Hier staan berichten van 17 maart, in omgekeerd chronologische volgorde.
Ga meteen door naar de meest actuele liveblog en de reacties op de gehele serie.


    Dinsdag 17 maart

  • De Nederlandse hoogleraar virologie en corona-expert Marion Koopmans is toegetreden tot een adviespanel van de Europese Commissie. Het dagelijks EU-bestuur heeft het team van zeven epidemiologen en virologen uit zes verschillende lidstaten aangesteld om richtlijnen over de Europese bestrijding van het virus te formuleren. Ook dat meldt het Algemeen Dagblad, dat Koopmans afgelopen zaterdag al de ruimte bood om het Nederlandse volk op te roepen om sociale contacten tot het uiterste te vermijden.

  • De steun voor premier Rutte is enorm gestegen na zijn toespraak van gisteravond. Ook is er veel vertrouwen in de corona-aanpak van de overheid. Driekwart van de mensen kan zich vinden in de aanpak om Nederlanders gecontroleerd te besmetten met het coronavirus. Dat meldt het Algemeen Dagblad. Volgens Welingelichte Kringen vestigde de toespraak vermoedeliijk een nieuw kijkersrecord als alle zenders bij elkaar worden opgeteld.

  • Bill Gates blijkt een goed voorspeller (hoewel vele virologen het hem hebben ingefluisterd):


  • De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care heeft zojuist (21:05 uur) bekendgemaakt dat er op dit moment 135 mensen op de intensive care liggen die besmet zijn met het coronavirus. Gisteren lag dat aantal nog op 96. Naarmate hun aantal toeneemt is de vraag of er voldoende beademingsapparatuur beschikbaar is om kritisch zieke Covid-19 patiënten te kunnen helpen herstellen.

  • Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alle Nederlanders alleen nog naar het buitenland te reizen als dat strikt noodzakelijk is. Alle vakantiereizen naar het buitenland worden afgeraden. Premier Rutte spreekt zich op NOS zeer stellig uit tegen reizen die niet echt noodzakelijk zijn.

  • Ook in Denemarken sluit het openbare leven grotendeels. De regering verbiedt bijeenkomsten van meer dan 10 personen. Restaurants, sportzaken, openbare gelegenheden, kappers, schoonheidsspecialisten en winkelcentra moeten sluiten. Dat maakte premier Mette Fredriksen aan het begin van de avond bekend. Het land vreest te kampen met reeds 90.000 onbevestigde Covid-19 besmettingsgevallen. Ook koningin Margarethe sprak - heel uitzonderlijk - tot het Deense volk en hekelde de roekeloosheid van een aantal van haar landgenoten.

  • Premier Rutte overwoog een lockdown, maar denkt dat het niet nodig zal zijn.
  • De Belgische regering noemt de lockdown die geen lockdown mag heten een vorm van 'strikte opsluiting'. Dat geldt vanaf morgen tot en met 5 april. Dat maakt de Nationale Veiligheidsraad van België kort na 20:00 vanavond bekend. Iedereen die in België woont wordt gevraagd om thuis te blijven. In geval van nood mogen mensen naar buiten, maar alle winkels gaan dicht. Krantenkiosken, apotheken, voedingswinkels, tankstations en supermarkten blijven open. Fysieke activiteit buiten, zoals wandelen, joggen, fietsen, blijft toegestaan, maar alleen met een partner die in hetzelfde huis woont. Anders dan in Frankrijk zijn geen boetes aangekondigd op het overtreden van de afgekondigde regels. Knack geeft een volledig overzicht van de maatregelen.

  • RetailDetail houdt bij wat winkeliers doen om het besmettingsrisico in het winkels te beperken. Een greep uit de jongste serie:

