Hier staan berichten van 20 maart, in omgekeerd chronologische volgorde.
Ga meteen door naar de meest actuele liveblog en de reacties op de gehele serie.  Vrijdag 20 maart


 • Ook in Groot-Brittannië gaat de horeca dicht. Vanaf vanavond moeten cafés, restaurants, theaters en andere uitgaansgelegenheden dicht. Afhaalrestaurants mogen wel openblijven.

 • Bijna 25 miljoen Colombianen bevinden zich in 'gecontroleerde opsluiting'. De aanpak is een test om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. De test is een initiatief van de Franse burgemeester van Bogotá, Claudia Lopez. Het experiment loopt van donderdagnacht tot de nacht van maandag op dinsdag. "Het is de eerste keer in Colombia dat zoveel Colombianen (...) door de president en lokale bestuurders in een gesimuleerde quarantaine worden gebracht", zei Lopez op de radio (Le Figaro).

 • Transavia houdt zijn vliegtuigen langer aan de grond dan gepland. Alle vluchten waren al geschrapt tot en met 5 april. Dat is nu tot en met 15 april geworden.

 • Ziekenhuizen in Noord-Brabant vrezen de stroom aan coronapatiënten over één tot twee weken niet meer aan te kunnen. "De situatie is echt zorgelijk", zeggen ziekenhuisdirecteuren tegen RTL Nieuws.

 • De toespraak van Koning Willem-Alexander over de Covid-19 crisis had een zalvende toon en stond daarmee in schril contrast met de boodschap van de WHO-top aan het einde van de middag. De koning snapte de gevoelens van het volk dat opeens thuis opgesloten zit, terwijl onze genoegens grotendeels afgeraden zijn. Gelukkig is er online of de post, zei de koning, om met elkaar in contact te blijven. "Corona maakt creativiteit en medemenselijkheid los." Nederland zal met "alertheid, solidariteit en warmte" de crisis kunnen doorstaan als de koning.

  De volledige tekst van de koning:
  Binnen enkele weken is ons dagelijks leven drastisch veranderd. Het coronavirus raakt ons allemaal, in Nederland, in de Caribische delen van het Koninkrijk en in de hele wereld.
  Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle corona-patiënten, thuis of in een ziekenhuis.

  Wij denken aan U in deze moeilijke tijd.

  De maatregelen om de verspreiding van het virus af te remmen zijn noodzakelijk en ingrijpend. Ik begrijp Uw verdriet als U Uw geliefde, Uw moeder, vader, oma of opa niet kunt bezoeken in het verpleeghuis. Juist nu wilt U maar één ding: hun hand vasthouden. Troost geven.

  Mensen leveren uitzonderlijke prestaties. Dat geldt natuurlijk voor onze artsen en verpleegkundigen. Terecht krijgt U veel waardering uit de hele samenleving. Wij zijn trots op onze zorgprofessionals en op de hele medische sector. Duizenden voormalig zorgverleners en andere vrijwilligers melden zich spontaan om bij te springen. Fantastisch.

  Wij mogen ook trots zijn op de deskundigen van het RIVM, de GGD’s en op alle andere instellingen en experts die ons op basis van wetenschappelijk onderzoek en ervaringskennis de weg wijzen. Zij staan onder hoge druk. Het is belangrijk dat we hun ons vertrouwen blijven geven en alle aanwijzingen opvolgen. Zij hebben maar één doel voor ogen en dat is dat wij samen zo goed mogelijk door deze crisis komen en dat de risico’s voor kwetsbare mensen zo klein mogelijk blijven.

  We beseffen ook maar al te goed hoe onmisbaar de mensen zijn die voorkomen dat onze samenleving stilvalt. Mensen in de logistiek, de supermarkten, de schoonmaak, de ICT, het onderwijs, de kinderopvang, het openbaar vervoer, bij de politie en op al die andere plekken.

  U ‘draagt’ ons door deze moeilijke tijd heen.

  Zonder U gaat het simpelweg niet. Heel veel dank.

