Hier staan berichten van 13 maart, in omgekeerd chronologische volgorde.
Ga meteen door naar de meest actuele liveblog en de reacties op de gehele serie.


Vrijdag 13 maart

  • De Amerikaanse president Donald Trump draaide in zijn aanpak van Covid-19. Aanvankelijk probeerde hij de impact van het virus weg te praten. Daarna nam hij strenge maatregelen door de grenzen te sluiten en riep hij vanavond de noodtoestand uit. Politiek analisten verklaren zijn draai uit zijn wil om de komende verkiezingen te winnen. Trump wil laten zien dat hij onder alle omstandigheden de economie draaiende houdt. Dat blijkt gelukt. Na de afkondiging van de noodtoestand, kwam er $50 miljard beschikbaar om de huidige crisissituatie aan te pakken. Uit opluchting over de toon van de persconferentie maakten de Amerikaanse aandelenmarkten een grote eindspurt. Met 9,3% zette de S&P 500-index de grootste koersstijging sinds oktober 2008 neer. Eerder deze week verloren de beursgemiddelden dergelijke percentages.

  • Polen sluit vanaf zondag de grens voor buitenlanders. Voor Poolse ingezeten geldt dat zij veertien dagen in quarantaine moeten verblijven als zij terugkeren naar hun land. Ook de Deense regering sluit voorlopig de landsgrenzen en gaat het leger inzetten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denemarken sluit de grens voor niet-Denen. Ook Cyprus sluit de grenzen voor een periode van vijftien dagen voor iedereen behalve Cyprioten, Europeanen die op het eiland werken en voor mensen die een ontheffing hebben om in het land te zijn.

  • De Amerikaanse president Trump heeft zoals verwacht de noodtoestand afgekondigd in verband met de coronacrisis. Dit geeft de federale overheid de mogelijkheid om sneller en gecoördineerder op te treden tegen de epidemie.


  • Op Foodlog werd vanmiddag geschrokken gereageerd op een bericht van Jan Peter van Doorn van een medica in een Brabants ziekenhuis dat in combinatie met een tekst van de romancier Leonard Ilja Pfeiffer (die vanuit Genua voor Nederlandse de toestand in Italië verslaat) tot de verbeelding spreekt:

    Vriendin van mijn dochter is arts in Brabant en stuurde een appje:
    Even een bericht uit Brabant. Situatie hier is beangstigend. Cijfers uit China wijken af. Mortaliteit van Corona is hoog. Vannacht 8 opnames op IC, beademd, leeftijd rond de 50.
    Code rood hier. Capaciteit wordt onvoldoende. Personeel wordt omgeschoold. Materialen raken op.
    Blijf alsjeblieft binnen. Zeg alles af. Blijf bij je ouders vandaan. In Italië worden patiënten boven de 60 niet meer geholpen. Wij gaan ook die kant op.


  • Uitleg over hoe weerstand zich opbouwt op een natuurlijke manier:



  • In Nederland wordt het stiller in het openbare leven. Ondanks eerdere aankondigingen besloten vandaag de attractieparken Wildlands, De Efteling en Toverland hun deuren toch maar te sluiten.

  • In Italië zijn de afgelopen 24 uur 250 mensen omgekomen door het Covid-19, een recordaantal doden op één dag sinds de uitbraak. Dat meldt de Italiaanse Civiele Bescherming. Het totale aantal doden in het Zuid-Europese land ligt op 1266. Het aantal besmettingen bedraagt op dit aan het einde van de middag 17.660; 2000 patiënten hoger dan donderdag.

  • Europa is momenteel het epicentrum van de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekendgemaakt. Tot vandaag gold China, waar de uitbraak begon en ook de meeste besmettingen en doden zijn gemeld, als het gevaarlijkste punt op aarde.


  • Belgische ziekenhuizen schorten vanaf morgen niet-dringende ingrepen en consultaties op. Dat zegt Marc Geboers, directeur algemene ziekenhuizen bij koepelorganisatie Zorgnet-Icuro. "De meeste ziekenhuizen worden inmiddels geconfronteerd met besmette patiënten", zegt hij. De ziekenhuizen krijgen wel steeds meer coronagevallen te verwerken, maar personeel en middelen zijn volgens Geboers nog niet uitgeput. "Er wordt druk gewerkt om de capaciteit voor de toekomst te verhogen". Het UZ Gent, een van de grootste ziekenhuizen van Vlaanderen, heeft studenten geneeskunde gevraagd om de komende periode op de kinderen van het medisch personeel te passen. Zo zijn die minder afhankelijk van opvang die door scholen of familieleden wordt geregeld.