    20:00: Carrefour België brengt transparante schermen in plexiglas aan tussen elke kassa en klanten. Er zal ook markering op de grond worden aangebracht om de gewenste afstand van 1 meter tussen twee personen weer te geven, vooral bij de kassa’s, de receptie en bedieningsstanden (bijvoorbeeld traiteur).
    19:10: Bol.com past z’n communicatie en campagnes aan naar de moeilijke situatie. Het bedrijf wil voorrang geven aan de artikelen die nu het hardst nodig zijn en biedt daarom voorlopig geen Dagdeals meer aan. Ook stopt bol.com de verkoop van mondkapjes, zodat die beschikbaar komen voor het zorgpersoneel.
    17:45: In Nederland sluit IKEA alle 13 winkels. Producten bestellen via IKEA.nl en thuis laten bezorgen of de online bestelling zelf ophalen bij de winkel blijft mogelijk.
    17:33: Slagerijketen Renmans laat maximaal drie klanten tegelijk binnen in de beenhouwerij. Om de wachttijden te beperken, vraagt het bedrijf om op voorhand te bestellen (telefonisch of online via de website). Vanaf zaterdag 21 maart werkt de slagerij enkel nog op bestelling. De winkels accepteren tijdelijk geen herbruikbare tassen meer.
    17:20: Ook Albert Heijn installeert plexi-schermen aan de kassa's van de supermarkten, zo bericht De Morgen. Hans Anders houdt voortaan eveneens zijn brillenwinkels dicht.
    17:08: Carrefour Market Mestdagh plaatst schermen van plexiglas aan de kassa's voor de veiligheid van zowel medewerkers als klanten. De supermarktgroep vraagt verder aan klanten om veilige afstanden te bewaren en ook aan de kassa's mag de lopende band slechts door één klant tegelijkertijd worden gebruikt.
    14:04: De Colruyt Groep kondigt aan dat al zijn non-foodwinkels sluiten.
    Lees hier de complete serie maatregelen die RetailDetail vaststelde.

  • Nederlanders klappen massaal voor de werkers in de zorg. Ze behandelen mensen met Covid-19 en lopen dus risico besmet te raken en zelf ziek te worden.


  • De Belgische regering lijkt het woord 'lockdown' te willen vermijden, maar toch wordt het Belgen vanaf morgenmiddag 12 uur verboden om zich een 'niet-essentiële' verplaatsing te permitteren verboden. Alleen voedingswinkels en apothekers blijven open; telewerken wordt de norm. Dat zei zojuist VRT-journalist Riadh Bahri in Het Journaal. De persconferentie van federaal minister-president Sophie Wilmès en de minister-presidenten van de Belgische regio's waarin zij dit melden wordt elk moment verwacht. De strenge maatregelen volgen op de urgente oproep van de WHO vanmiddag aan de wereld om de strengste maatregelen te nemen tegen de verspreiding van Covid-19.

  • De NS stapt vanaf zaterdag over op een speciale basisdienstregeling. Het grootste gedeelte van de treinen wordt geschrapt. Op alle stations rijdt ten hoogste twee keer per uur in beide richtingen een trein. Dat meldt De Telegraaf.

  • Het kabinet maakte om 18:45 uur bekend te hebben besloten om vanwege het coronavirus uitzonderlijke economische maatregelen te nemen. Doel is om naast onze gezondheid ook onze banen en inkomens te beschermen en de gevolgen voor zzp’ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven op te vangen. Dit pakket biedt, zo lang als nodig is, maandelijks voor miljarden euro’s aan steun. De maatregelen zorgen ervoor dat bedrijven hun personeel kunnen doorbetalen, bieden zelfstandigen een overbrugging en maken via versoepelde belastingregelingen, compensatie en extra kredietmogelijkheden mogelijk dat geld in de bedrijven blijft. De volledige informatie is te lezen op de site van het Ministerie van Economische Zaken.

  • In verschillende Belgische gevangenissen zetten de gedetineerden zich aan het maken van mondkapjes, laat minister van Justitie Koen Geens weten op Twitter. Wil je zelf mondkapjes maken, dan komen niet alle materialen in aanmerking, legt Le Figaro uit. Het beste is een non woven-stof te gebruiken, zoals vilt, of anders een stofzuigerfilter tussen twee lagen stof te verwerken.


  • De prefectuur van het Franse departement Haut-Rhin maakte gisteravond al bekend dat de ziekenhuizen met beademingsapparatuur tot de nok toe vol zitten. Aan het einde van de dag werden daarom verschillende patiënten per helicopter verplaatst naar ziekenhuizen elders in het land. Volgens FranceInfo is er sprake van een van de grootste medische verplaatsingsoperaties uit de geschiedenis. In Nederland wordt overal in ziekenhuizen op dit moment gewerkt aan triage-protocollen die bepalen wie bij het volraken van de ziekenhuizen nog wel en niet meer behandeld zullen worden.