  Ons hart gaat ook uit naar iedereen die zich zorgen maakt over de continuïteit van zijn bedrijf. Of je nu exporteur bent of ZZP’er, deze situatie komt snoeihard aan. Het is verschrikkelijk om je eigen onderneming waar je jarenlang zoveel tijd en liefde in hebt gestoken, in gevaar te zien komen. Dat geldt ook voor mensen in de cultuursector die hun mooie projecten nu niet kunnen verwezenlijken.

  Ik denk ook aan alle kinderen in Nederland. Ik snap heel goed hoe jullie je voelen. Eerst is het misschien spannend om vrij te zijn. Maar dat gaat snel over. Niet naar school kunnen. Niet naar voetbal of balletles. Verjaardagsfeestjes die niet doorgaan. Dat is best moeilijk.

  Ook voor ouders! Opeens zit je thuis met het hele gezin. Gedwongen moeten thuiswerken, nauwelijks mogelijkheden hebben om er op uit te gaan omdat bijna alles waarop je je verheugde is afgelast…

  Dat vraagt nogal wat van ons allemaal.

  Als je onzeker bent of bang, is de behoefte aan contact met andere mensen groot. Je wilt je verhaal kwijt. Je wilt het liefst vertrouwde gezichten om je heen. Als het kan samen even de zorgen vergeten.

  In de huidige omstandigheden is dat veel moeilijker geworden. We missen onze vaste patronen en vooral de mensen die daarbij horen. Je werkomgeving. De sportclub, de koffieochtend, de muziekvereniging, het familieweekend, de kerkdienst.

  Het gemis daaraan maakt deze situatie extra lastig voor iedereen, maar vooral voor mensen op leeftijd die kwetsbaar zijn.

  Gelukkig is er heel veel wat we wel kunnen doen. We weten immers allemaal wie er in onze directe omgeving aandacht nodig heeft. Dit is iets waar we samen doorheen moeten. Heel veel mensen beseffen dat. Ze houden een wakend oog op anderen en helpen elkaar waar het kan.

  Het coronavirus kunnen wij niet stoppen. Het eenzaamheidsvirus wel!

  Laten we samen zorgen dat niemand zich in de steek gelaten voelt.

  Als een bezoekje niet mogelijk is, dan zijn er gelukkig de online communicatiemiddelen, de telefoon of de post. En Nederland zou Nederland niet zijn als niet overal mensen spontaan in actie zouden komen.

  Buurtgenoten die klaarstaan voor het woonzorgcentrum in de wijk. Mensen die zich als vrijwilliger aanmelden bij een hulplijn. Studenten die zich als kinderoppas aanbieden bij ouders met vitale beroepen. Corona maakt ongelofelijk veel daadkracht, creativiteit en medemenselijkheid los.

  Het zijn die eigenschappen die we heel hard nodig blijven hebben, niet alleen nu, maar zeker ook later als de omstandigheden misschien nog uitdagender worden.

  U allen zorgt ervoor dat ondanks de verlamming van het openbare leven, het hart van onze samenleving blijft kloppen. Alertheid, solidariteit en warmte: zolang we die drie vasthouden kunnen we deze crisis samen aan, ook als het wat langer gaat duren.

  2020 wordt een jaar dat ieder van ons zich een leven lang zal herinneren. Iedereen heeft zijn eigen ervaringen en beleeft het op een andere manier. Maar ik hoop en verwacht dat een gevoel van saamhorigheid en trots ons dwars door deze moeilijke tijd zal blijven verbinden.


 • Het aantal officieel bevestigde Covid-19 besmettingsgevallen in New York is opgelopen tot 7.000. Burgemeester Andrew Cuomo heeft in reactie op het nieuws New Yorkers gevraagd zoveel mogelijk binnen te blijven en gaf opdracht aan alle 'niet-essentiële bedrijven' om hun arbeiders verlof te geven. Dat meldt de New York Times.

 • Italië meldt vandaag het 'treurige record' van 627 nieuwe Covid-19 doden binnen één etmaal, 10 dagen na het ingaan van de totale lockdown.