  • Een politieke analyse van de crisis door de NRC. Premier Rutte zou weinig vertrouwen meer hebben in zijn gezondheidsminister Bruno Bruins. Bruins had een zwakke performance tijdens de persconferentie gisteren waar de beide voormannen hun maatregelen aankondigen om de gezondheidscrisis te beheersen waar Nederland nu voor staat. Rutte kan zijn optreden in deze crisis volgens de krant gebruiken om zijn leiderschap te laten zien en de komende verkiezingen in zijn voordeel te beslechten. Forum voor Democratie, de grote rivaal van de VVD van de premier, kan immers niet beweren dat de Coronacrisis een imaginair probleem is. In dit geval loont daadkracht als antwoord op de angst die de kiezer voelt voor een gezamenlijke vijand.

  • Google en Facebook organiseerden donaties om middelen ter beschikking te stellen aan de WHO.


  • Terwijl de Franse president Macron en zijn minister Bruno Lemaire verklaren dat bedrijven en het publiek financieel geheel gecompenseerd zullen worden voor de gevolgen van de Coronacrisis komen andere geluiden uit België. "We gaan op elke penning moeten letten", zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) tegen Knack. De Vlaamse regering staat plots voor 140 miljoen euro aan extra uitgaven, terwijl ze dit jaar al met een geraamd tekort kampt van 430 miljoen euro. Nederland maakte gisteren bekend een grote stroppen- en stimulatiepot van vele tientallen miljarden te kunnen vrijmaken.

  • Curaçao en Turkije weren alle vliegtuigen vanuit Nederland. Voor Turkije geldt dat vluchten vanuit Nederland en acht andere landen vanaf zaterdagochtend tot 17 april worden geschrapt.

  • Verkopende huiseigenaren maken zich zorgen over de impact van het coronavirus, zegt de Vereniging Eigen Huis. "We krijgen ontzettend veel vragen, zegt woordvoerder Hans André de la Porte. Gaat de markt kantelen? Is het nog wel verstandig om nu te verkopen? Kunnen mensen het straks nog wel betalen als we een recessie induiken?"

  • Na de opening steeg de Amsterdams beursgraadmeter AEX vanmorgen. Direct na opening stond de gemiddelde beurskoers een mooie 3% hoger dan het slot van gisteren. De verliezen van eerder deze week werden daarmee deels goedgemaakt. In de late middaghandel dook de Amsterdamse beurs weer in het rood nadat bekend werd dat de VS vanavond om 20:00 uur onze tijd mogelijk de noodtoestand gaat uitroepen vanwege de uitbraak het coronacrisis in de VS. Ook de wegzakkende oliereus Shell speelde het sentiment parten. Uiteindelijk bleef een plusje van 0,2% over.

  • Luchtvaartmaatschappijen vrezen voor toekomst. British Airways is bang om te vallen en wil steun van de Britse regering. De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa wil financiële steun aanvragen van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, schrijft het Duitse Handelsblatt.

  • Knack laat zien hoe je je tegen Covid-19 wapent als je heel rijk bent: met privéjets, jachten en eigen noodopnames. In reactie op het coronavirus grijpen superrijken naar middelen die de meeste burgers zich niet eens kunnen voorstellen.

  • De Britse regering stelt de verkiezingen voor de Engelse gemeenteraden en het Londense burgemeesterschap die 7 mei zouden moeten plaatsvinden een jaar uit. Gevreesd wordt dat de corona-epidemie rond de stemming net zijn piek bereikt. In Frankrijk werd gisteren besloten aankomende gemeenteraadsverkiezingen wel te laten doorgaan.

  • Volgens persagentschap Bloomberg zou de Amerikaanse president Trump vanwege de coronavirus de noodtoestand in de VS willen uitroepen. De noodtoestand geeft de federale regering in Washington de ruimte om staten te helpen bij de bestrijding van het virus.