  • In Nederland is de verkoop van paracetamol beperkt tot drie verpakkingen. In Frankrijk is men strenger. Mensen zonder koorts mogen nog maar 1 doosje kopen, mensen met koorts kunnen er 2 meekrijgen. Dat meldt FranceInfo.

  • Covid-19 kan voor het einde van de bioscoop zorgen, dat meldt CNBC. Voor het eerst komen films beschikbaar voor thuis die nog in de bioscopen draaien.

  • Een Foodlogverslaggever meldt dat de AH in Nijmegen geen zegeltjes meer verstrekt vanwege mogelijk handcontact bij het uitreiken van de zegels.

  • Het ministerie van Defensie staat klaar om de Nederlandse bevolking te helpen in de strijd tegen Covid-19. Volgens minister Ank Bijleveld houdt de krijgsmacht rekening met allerlei scenario's. "Gelukkig is de militaire inzet nog niet nodig geweest, maar als het moet ondersteunen we waar dat mogelijk is", laat ze weten op de site van het Ministerie van Defensie. Ze noemt onder meer de opvangcapaciteit van calamiteitenhospitalen en noodhospitalen en ziekenboegen van marinefregatten, alsmede de inzet van het leger bij bijvoorbeeld transport en distributie.

  • De Amsterdamse beurs is dinsdag gedurende de middaghandel opgeveerd, in het voetspoor van Wall Street. De AEX sloot uiteindelijk 1,8 procent hoger op 424,26 punten. De Amerikaanse Dow Jones staat op dit moment 1% (18:20 ur) in de plus. Handelaren typeren de beurs als volatiel: de koersen kunnen ieder moment een andere kant opschieten. De Amerikaanse president Trump wil $850 miljard vrijmaken voor de opvang van economische klappen, meldt The New York Times.

  • In Scheveningen trof een Foodlogverslaggever strepen op de vloer om klanten bij de kassa van AH voldoende ruim uit elkaar te houden om Covid-19 besmettingsgevaar te voorkomen.


  • Het werkelijke aantal mensen dat besmet was met het nieuwe coronavirus voordat op 23 januari het reisverbod in de stad Wuhan inging, lag waarschijnlijk ruim vijf keer hoger dan het aantal dat werd geregistreerd. Dat concluderen Amerikaanse wetenschappers in het wetenschappelijke tijdschrift Science op basis van berekeningen met een wiskundig computermodel . Mensen met weinig of milde symptomen zijn aanvankelijk gewoon doorgegaan met hun dagelijkse bezigheden. De niet-geregistreerde infecties zouden pakweg half zo besmettelijk zijn als de geregistreerde, volgens de berekeningen. Mensen met lichte symptomen zijn waarschijnlijk namelijk minder besmettelijk dan mensen die meer hoesten en niezen. De bevinding verklaart het feit dat het virus, Sars-CoV-2, zich ondanks de snelle afsluiting toch nog zo snel kon verspreiden over China en de rest van de wereld. Dat schrijft de NRC.

  • De mogelijkheden voor werkgevers om werktijdverkorting voor hun personeel aan te vragen worden fors verruimd en de uitkeringen gaan omhoog. Bronnen in Den Haag bevestigen dat dat een van de maatregelen is uit het steunpakket voor bedrijven die getroffen zijn door de coronacrisis. Tot nu neemt de overheid tot maximaal 75 procent van het salaris over, in de nieuwe regeling wordt dat maximaal 90 procent. Dat betekent dat werkgevers veel minder hoeven bij te betalen. De regeling geldt ook voor werknemers met een nul-uren-contract en oproepkrachten. Dat meldt de NOS.

  • In de Albert Heijn in Paterswolde werken kassamedewerkers achter transparante tafelzeilen. Die zijn opgehangen om personeel en klanten te beschermen tegen het coronavirus. Dat meldt RTL.

  • Om 18.45 uur presenteert het kabinet het economische noodpakket dat bedrijven, ondernemers, werknemers en zzp'ers zoveel mogelijk moet ondersteunen in het opvangen van de zware financiële klappen als gevolg van de coronacrisis. Verrwacht wordt dat er miljarden worden vrijgemaakt voor verruiming van de werktijdverkorting. Ook zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) krijgen financiële hulp.