 • Bron: Worldometers.info

 • De coronacrisis leidt tot veel grotere tegenvallers dan het Nederlandse kabinet tot nu toe naar buiten bracht. Minister Wopke Hoekstra van Financiën schrijft vrijdagmiddag dat hij nu al een bedrag tussen €45 mrd en €65 mrd extra moet lenen om de beloofde steunmaatregelen te kunnen financieren en tegenvallers in de belastinginkomsten op te vangen.
  Daarmee is twee derde van de begrotingsbuffer van €90 mrd gemoeid die hij vorige week in stelling bracht. Econoom Bas Jacobs, hoogleraar overheidsfinanciën, noemt de aankondiging 'ongelooflijk'. Volgens hem is sprake van het 'grootste stimuleringspakket ooit' in Nederland en worden alle bezuingingen van 2011-2017 ermee ongedaan gemaakt.
  De Duitse regering maakt met een aanvullende noodbegroting maandag de weg vrij voor massale steun van de eigen economie. Het totale reddingspakket dat de Duitsers in stelling willen brengen voor de economie, is met €500 mrd groter dan de Duitse overheidssteun in de banken- en kredietcrisis van 2008 en 2009. Dat schrijft het Financieele Dagblad

 • Onvoorstelbaar nieuws in zelfs mild kritische tijden: de EU geeft de 'general escape clause' op. EU-landen mogen net zoveel geld in de economie pompen als ze nodig hebben. Dat gebeurt voor het eerst in de geschiedenis van de Unie. EC-voorzitter Ursula von der Leyen kondigde het aan in een drie talen (Frans, Duits en Engels) op twitter.


 • De WHO-top gaf zojuist een persconferentie. De Director General benadrukte het belang van gezond eten, leven en bewegen in de strijd tegen het virus. De organisatie straalde levensgrote ernst uit die de mensheid alleen kan overwinnen als ze in de hele werk samenwerkt, fysiek afstand houdt en mentaal gezond blijft ook al moeten sociale wezens als mensen hun fysieke contact zo minimaal mogelijk zien te houden.


 • In een bericht aan de medische staf van het Northwick Park Hospital in Harrow staat te lezen dat het geen zorgcapaciteit meer heeft voor patiënten in kritische toestand. Northwick Park Hospital heeft naburige ziekenhuizen benaderd over het overplaatsen van patiënten die kritieke zorg naar andere ziekenhuizen nodig hebben.

  Het bericht werd afgelopen nacht verstuurd. De redactie van het ziekenhuisblad HSJ kreeg het onder ogen. In het bericht valt te lezen "Ik schrijf om u te laten weten dat we vanavond een 'kritiek incident' hebben gemeld ten aanzien van ten aanzien van de capaciteit in het Northwick Park Ziekenhuis om mensen die kritische zorg nodig hebben. Dit is het gevolg van een toenemend aantal patiënten met Covid-19."

  Het ziekenhuis wordt gerund door de London North West University Healthcare Trust, die sindsdien zes sterfgevallen met betrekking tot het coronavirus heeft gemeld, allemaal in Northwick Park.

  Het potentiële gebrek aan bedden voor kritische zorg in Engeland is de grootste zorg rond het coronavirus. Trusts zijn momenteel bezig met het herinrichten van afdelingen en het omscholen van personeel om te proberen meer capaciteit te creëren. Het vermoeden bestaat dat het aantal bedden De nationale leiders hebben voorgesteld dat het aantal bedden voor spoedeisende kritische zorg waarschijnlijk een flink aantal keren over de kop moet.

  Van een hooggeplaatste betrokkene vernam HSJ: "Omdat we nog maar aan het begin van de verspreiding van dit virus zitten, is dit f***ing angstaanjagend (f...ing petrifying)."

