vierde verdieping. Een reportage van Het Laatste Nieuws.

 • Het RIVM meldt zojuist 545 nieuwe corona-positief geteste mensen in de afgelopen 24 uur, dat zijn er iets minder dan gister (573). Het totaal aantal besmettingsgevallen in Nederland staat nu op 4749. In de afgelopen 24 uur zijn 34 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, ook dat zijn er minder dan gister (43). In Nederland zijn er nu 213 mensen overleden aan Covid-19.

 • Doodgaan aan corona zonder IC-beademing. Huisartsen houden er inmiddels rekening mee, schrijft de NOS. Als de corona-epidemie onhoudbaar wordt, kan het een optie zijn om centrale punten in te richten voor coronapatiënten die afzien van behandeling. Daar kan dan efficiënter palliatieve zorg worden gegeven, zegt voorzitter Ella Kalsbeek van de Landelijke Huisartsenvereniging. "Zolang het kan, zullen huisartsen en thuiszorg mensen blijven helpen in de thuissituatie. Maar als heel veel mensen ziek worden, kun je een situatie krijgen dat je palliatieve-zorgtehuizen creëert, een hotel dat je afhuurt bijvoorbeeld", zei Kalsbeek in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers.

  Ze wijst erop dat beademing bij ouderen vaak niet mogelijk is. "Dan worden er gesprekken gevoerd: 'U bent 80, hoe kijkt u er tegenaan? We denken dat u te kwetsbaar bent voor beademing, wilt u dan nog naar een ziekenhuis?' De ervaring leert dat heel veel ouderen dan zeggen: laat mij maar thuis blijven. Next best is een omgeving die goed is toegerust om mensen in de laatste fase van hun leven te begeleiden", zegt Kalsbeek.

 • Kappers sluiten uit voorzorg. Ketens die zijn aangesloten bij Kappersunited, zoals Cosmo Hairstyling, Kinki Kappers, BrainWash en Team Kappers, hebben hun deuren sinds 13:00 uur vanmiddag gesloten. Samen zijn ze goed voor zo'n 600 vestigingen in het hele land. Van het RIVM mogen kapsalons nog openblijven. Die kappers nemen hun verantwoordelijkheid.

 • Social distancing hoeft niet te betekenen dat je geen leuke dingen meer kan doen. Zo zal ook het Sunnyside Care Center gedacht hebben over hun bingo-activiteiten. Hieronder laat het verzorgingstehuis zien dat hun bewoners gewoon bingo spelen, maar wel op een veilige afstand van elkaar.


 • Zojuist is Martin van Rijn door de koning beëdigd tot tijdelijke minister voor Medische Zorg.

 • Vandaag komt het crisisteam van het kabinet bij elkaar om te praten over eventuele extra maatregelen. Om 18.30 vanavond volgt een persconferentie.

 • Het RIVM verwacht in de tweede helft van de week een afbuiging waar te nemen in het aantal besmettingsgevallen, dat vertelde RIVM-directeur Jaap van Dissel tegen BNR. "Als iedereen de afgekondigde maatregelen volgt, moet het onder controle te krijgen zijn. Het overspringen van de één op de ander gaat niet vanzelf, door afstand te houden en handen wassen kunnen we dat tegengaan."

 • In Spanje zijn het afgelopen etmaal 462 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19. Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn in totaal 2.182 mensen in Spanje overleden. Binnen drie dagen tijd is het aantal sterfgevallen ruim verdubbeld. Terwijl zondag nog 28.572 besmettingen werden geregistreerd, klom het aantal vandaag naar 33.089 gevallen.

 • Sinds het sluiten van verpleeg- en verzorgingshuizen afgelopen donderdag moeten de bewoners het zonder bezoek doen. Voor Willem Spin uit Enschede was het geen optie om niet bij zijn moeder op de koffie te gaan, schrijft het Algemeen Dagblad. De Twentenaar nam - naast een thermoskan koffie en een bloemetje - een hoogwerker mee naar het verzorgingstehuis waar zijn moeder woont. De verpleging zat in het complot en had haar precies op tijd naar het balkon gebracht. Op een veilige 1,5 meter afstand kon hij zo toch zijn moeder zien.

 • De toespraak van de koning werd nog eens op zijn kern geanalyseerd door Kalvijn. Uiteindelijk komen we weer allemaal bij elkaar in de kerk.


 • Het Erasmus MC in Rotterdam richt vandaag een landelijk coördinatiecentrum in voor patiëntenverspreiding en beddencapaciteit. Vanuit een lege studiezaal bekijken zorgverleners vanaf nu iedere ochtend hoeveel IC-bedden er waar beschikbaar zijn voor coronapatiënten.
  "Ziekenhuizen moeten zelf aangeven hoeveel bedden ze over hebben", zei bestuursvoorzitter van het Erasmus MC Ernst Kuipers in het NOS Radio 1 Journaal. Is een ziekenhuis vol, dan worden patiënten verplaatst. Dat meldt de NOS.

 • In Duitsland zijn het afgelopen etmaal 4.062 mensen met het coronavirus geregistreerd. Dat brengt het vastgestelde besmettingsaantal op 22.672. Dat heeft de Duitse gezondheidsorganisatie Robert Koch-Institut (RKI) gemeld. Zondag lag dat aantal op 18.610.
  De sterke toename komt volgens het RKI doordat niet alle lokale gezondheidsautoriteiten hun cijfers in het weekend tijdig hadden ingediend. In Duitsland zijn inmiddels 94 mensen aan Covid-19 gestorven.