  • Fysiotherapeuten zijn in Nederland nog wel open. Huisartsen verzoeken fysio's te blijven werken, omdat bewegingsklachten zo beter uit de ziekenlast verwezen kunnen worden. Een verslaggever van Foodlog had een afspraak. De behandelaar probeert maximaal afstand te houden en vertelde onderwijl dat zijn agenda vandaag 7 afzeggingen ontving. "Uit angst, leek het", zei de fysiotherapeut.

  • De Vlaamse fotograaf Zeger Garré (54) vecht tegen Covid-19. Hij werd gisteren opgenomen in het Universitair Ziekenhuis van Gent. “Bescherm elkaar, zodat het zo snel mogelijk ophoudt. Een grote chapeau voor al het personeel in de ziekenhuizen en de ambulanciers”, zegt hij vanuit zijn bed. In een video op Het Laatste Nieuws maant hij iedereen van elkaar weg te blijven.

  • Voedselbanken vrezen tekorten. Door het hamstergedrag in supermarkten blijft er minder over voor hun klanten. Bovendien vallen er vrijwilligers uit en groeit hun klantenbestand nog steeds.

  • Naast medisch en paramedisch personeel ontdekken we ook andere risico-beroepen door Covid-19.


  • Amazon.com is van plan om 100.000 extra werknemers in de VS in dienst te nemen nu miljoenen mensen zich in een razendsnel tempo tot online leveringen richten. Het aandeel lijkt 5 procent hoger te gaan openen. De aandelenbeurzen in de VS maakten niet de diep rode start van gisteren.


  • In de Volkskrant checkt Ellen de Visser de bewering van de Franse minister van Gezondheid Olivier Véran dat ibuprofen slikken het risico op een zwaar verlopende Covid-19 infectie verhoogt. Véran baseert zich op een wetenschappelijke publicatie die volgens experts uit hun verband zijn gerukt. Toch adviseert de Volkskrant net als Véran het slikken van paracetamol in plaats van je brufennetje. Reden? Paracetamol werkt beter dan ibuprufen tegen de koorts.

  • Door Covid-19 besmettingsgevaar en de druk op medisch personeel is de hulpverlening bij euthanasie door artsen en verpleegkundigen van Expertisecentrum Euthanasie geschrapt. Tot 6 april worden geen nieuwe patiënten aangenomen. "Hoe wrang ook: euthanasiezorg kan niet als hoogste prioriteit binnen de gezondheidszorg gekenmerkt worden", zegt het Expertisecentrum in een verklaring.

  • Volgens Eurocommissaris en vice-voorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans is er duidelijk een parallel te trekken tussen de klimaatcrisis en de coronacrisis. Beide crisis houden zich niet aan landsgrenzen. "Ook de klimaatcrisis zal alle aspecten van ons leven en onze economie raken." Timmermans deed zijn uitspraken in Vroege Vogels.
    Volgens FvD voorman Thierry Baudet moeten de grenzen en het land op slot om uit de crisis te komen. Volgens Baudet is er geen klimaat- maar wel een ernstige coronacrisis die hij nog veel strenger wil oplossen dan premier Rutte.


  • Mensen die medicijnen gebruiken, kunnen de gebruikelijke hoeveelheden meekrijgen, maar ze mogen niet extra bijbestellen. Apotheken, drogisterijen, groothandels en de overheid hebben afspraken gemaakt om te voorkomen dat mensen aan het hamsteren slaan. Ook de verkoop van paracetamol wordt aan banden gelegd, zodat het voor iedereen beschikbaar blijft. Dat meldt de Telegraaf. Je kunt niet meer dan drie pakjes paracetamol afrekenen.

  • Misdaad lijkt te lonen dezer dagen. De coronacrisis zorgt ook bij de politie en het Openbaar Ministerie voor vergaande maatregelen: verdachten van lichte strafbare feiten kunnen voorlopig niet meer worden aangehouden. Er is minder capaciteit bij de organisaties beschikbaar als gevolg van het Covid-19 infectiegevaar.