 • Als de huidige ontwikkeling van het aantal besmettingen doorzet, liggen volgende week donderdag 800 patiënten op de intensive care. "Dat is meer dan gedacht", zegt de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC).Ziekenhuizen kunnen voor maximaal 1500 coronapatiënten ruimte creëren op het IC. "Dat aantal moeten we op tijd zien te halen. We hebben alle ziekenhuizen gevraagd om zich voor te bereiden. Nederland moet zich realiseren dat het moeilijk wordt en zich aan de regels houden. Er zijn nog te veel mensen op straat. De curve van het aantal coronapatiënten op de IC moet omlaag. Dat is echt het allerbelangrijkst, maar het wordt echt heel spannend", aldus de NVIC.

 • Voor wie nog eens simpel op een rijtje wil hebben wat SARS-CoV-2 en Covid-19 zijn:


 • Ook Duitsland zou de grenzen voor verkeer vanuit ons land kunnen sluiten. Via de weg zijn Nederlandse burgers dan geïsoleerd. Politici in het Duitse grensgebied willen het liever niet, maar achten het ook de afsluiting van de Duitse grens met Nederland voor niet-beroepsmatig passagiersvervoer niet ondenkbaar. Dat blijkt uit een brandbrief die de Kreis Borken gisteren naar de Bondsregering heeft gestuurd. Het besuur daar wil dat de Nederlandse en de Duitse strategie gelijk zijn, omdat de grensregio anders kwetsbaar blijft. Op dit moment is daar nog geen sprake van. Nederland sluit de winkels niet, zodat Duitsers naar Nederland komen.

 • Wie dacht nog naar Frankrijk te kunnen rijden via België, moet oppassen. Onze zuiderburen sluiten de grenzen voor niet-essentiële verplaatsingen. Sinds 15 uur vandaag zijn er grenscontroles op niet-essentiële verplaatsingen van en naar België. Wie geen goede reden heeft om naar België te komen, wordt door de politie teruggestuurd. "In het bijzonder worden de toeristische verplaatsingen naar België verboden en zullen grenscontroles voortaan van toepassing zijn", zegt de mededeling van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem. "Elke overtreding zal strikt worden gesanctioneerd."

 • Ook Duitsland zou de grenzen voor verkeer vanuit ons land kunnen sluiten. Via de weg zijn Nederlanders dan geïsoleerd. Politici in het Duitse grensgebied willen het liever niet, maar achten ook de afsluiting van de Duitse grens met Nederland voor niet-beroepsmatig passagiersvervoer niet ondenkbaar. Dat blijkt uit een brandbrief die de Kreis Borken gisteren naar de Bondsregering heeft gestuurd. De bestuurders willen dat de Nederlandse en de Duitse strategie gelijk zijn, omdat de grensregio anders kwetsbaar blijft. Op dit moment is daar nog geen sprake van.

 • Een jonge automobilist (23) uit Noordwijkerhout moet 10 weken de cel in nadat hij dinsdagnacht opzettelijk 2 agenten in het gezicht heeft gehoest. Hij riep daarbij dat hij besmet was met het coronavirus. Van zijn straf zijn 2 weken voorwaardelijk. Hij moet beide agenten een schadevergoeding betalen van €350. In Den Bosch werd afgelopen zondag ook al een man aangehouden die verkondigde dat hij corona had terwijl hij 'provocerend hoestte' in een menigte.

 • Coronapatiënten die in een omgeving met vervuilde lucht wonen, hebben een grotere kans aan het virus te sterven. Op de overheidssite van ‘Het Schone Luchtakkoord’- een samenwerking van Rijk, gemeenten en provincies - wordt bijvoorbeeld een link gelegd met de slechtere luchtkwaliteit in Noord-Brabant die van invloed is op de overlevingskans van coronapatiënten daar.