  • Het aandeel van de farmaceutische firma Roche schiet omhoog. Het bedrijf mag van de Amerikaanse autoriteiten een Covid-19 diagnostische test op de markt brengen die tot 10 maal zo snel werkt als de bestaande tests. Omdat de huidige Coronacrisis gekenmerkt kan worden als een noodsituatie mag het nog experimentele product vervroegd commercieel op de markt worden gebracht. Na het bekend worden van het nieuws steeg het aandeel Roch direct met 11%. Dat meldt Bloomberg.

  • De ministerraad van vandaag stond voor een groot deel in het teken van de aanpak van de coronacrisis. De maatregelen die de regering gisteren heeft afgekondigd grijpen diep in op het dagelijks leven van mensen. Rutte toont begrip voor de zorgen en vragen, maar ziet tegelijkertijd dat de samenleving zich snel aanpast naar de nieuwe regels die zijn gesteld.

  • We kunnen niet het onmogelijke vragen van scholen. “Mocht het gebeuren dat een school toch het gevoel krijgt dat zij het onmogelijke moeten doen, dan vraag ik de school om te kijken naar de manier waarop zij kunnen bijdragen aan het opvangen van kinderen van ouders die primaire zorgtaken voor ons uitvoeren.”

  • Rutte: “Stop met hamsteren. Dat is niet nodig. Je veroorzaakt daarmee een probleem voor de hardwerkende mensen die aan het einde van hun werkdag nog boodschappen moeten doen.”

  • Na de ministerraad van vandaag bedankt Rutte de samenleving voor de flexibiliteit en de manier waarop mensen de maatregelen en adviezen opnemen. Aan de mensen die dat nog niet doen zegt hij: “Denk ook eens aan de kwetsbare groepen in onze samenleving en hou oog voor elkaar. Help elkaar waar dat nodig is.” Ten slotte betuigt hij zijn respect aan iedereen die zich inzet om ons door de coronacrisis te slepen.

  • Hongkong weigert reizigers afkomstig uit Schengenlanden. Wie aankomt vanuit een Schengenland moet vanaf 17 maart 14 dagen in quarantaine. Dat maakte de regering van Hongkong vrijdag bekend. De regering vraagt reizigers naar Europese landen om niet-essentiële reizen af te blazen.

  • Spanje verkeert vanaf zaterdag in noodtoestand: de voedselvoorraden moeten bijgevuld en het aantal coronabesmettingen moet worden ingedamd, zo verklaarde premier Pedro Sanchez vanmiddag.

  • Vliegtuigen uit Iran, Zuid-Korea, Italië en China (inclusief Hongkong) - landen met een groot aantal Covid-19 besmettingsgevallen - mogen vanaf vrijdagavond 18.00 uur niet meer landen op Nederlandse luchthavens. Dat maakte luchtvaartminister Cora van Nieuwenhuizen vrijdag bekend na afloop van de wekelijkse ministerraad. Vliegtuigen die voor die tijd al zijn opgestegen, zijn nog wel welkom op Schiphol of andere Nederlandse luchthavens. Het inreisverbod geldt voorlopig voor de komende twee weken. Het kabinet hoopt met de maatregel te voorkomen dat er meer mensen Nederland binnenkomen die besmet zijn met het coronavirus.

  • Het RIVM heeft zojuist nieuwe cijfers bekendgemaakt. Per vandaag zijn 190 nieuwe mensen positief getest op Covid-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totaal positief geteste mensen op 804. Van de bevestigde personen werken er 179 in de zorg; zij worden vaker dan andere groepen getest.

    Er zijn sinds gisteren 5 nieuwe patiënten overleden aan Covid-19. Dit betrof allen oudere patiënten met onderliggend lijden. In totaal zijn er nu 10 mensen gestorven aan de ziekte.

  • De Europese Unie maakt €37 miljard vrij om de economische impact op te vangen die de coronacrisis met zich meebrengt. Dat liet voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen weten in een persconferentie.

  • De Telegraaf maakte een sfeerschets van Nederland onder Corona. "Het is stil op straat. Ook Utrecht wordt geraakt door de coronacrisis. De Oudegracht is leeg. De feestelijke opening van de nieuwe bibliotheek op de Neude is afgelast en ook de herdenking, volgende week, van de aanslag in de tram gaat niet door. In de supermarkt raken de schappen ondertussen in rap tempo leeg."