  • In het Brabantse dorpje Erp zijn 4 mensen overleden aan de gevolgen van een Covid-19 infectie. Onder de vier is een echtpaar. De overledenen kunnen niet herdacht worden in de gemeenschap omdat grote bijeenkomsten verboden zijn. Het dorp heeft daar grote moeite mee, meldt Omroep Brabant.

  • Nederlandse supermarkten moeten speciale openingstijden gaan hanteren voor ouderen en andere mensen die extra risico lopen op het coronavirus. Dat vinden D66 en 50Plus op. "In deze coronacrisistijd is het belangrijk dat we extra zorg hebben voor kwetsbare groepen zoals ouderen", zegt D66-Kamerlid Vera Bergkamp. "We zouden het daarom erg sympathiek vinden als supermarkten en andere levensmiddelenwinkels, net zoals in België, Australië en Ierland, een speciaal ouderenuurtje instellen bij het doen van boodschappen."

  • Het aantal bedrijven dat werktijdverkorting voor het personeel aanvraagt blijft sterk toenemen. Ruim 48.000 bedrijven willen inmiddels een beroep doen op de regeling, meldt het ministerie van Sociale Zaken dinsdag. Dat meldt de Telegraaf.

  • Net als bezorgmaaltijden zijn bezorgsupers in deze tijden van viraal gevaar in het voordeel. Picnic maakt in Duitsland recame voor geheel contactloos afleveren, terwijl ook het gevaar van infecties tijdens het boodschappen doen al is uitgesloten.


  • Volgens Amerikaanse bedrijven die privévliegtuigen verhuren, is het aantal boekingen met ruim 300 procent gestegen. De normale luchtvaartmaatschappijen schrappen veel vluchten, waardoor het moeilijker wordt om te reizen. En rijke Amerikanen proberen juist weg te komen uit de gebieden waar het coronavirus heerst. Verder maken de rijken zich zorgen over de lucht die ze in de gewone vliegtuigen inademen. Dat meldt RTL.

  • Waardering voor de toespraak van premier Rutte tot het Nederlandse volk gisteravond door oud-politiek commentator Bart Tromp en VVD-coyfee Hans Wiegel: Rutte toonde zich een man van het volk die boven de politieke partijen uitstak, schrijft de Volkskrant.

  • Het aantal patiënten dat in Brabant met het coronavirus is opgenomen, is de afgelopen 24 uur hard gestegen. Van maandag op dinsdag kwamen er 70 mensen bij, waardoor er nu 200 corona-patiënten in Brabant in het ziekenhuis liggen. 55 van hen liggen op de intensive care, bijna een verdubbeling ten opzichte van de 30 gisteren. Dat meldt de Volkskrant.

  • Verschillende grote producenten leggen hun productielijnen stil vanwege het coronavirus. Onder andere autoproducent Volkswagen en vliegtuigbouwer Airbus lieten vandaag weten hun fabrieken te sluiten. Voor Airbus gaat de maatregel per direct in en deze duurt vooralsnog tot het einde van de week. Bij Volkswagen wordt de productie aanstaande vrijdag gestaakt voor minimaal 2 weken.

  • Het aantal mensen dat in Spanje is besmet met Covid-19 is gestegen tot 11.178. Tot dusver zijn 491 patiënten aan de gevolgen van het virus overleden. De Spaanse autoriteiten melden ook dat 1.028 patiënten weer helemaal genezen zijn.

  • In tijden van crisis proberen mensen toch met elkaar te verbinden. Sander Hoogendoorn, radio-DJ bij 3FM stelt voor om aanstaande vrijdagochtend om 8.45 op alle radiostations You'll Never Walk Alone te draaien. "Omdat het kan slaan op mensen in de zorg, mensen die ziek zijn of even niet naar buiten kunnen."

  • Sinds vandaag zijn er in Nederland 1.705 personen positief getest op het coronavirus. Dat betekent 292 nieuwe patiënten. Het sterftecijfer als gevolg van corona is bijna verdubbeld, van 24 naar 42. De leeftijd van de overledenen ligt tussen 63 en 94 jaar, meldt het RIVM. In totaal zijn 314 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis.

  • Het EK voetbal wordt met een jaar uitgesteld vanwege het coronavirus. Dat besloot de Europese voetbalbond UEFA vanochtend via een conferencecall met de nationale voetbalbonden.