 • Patiënten die besmet zijn met het coronavirus blijken ook na hun overlijden nog 3 dagen lang besmettelijk te zijn. Dat meldt het Belgische onderzoekscentrum Sciensano. Dat leidt tot praktische problemen rondom de uitvaart en om daar aan tegemoet te komen heeft de Uitvaartunie Vlaanderen richtlijnen opgesteld voor de uitvaartsector. Die gaan van het dragen van beschermende kledij en mondmasker voor wie het lichaam opbaart, tot 48 uur wachten voor het lichaam verzorgd kan worden. Het afscheid kan in intieme kring blijven plaatsvinden maar alleen onder zeer strenge voorwaarden gebeuren. "Zo mogen er maximaal twintig personen van de familie in de eerste lijn een uitvaartplechtigheid bijwonen. De aanwezigen moeten een afstand van anderhalve meter van elkaar bewaren. Knuffels, handen schudden en kussen kan niet”, zegt een woordvoerder. De kist kan openblijven, maar aanraken wordt afgeraden. "Eventueel kan wel de hand worden aangeraakt, op voorwaarde dat het familielid de handen nadien goed wast," aldus De Morgen.

 • Yale-medicus Nicholas Christakis legt uit hoe de toekomst met Covid-19 besmettingen er vermoedelijk uit zal gaan zien. In het kort (klik op de blauwe letters om het hele draadje te lezen): 40% van de wereldbevolking zal het krijgen, <0,1% zal er door overlijden, zo'n 7 miljoen mensen dus. De overlevers zullen immuniteit opbouwen. Of en hoe lang die duurt, is onzeker. In beginsel kan de pandemie zich dan ook herhalen.

 • De vraag naar diepgevroren en verse frites valt wereldwijd totaal weg. Aardappelverwerkers moeten noodgedwongen productielijnen stilleggen. Een ramp dreigt voor de gehele Europese aardappelsector. Dat schrijft Boerenbusiness.

 • Covid-19 leidt tot complottheorieën. Een Republikeinse politica uit Californië durft te beweren dat Microsoft-oprichter Bill Gates en de Amerikaans-Hongaarse filantroop George Soros betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling van het virus in een laboratorium in Wuhan. ‘Financiert Bill Gates niet het onderzoek in het Wuhan-lab waar het coronavirus werd gemaakt? En is George Soros niet een goede vriend van Gates?’, zei ze in een inmiddels verwijderde tweet.

 • "Het is geen goed idee om kinderen nu met hun vriendjes te laten spelen of allemaal samen naar de speeltuin te trekken. Er is nog steeds een discussie gaande of kinderen het virus wel aan elkaar kunnen doorgeven omdat ze niet snel ziek worden, maar je kunt beter geen risico’s nemen. Ik heb zelf twee kinderen van zeven en twaalf en ik laat hen alleen met elkaar of alleen spelen. Kinderen kennen het concept van social distancing nu eenmaal niet." Dat zich Marjolein Kikkert (moleculair virologe LUMC) in De Telegraaf.

 • Ook in Italië wordt het leger ingezet om mensen zich te laten houden aan de rockdown-regels. Het leger moet erop toezien dat Lombardije op slot blijft. Dat schrijft De Morgen.

 • Op een slechte beurs doen levensmiddelenbedrijven het niet verkeerd. Vooral supermarkten zijn in trek. Maar het onder beleggers als degelijk bekend staande bedrijf Unilever (voeding en personal care) waagt het erop. Het levensmiddelenconcern is in de markt met twee nieuwe obligaties van €750 miljoen, met looptijden van vijf en tien jaar. Omdat beleggers de beurs verlaten, is het misschien juist een buitenkansje, al verwachten analisten dat Unilever een behoorlijke rente moet betalen. En dat op een ineenstortende markt waar geld zijn waarde verliest.

 • De beursdag in Europa verliep tot nu goed, met hogere koersen voor de Amsterdamse AEX en de andere grote beurzen. De aandelenbeurzen in Europa koersen over een breed front in de plus. De AEX wint ruim 4%, de Duitse Dax 5%, de Franse Cac 5,5%. Het leek erop dat de miljarden aan steunmaatregelen de markten voor nu stabiliseren. Maar vlak na opening dalen de koersen op Wall Street. Dat schrijft het Financieele Dagblad.

 • In de Tweede Kamer werd de afgetreden minister Bruins tijdens zijn laatste debat onder druk gezet omdat hij er niet voor zou hebben gezorgd dat er voldoende mondkapjes onder dwang konden worden ingevorderd. Vrijwilligheid blijkt echter te werken, laat minister Hugo de Jonge weten.