 • De AEX-index daalde bij opening vanmorgen 4,7%. Het koersverloop is grillig op een onzekere beurs. De posities tussen de grootste dalers wisselen voortdurend. Ook de beurzen in Azië reageerden met fors lagere koersen op de berichten uit de Verenigde Staten, Daar verzandde een stimulusplan van $.800 miljard - het grootste ooit in de geschiedenis van de Verenigde Staten - gisteravond in de Senaat.

 • Ook in Nederland komt een contactverbod in beeld. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wil van het kabinet meer middelen krijgen om de corona-maatregelen en -adviezen te kunnen handhaven. Dat zei hij gisteravond in Nieuwsuur. Vandaag overleggen burgemeesters hierover met het kabinet. Een contactverbod zoals dat in Duitsland gaat gelden ligt mogelijk op tafel, zei Aboutaleb. Dat betekent dat niet meer dan twee personen buiten bij elkaar mogen zijn. "Het zou een afschuwelijke maatregel zijn, maar als dit soort oproepen en maatregelen niet helpt, zou dit in beeld kunnen komen".

 • De VS zetten zich schrap voor ongekende werkloosheidscrisis. Wat doe je als je een president bent die prat gaat op fraaie cijfers over de arbeidsmarkt, en als gevolg van een crisis de werkloosheid in moordend tempo oploopt? Als je Donald J. Trump heet, probeer je dan de werkelijkheid uit zicht te houden. De overheden in de Amerikaanse staten kregen afgelopen week een e-mail uit Washington met daarin de instructie stijgende werkloosheid alleen in ‘algemene termen’ te beschrijven en de precieze cijfers onder embargo te houden. Dat schrijft het Financieele Dagblad.

 • Tv-zenders zitten met de handen in het haar nu meerdere bedrijven reclamecampagnes hebben geannuleerd. De schade loopt in de miljoenen en door problemen met corona komen opnames voor nieuwe programma's in gevaar.

  Talpa, eigenaar van onder meer tv-zender SBS6, staat op het punt personeel te ontslaan. Volgens eigenaar John de Mol zijn er "draconische maatregelen" nodig en heeft dat zeker gevolgen voor de 1600 mensen die bij het bedrijf werken. Dat meldt de NOS.

 • Vannacht werd bekend dat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) binnen nu en 4 weken laat weten wat er gaat gebeuren met de Olympische Spelen van Tokio. Deze starten officieel op 24 juli 2020 en duren dan tot 9 augustus 2020. Vanwege het coronavirus wordt het evenement zeer waarschijnlijk verplaatst naar later dit jaar. Afgelasten is geen optie, aldus het hoofd van de organiserende commissie Yoshiro Mori. Ook de gouverneur van Tokio deelt die mening, alhoewel hij zegt dat verplaatsen inmiddels al onvermijdelijk is.

  Canada heeft zich al afgemeld voor de Olympische Spelen: "Hoewel we de complexiteit van uitstel erkennen, is er niets belangrijker dan de gezondheid en de veiligheid van onze atleten en de wereldgemeenschap", zo laten het Canadees Olympisch Comité en het Paralympisch Comité weten in een verklaring. "Het COC en het CPC doen een dringend beroep op het Internationaal Olympisch Comité (IOC), het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om de Spelen een jaar uit te stellen. We bieden onze volledige medewerking en steun, bij de inspanningen die er nodig zijn om de Spelen op een later tijdstip te organiseren."


  Ook het Australische Olympisch Comité gaat er vanuit dat de Olympische Spelen een jaar worden uitgesteld. Het land heeft zijn atleten opgeroepen hun trainingsschema daarop aan te passen.


 • Dit liveblog houden we al sinds 24 februari voor je bij. We pogen met dit liveblog koel de historie te verslaan van iets dat enerzijds getypeerd zou kunnen worden als een psychose en anderzijds van de maatregelen die een nieuwe virale infectie vereist. Dat doen we in omgekeerd chronologische volgorde.

  Wil je lezen wat er in de afgelopen periode gebeurde? Klik dan op de eerdere afleveringen die je hieronder vindt. De serie leest inmiddels als een spannend boek, waarvan de ontknoping ons nog lang in spanning zal houden. Lees het rustig achterwaarts en zie hoe onbezorgd het leven enkele weken geleden nog was. Hoe het zich zal ontwikkelen, gaat de toekomst leren. Blijf het volgen.

  - 22 maart: klik hier
  - 21 maart: klik hier
  - 20 maart: klik hier
  - 19 maart: klik hier
  - 18 maart: klik hier
  - 17 maart: klik hier
  - 16 maart: klik hier
  - 15 maart: klik hier
  - 14 maart: klik hier
  - 13 maart: klik hier
  - 12 maart: klik hier
  - 10 maart tot en met 11 maart: klik hier
  - 7 maart tot en met 9 maart: klik hier
  - 2 maart tot en met 6 maart: klik hier
  - 24 februari tot en met 1 maart: klik hier
  Dit artikel afdrukken