  • Italië ziet het hoogtepunt van het aantal coronabesmettingen naderen, meldt De Standaard. Experts zeggen dat ze verwachten dat 'in de aanloop naar zondag blijkt dat de toename van patiënten minder snel gaat'. Het aantal besmettingen zal daarna minder snel gaan stijgen, aldus Giulio Gallera, het hoofd maatschappelijk welzijn van de zwaar getroffen regio Lombardije.

  • Huisartsen doen een dringende oproep aan het publiek: kijk of je nog FFP3-, FFP2- of FFP1-mondkapjes hebt en lever ze af bij de praktijk."Het zou onwenselijk zijn als huisartsen zelf ziek worden, thuis moeten blijven en hun praktijk moeten sluiten. Omdat wij dicht op risicopatiënten zitten, hebben wij de mondkapjes echt nodig." Lever ze dus in en kom daarbij niet te dicht bij de balie, om besmetting tegen te gaan.

  • Op RTL het verhaal van Robin Dijk (27). Hij stond vorige week nog kerngezond op de piste in het Oostenrijkse Mayrhofen, maar lag een paar dagen later aan de zuurstof in het ziekenhuis. Hij heeft het coronavirus. "Ik kreeg geen lucht meer en was echt bang." Dr. Jan Kluytmans, bekend als dokter en microbiologisch onderzoeker, geeft toelichting bij zijn verhaal en dat van andere patiënten. Kluytmans: "Hier hebben we over gelezen en gehoord, maar sinds 1918 (de Spaanse Griep, red.) hebben we zoiets niet meegemaakt."

  • Comeos, de Belgische koepel van winkelorganisaties, beperkt het aantal klanten tot één per 10 vierkante meter. Dat meldt de organisatie vandaag. De maatregelen gaan vanaf morgenmiddag in.

  • Huisartsen op Texel vragen toeristen dringend weg te blijven van het eiland. Dat schrijft het Noordhollands Dagblad. "We moeten de contacten beperken, ook met het oog op de grote groep kwetsbare ouderen op het eiland", zegt woordvoerder en huisarts Josine Blanksma in gesprek met de krant. "We hoorden dat er mensen vanuit de rest van het land en uit Duitsland naar het eiland wilden komen, omdat het hier nog coronavrij zou zijn. Wij vermoeden echter dat het al op Texel is, maar dat het nog niet is geconstateerd, omdat hier nog weinig testen zijn gedaan."

  • Om de Olympische Spelen in Tokio 2020 nog volgens schema te laten verlopen, moet de pandemie van het coronavirus voor eind mei over zijn piek heen zijn. Dat zegt de voorzitter van het Franse olympisch comité (CNOSF), Denis Masseglia.
    “Als we eind mei nog steeds in deze crisis zitten, zie ik niet hoe de Spelen kunnen plaatsvinden”, aldus Masseglia. “Als we over de piek heen zijn en de situatie wordt beter, zullen de kwesties aan bod komen over wie zich kwalificeert en dan zullen we de minst slechte oplossing verzinnen.”

  • Het Belgische Crisiscentrum van Binnenlandse zaken heeft zojuist de nieuwste cijfers medegedeeld. Gisteren zijn er 185 nieuwe besmettingsgevallen vastgesteld. Het totaal aantal besmettingen in België komt nu op 1.243, een vergelijkbare hoeveelheid als in Nederland. Opvallend is dat de meeste besmettingen zich bevinden in de leeftijdscategorie 40 tot 49 jaar. Viroloog Steven Van Gucht wijst er nogmaals op dat het aantal vermoedelijk een onderschatting is van het aantal besmettingen in ons land. "Het getal blijft een beetje stabiel de voorbije dagen. Dit is wel een onderschatting, want niet iedereen wordt getest." Zo meldt De Standaard.

  • In West-Vlaanderen roept provinciegouverneur Carl Decaluwé het publiek op om niet naar de kust af te zakken. Het wordt mooier weer, dus meer mensen zijn geneigd om aan zee te komen. Decaluwé raadt dit af, want als er te veel mensen naar de kust komen, is het niet langer mogelijk om voldoende afstand te bewaren. De gouverneur roept mensen met een tweede huis aan de kust op ook weg te blijven. "Blijf in uw omgeving en volg de richtlijnen van de overheid."