 • Ook (rhesus)apen kunnen worden besmet met SARS-CoV-2. Daarom doen Amerikaanse apencentra onderzoek naar manieren om infectie en de ontwikkeling van de besmetting te voorkomen. Uit Chinees onderzoek is inmiddels bekend dat rhesusapen Covid-19 kunnen ontwikkelen, maar resistent blijken bij een vervolginfectie.

 • Op weg van China naar het Verenigd Koninkrijk deelt luchtreiziger Lukas Hensel alvast zijn ervaring over reizen nieuwe stijl en mondkapjes.

 • België gaat met de 'Data Against Corona Taskforce' de verspreiding van het coronavirus analyseren. Dat doet de taskforce met behulp van telecom- en epidemiologische data. Op basis daarvan willen ze nagaan hoe de oplopende curve van besmettingen kan afgevlakt worden en de infectiecurve ingekort kan worden. De ministers wezen er ook op dat het virus onmogelijk volledig te stoppen is, maar dat het belangrijk is het aantal besmettingen te spreiden in de tijd om capaciteitsproblemen in de ziekenhuizen te vermijden.

 • De vijf Vlaamse universiteiten hebben samen beslist om tot op het eind van dit academiejaar enkel nog digitaal les te geven, meldt persagentschap Belga. Op de campussen gaan dus geen gewone lessen meer door tot eind juni.

 • Tekorten aan laboratoriummateriaal brengen de testcapaciteit voor het coronavirus in gevaar, meldt NOS naar aanleiding van een verslag van een bijeenkomst over de ziekte covid-19 van afgelopen woensdag. Materialen als wattenstaven om samples te nemen, maar ook hulpmiddelen om het sample te analyseren zijn schaars. "De tekorten zijn echt groot", zegt Ann Vossen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie en viroloog in het LUMC in Leiden, "elk lab is nu bezig om spullen te vinden. Maar als je één tekort oplost, van plastic platen bijvoorbeeld, dan is er aan het volgende alweer een nieuw tekort. Het echte probleem is dat de producenten in de hele wereld de vraag niet aankunnen."

 • Minister de Jonge laat via een Tweet weten dat hij blij is met de aanstelling van Martin van Rijn als tijdelijke minister voor Medische Zorg.

 • Het RIVM meldt vandaag 2.994 positief geteste mensen. Sinds gister zijn er 30 patiënten overleden, wat voor Nederland het totaal aantal doden door corona op 106 brengt. Opvallend is dat het RIVM vandaag bij zijn update vermeldt dat het werkelijke aantal besmettingsgevallen hoger ligt dan het aantal dat zij vermelden. Niet iedereen met een mogelijke besmetting wordt nog getest. Van het aantal mensen dat positief getest is, zijn 725 zorgverleners.

 • Nicaragua treft als enige land in Midden-Amerika geen maatregelen tegen het coronavirus. Het ‘geloof in God’ houdt de epidemie op afstand, meent de autoritaire leider Daniel Ortega. Gisteren registreerde het land het eerste besmettingsgeval. Tot nog toe blijft Latijns-Amerika qua besmettingsaantallen achter bij de Verenigde Staten en Europa. Buurlanden van Nicaragua tellen tientallen tot enkele honderden geregistreerde besmettingen.

 • De opvolger van minister Bruno Bruins is bekend. Oud-staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) wordt de nieuwe minister voor Medische Zorg. Dit maakte premier Rutte zojuist bekend. Hij gaat samen met minister de Jonge zich 100% inzetten op het coronadossier. Van Rijn is op dit moment directeur van het Hagaziekenhuis in Den Haag en is bekend in de zorgsector. Opmerkelijk: de nieuwe minister komt uit een partij die niet tot de coalitie behoort. Rutte zegt daarover dat het niet om partijkleur, maar om ervaring gaat.