  • Voor het eerst wordt er in de Verenigde Staten een mogelijk vaccin van de firma Moderna tegen het Covid-19 getest op mensen. In Seattle hebben 45 jonge, gezonde mensen zich vrijwillig aangemeld als proefpersoon. Toch zal het, zelfs als de test een succes blijkt, nog zeker een jaar duren voordat het medicijn op de markt kan komen. Dat meldt RTL. Ook in Nederland werken onderzoekers aan een vaccin en in Duitsland zou het bedrijf CureVac al de eerste resultaten geboekt hebben. Het vaccin van de Duitse firma lijkt zoveel perspectief te bieden, dat president Trump het exclusief voor de VS had willen willen kopen, voor extra veel geld. Dietmar Hoppe, de baas van een Duitse voetbalclub, stak er een stokje voor en is nu de held van Duitsland.
  • T-Mobile sluit vanaf overmorgen alle winkels in Nederland. De deuren blijven in ieder geval tot maandag 6 april dicht. Onderwijl worden in een aantal winkels 'beschermende maatregelen genomen' tegen Covid-19, als die zijn geïmplementeerd gaan ze weer open. Mobiele telefoons zijn een bekende bron van infecties omdat mensen er intensief met hun vingers aan zitten


  • Een onderzoek in Wuhan, de regio van waaruit het nieuwe Corona-virus zijn opmars over de wereld begon, laat zien dat 41% van de nieuwe infecties in het ziekenhuis werden overgebracht op eerder opgenomen patiënten, verplegend personeel en medische staf. Dat is de reden dat alle niet noodzakelijke ingrepen uit ziekenhuizen moeten worden geweerd tijdens de Covid-19 pandemie; anders zullen er onnodig mensen sterven. Dat schrijft Slate.


  • In de discussie op Foodlog kwam gisteravond naar boven dat er in de media nog weinig commentaar op de keuze van premier Rutte voor herd immunity (groepsimmuniteit in het Nederlands) als wapen tegen Covid-19 te vinden is. Het is een darwiniaans concept om de populatie zoveel mogelijk weerstand op te laten bouwen, ook al kan dat het leven kosten van een aantal individuen; dat laatste moet geaccepteerd worden. De strenge Franse en Italiaanse maatregelen proberen daarentegen een accent te leggen op het redden van zoveel mogelijk individuele mensen. Op sociale media lijkt de discussie (die al even gaande was; zie eerdere afleveringen van dit liveblog) verder los te komen. In Nieuwsuur legde RIVM-directeur Jaap van Dissel (Centrum Infectieziektebestrijding) wel duidelijk uit wat de keuzen voor herd immunity betekent: ongeveer 50 tot 60% van de Nederlanders zou het virus moeten krijgen om groepsimmuniteit te bereiken. "Dat weten we op basis van de karakteristieken van de overdracht van het virus", zegt Van Dissel. Om dat aantal te bereiken is het dus nodig dat mensen ziek worden. "We willen het virus laten rondgaan onder mensen die er eigenlijk weinig last van hebben", zegt Van Dissel. "Tegelijkertijd probeer je kwetsbare groepen zo goed mogelijk af te schermen. Als de groep die het virus heeft gehad groot genoeg is, zal die de kwetsbaren beschermen tegen het virus."

  • (klik op de blauwe tekst om alle tweets te openen)

  • Het idee dat alleen kwetsbare senioren risico lopen door het coronavirus klopt niet. Van de 96 corona-patiënten die maandagavond in Nederland op de intensive care liggen, is ongeveer de helft jonger dan 50 jaar, zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care op de NOS. Voor het Vlaamse programma Terzake legt arts spoedeisende hulp Ignace Demeyer (OLV-ziekenhuis in Aalst, België) uit dat zich juist in de longen van ook jonge mensen (tot 50 jaar) zeer ernstig aantastingen als gevolg van Covid-19 ontwikkelen. Hij wil daarmee waarschuwen tegen de gedachte dat vooral ouderen vatbaar zijn.
    Ook in de Nederlandse provincie Noord-Brabant zeggen artsen dat het aantal jongeren op de Intensive Care niet mag worden onderschat. Die zijn mogelijk het gevolg van het Carnavalsweekend waarop ze elkaar gemakkelijker hebben kunnen besmetten. Hoe dat ook zij, het toont aan dat jongeren een minder ondenkbaar slachtoffer zijn dan de beeldvorming op dit moment suggereert. In het filmpje toont Demeyer de aangetaste longen en vertelt hij over de symptomen van mensen die zulke longen ontwikkelen.