 • In Engeland mogen nog maar 5 personen aanwezig zijn bij huwelijksceremonies, zo stelt de Church of England. Dit aantal is het wettelijke minimum voor huwelijksceremonies. Het gezelschap bestaat dan uit een trouwambtenaar, het bruidspaar en 2 getuigen. De bruid en de bruidegom mogen dicht bij elkaar staan, maar de andere aanwezigen moeten de sociale afstand in acht nemen.

 • Vanaf aanstaande maandag 23 maart stelt Albert Heijn een boodschappenuurtje in voor ouderen (70+). Op maandag tot en met vrijdag zijn alle filialen van de supermarkteten open tussen 07.00 en 08.00 voor de senioren. Vanaf 08.00 zijn de winkels open voor alle klanten. Ondanks deze maatregel benadrukt Albert Heijn dat het beter is voor ouderen om thuis te blijven en boodschappen te bestellen, of om anderen te vragen om te helpen met boodschappen doen.

 • In Spanje zijn sinds vandaag meer dan 1.000 mensen overleden aan het coronavirus. Spanje is na Italië het zwaarst getroffen Europese land, met bijna 20.000 besmettingsgevallen op dit moment.

 • Nederlanders die vlak bij de Belgische grens wonen en gebruikmaken van de goedkope brandstofprijzen van onze zuiderburen, lopen het risico op een boete van €4.000. Dat meldt Omroep Brabant. België hanteert strengere corona maatregelen dan Nederland – daar mag je alleen de straat op als het echt niet anders kan. Tanken in het buitenland wordt niet als noodzakelijk gezien en is dus strafbaar. Zo wordt goedkoop tanken toch een dure grap.

 • Thuiswerken is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Het Parool zette daarom met behulp van experts 7 thuiswerktips onder elkaar om het meest uit je thuiswerkdag te halen.

  1. Ga de afleiding uit de weg
  2. Een goede werkplek moet je zelf creëren
  3. Balanceer werk en privé
  4. Maak duidelijke afspraken met je collega's
  5. Wees creatief, er is meer mogelijk dan je denkt
  6. Houd het teamgevoel erin
  7. Baal niet als het niet lukt

 • Vanochtend draaiden radiostations door heel Europa tegelijkertijd You'll Never Walk Alone van Gerry & The Pacemakers in een poging om Europa met elkaar te verenigen in de huidige coronacrisis. In meer dan 30 landen draaiden meer dan 180 radiozenders hetzelfde nummer. Hieronder kun je zien hoe initiatiefnemer Sander Hoogendoorn (3FM) zijn Belgische collega-DJ van StuBru uitnodigt om mee te doen.

 • Meerdere bedrijven hebben vanmorgen paginagrote advertenties geplaatst in landelijke dagbladen in verband met de coronacrisis. Zo dankt Koninklijke Horeca Nederland alle harde werkers in de vitale sectoren en bedankt Albert Heijn iedereen die op dit moment voor een ander de boodschappen doet.

 • Het coronavirus zorgt voor topdrukte in de supermarkten en in de distributiecentra. Met als gevolg dat ook de uitzendbureaus overuren maken. Dat meldt het Financieel Dagblad. De medewerkers zijn niet aan te slepen. Een uitzendbureau die normaal gesproken 9.000 mensen in de supermarktsector plaatst, kan de komende weken ongeveer 11.500 mensen aanleveren. Een Foodlog verslaggever stuitte gisterenavond tijdens het boodschappen doen op een bizar tafereel. Bij binnenkomst rond 21:15 in de Albert Heijn te Ede werden nagenoeg geen klanten aangetroffen, maar wel een winkel vol met vakkenvullers die stapels goederen aan het wegwerken waren. Met tientallen bij elkaar stonden ze te zwoegen om de winkelschappen te vullen. "Mij bekroop het gevoel van waardering voor deze jonge helden die zich ondanks het virus drie slagen in de rondte werken."

 • Vanavond om 19.00 houdt koning Willem-Alexander een toespraak naar aanleiding van de coronacrisis. De laatste keer dat de koning zich tot het volk richtte was in juli 2014 na de ramp met vlucht MH17. De toespraak wordt uitgezonden via de kanalen van de publieke omroep en online.

 • Drogisterijen verzoeken het publiek geen grotere hoeveelheden te kopen dan normaal. In een paginagrote advertentie in de landelijke kranten stellen Kruidvat, Etos, DA, DIO, Trekpleister en de zelfstandige drogisterijen dat ze op die manier iedereen kunnen blijven bedienen. "De afgelopen dagen merken we dat veel consumenten meer zelfzorggeneesmiddelen kopen dan normaal", aldus de drogisterijen. "Dan kan het gebeuren dat we de volgende klant 'nee' moeten verkopen."

 • Gouverneur Gavin Newsom van de Amerikaanse staat Californië heeft alle 40 miljoen inwoners verordonneerd binnen te blijven. Dat meldt The New York. Californië is de dichtst bevolkte staat van de VS. De staat is het zwaarst getroffen na New York en Washington. In Californië zijn nu 910 besmettingen officieel vastgesteld; 19 mensen zijn overleden. Newsom neemt het strengste besluit tot op heden in de VS.

 • Alweer hebben medici een aanwijzing gevonden dat het nieuwe coronavirus uit Azië razendsnel om zich heen grijpt in Nederland. Bij onderzoek van verkouden medewerkers van het UMC Utrecht blijkt dat liefst 10 procent van hen is besmet met het coronavirus. ‘Daar schrikken we van’, zegt hoogleraar moleculaire epidemiologie Marc Bonten (UMC Utrecht).


 • Volgens The New York Times maken Amerikaanse dokters zich grote zorgen. Het land is niet voorbereid op de opvang van de te verwachten aantallen Covid-19 patiënten. Er is onvoldoende beschermende kleding zodat ze met groot gevaar voor besmetting hun werk zullen moeten doen. Het lijkt op een oorlog waarin de verdediging geen ammunitie heeft, schrijft de krant.

 • Ook de G7 gaan per video vergaderen. President Trump heeft de G7-bijeenkomst afgelast die in juni in de VS is gepland zou worden gehouden. Toch gaat de top van de leiders van de belangrijkste industrielanden en de EU per videoverbinding gewoon door.

 • De Frankfurter Allgemeine Zeitung legt zijn lezers uit waarom de concentratie Covid-19 patiënten in Hamburg het hoogst is, 23.5 op 100.000 inwoners. In de andere steden ligt aantal besmettingsgevallen veel lager. In Berlijn gaat om 15.3 in Bremen om 11.7. Ook in de Ländern zoals Beieren en Baden-Württemberg, die dichter bij de risicogebieden in de Alpen liggen, liggen de aantallen lager met 12.9 gevallen in Beieren en 19.5 in Baden-Württemberg. De reden? De wintersport- en winterzonvakanties van de Hamburgers. Hamburg heeft als enige Land in Duitsland vakantie in maart toen de besmettingspiek volop gaande was in de skigebieden.


 • Dit liveblog houden we al sinds 24 februari voor je bij. We pogen met dit liveblog koel de historie te verslaan van iets dat enerzijds getypeerd zou kunnen worden als een psychose en anderzijds van de maatregelen die een nieuwe virale infectie vereist. Dat doen we in omgekeerd chronologische volgorde.

  Wil je lezen wat er in de afgelopen periode gebeurde? Het leest inmiddels als een spannend boek, waarvan de ontknoping ons nog lang in spanning zal houden. Lees het rustig achterwaarts en zie hoe onbezorgd het leven enkele weken nog was. Hoe het zich zal ontwikkelen, gaat de toekomst leren. Blijf het volgen.

  - 19 maart: klik hier
  - 18 maart: klik hier
  - 17 maart: klik hier
  - 16 maart: klik hier
  - 15 maart: klik hier
  - 14 maart: klik hier
  - 13 maart: klik hier
  - 12 maart: klik hier
  - 10 maart tot en met 11 maart: klik hier
  - 7 maart tot en met 9 maart: klik hier
  - 2 maart tot en met 6 maart: klik hier
  - 24 februari tot en met 1 maart: klik hier
Dit artikel afdrukken