  • De Koninklijke Nederlandse Wieler Unie (KNWU) raadt fietsen in wielerclubs af. Fiets alleen, snuit je neus netjes in een zakdoekje en put je niet uit, zegt een bericht op de website van de KNWU.

  • De Ierse vestigingen van Lidl richten speciale winkeluren in voor kwetsbare ouderen opdat zij niet besmet kunnen worden door sterke maar onbewust met Covid-19 besmette mensen.


  • Rotterdamse (Erasmus) en Utrechtse virologen ontdekten al lang voordat de nieuwe Coronacrisis uitbrak, een antilichaam tegen Covid-19. Hun vondst komt voort uit eerder werk naar antistoffen tegen het sars-coronavirus, dat in 2002-2003 een epidemie veroorzaakte maar al snel bedwongen kon worden. Destijds probeerden de virologen antistoffen te vinden die tegelijkertijd zouden binden aan sars, mers en OC43, een relatief onschuldig coronavirus. „Een deel van de cellen die we toen gemaakt hadden, maakte alleen antistoffen tegen sars”, legt Bosch uit. "Daarin waren we toen niet zo geïnteresseerd, maar we hebben ze hier in Utrecht wel in de vriezer bewaard. Toen het nieuwe coronavirus uitbrak, zijn we direct gaan onderzoeken of de antilichamen van deze oude materialen ook zouden werken tegen SARS-CoV-2.” Het complete verhaal is te vinden in de NRC. Conclusie: er is wellicht een begin, maar het gaat nog maanden en misschien wel jaren duren voordat er een product op de markt kan worden gebracht dat beschermt tegen Covid-19.

  • Frankrijk gaat 100.000 politiemensen inzetten, die zullen toezien op de door president Emmanuel Macron opgelegde strenge maatregelen om de uitbraak van Covid-19 te beheersen. In een toespraak zei de minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner dat mensen die op pad gaan (of het nu te voet, per auto of via het OV is) een formulier bij zich moeten dragen waarin een geldige reden is vermeld. Er zullen boetes tot €135 euro worden uitgedeeld aan degenen die de strengere bewegingsbeperkingen negeren. "Blijf thuis", zegt Castaner. Mensen moeten weten dat de Frankrijk voor 'opsluiting' (confinement) van het publiek heeft gekozen en die maatregel nog stricter uitvoert dan Italië. Castaner gebruikt net als Macron ('oorlog') militaire taal: Frankrijk voert een gevecht (combat) tegen Covid-19.


  • Dit liveblog houden we al sinds 24 februari voor je bij. We pogen met dit liveblog koel de historie te verslaan van iets dat enerzijds getypeerd zou kunnen worden als een psychose en anderzijds van de maatregelen die een nieuwe virale infectie vereist. Dat doen we in omgekeerd chronologische volgorde.

    Wil je lezen wat er in de afgelopen periode gebeurde? Klik dan op de eerdere afleveringen die je hieronder vindt. De serie leest inmiddels als een spannend boek, waarvan de ontknoping ons nog lang in spanning zal houden. Lees het rustig achterwaarts en zie hoe onbezorgd het leven enkele weken geleden nog was. Hoe het zich zal ontwikkelen, gaat de toekomst leren. Blijf het volgen.

    - 16 maart: klik hier
    - 15 maart: klik hier
    - 14 maart: klik hier
    - 13 maart: klik hier
    - 12 maart: klik hier
    - 10 maart tot en met 11 maart: klik hier
    - 7 maart tot en met 9 maart: klik hier
    - 2 maart tot en met 6 maart: klik hier
    - 24 februari tot en met 1 maart: klik hier

    Ook van 27 januari tot en met 5 februari hield Foodlog een liveblog bij over de stand van zaken rondom het coronavirus toen het zich manifesteerde in China en begon te verspreiden; ook toen met dagelijkse updates.
Dit artikel afdrukken