  • Verschillende evenementen en evenementlocaties worden gesloten. Zo gaat de Efteling dicht, evenals de parken van Disneyland in zowel Florida als Parijs. Daarnaast is ook de herdenkingsbijeenkomst naar aanleiding van de tramaanslag in Utrecht vorig jaar afgelast

  • De maatregel over het niet sluiten van basisonderwijs stuit op veel kritiek. In BBC legt wetenschappelijk directeur Sir Patrick Vallance uit dat de overheid zich eerst richt op de 'meest impactvolle maatregelen'. Hij zegt onder andere dat het waarschijnlijk is dat deze kinderen bij het sluiten van hun school worden opgevangen door hun grootouders, met alle gevolgen van dien voor deze risicogroep. "Dus hoewel het sluiten van scholen op een gegeven moment misschien iets is wat gedaan moet worden, moeten we eerst deze andere grotere, meer impactvolle maatregelen nemen."

  • De sierteeltsector wordt hard geraakt door de gevolgen van de coronacrisis. Handelaren spreken vanmorgen van een bloedbad. De klokverkopen bij FloraHolland laten deze week 25 procent lagere prijzen zien.

  • Een bezorgde basisschoollerares uit Dieren schreef een open brief aan minister president Rutte. Ze uit haar zorgen over kinderen als verspreider van het virus en de maatregel van het kabinet om de lessen van het lager onderwijs tóch door te laten gaan. Volgens Rutte is dat noodzakelijk omdat anders de ouders van deze kinderen thuis moeten blijven, terwijl zij in sommige gevallen maatschappelijk belangrijke banen vervullen.

    "Ik moet nu stoppen, ik moet naar huis. Want ik heb keelpijn. Ik heb de tafels schoongemaakt, waar de kinderen hun neuzen, vingers, slijm, snot en gezicht aan afvegen, want dat las u goed, dat doet de schoonmaak niet extra in deze tijd. 1x per week, maar niet op donderdag. Geen zorgen, meneer Rutte, ik ben er maandag weer! Om het virus te verspreiden.. Ohnee, de economie draaiend te houden! Zie ik u dan? Of werkt u vanuit huis?

    Elleboogstootje van mij,
    Een bezorgde leerkracht. Of Juf.



  • Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) maakt zich ernstig zorgen over de economische impact van het coronavirus op de horecabranche. Het aantal annuleringen is gestegen met 48% en het aantal nieuwe reserveringen blijft uit. Uit een onderzoek van KHN onder bijna 4.000 horecaondernemers blijkt dat hun leden gemiddeld 33% omzetverlies ervaren door de verschillende adviezen en maatregelen van het RIVM.

  • De NOS komt vanavond met een extra uitzending over het coronavirus. Het coronavirus: feiten en fabels, wordt vanavond uitgezonden op NPO 1, na het NOS Journaal van 20.00 uur. De uitzending is ook te zien via de NOS-app en via hun website. De NOS-presentatoren zullen vragen van het publiek voorleggen aan deskundigen. Via coronavragen@nos.nl en via de sociale kanalen van de NOS kunnen vragen worden ingestuurd.

  • Burgemeester Aboutaleb komt begin april met een oordeel over het Eurosongfestival. Deze zou op 12 mei van start gaan in Rotterdam. "Nu is het nog te vroeg om het besluit te nemen. In de eerste week van april moet er duidelijkheid komen. Dan moet de opbouw voor de show in Ahoy beginnen", aldus Aboutaleb, eindverantwoordelijk voor de veiligheid in zijn gemeente.

  • Cabaretier Pieter Derks legt uit waar onze drang tot het hamsteren van wc-papier vandaan komt: "Je gaat hamsteren uit angst voor het hamsteren"


  • Vandaag kondigt ook de Rooms-Katholieke Kerk aan dat het alle publieke liturgische vieringen op zaterdagavonden en zondagen tot nader order, en in ieder geval tot 31 maart, worden afgelast.

  • Verschillende Nederlandse onderwijsinstellingen melden dat zij hun onderwijsverplichtingen opschorten naar aanleiding van de verscherpte coronamaatregelen. Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool zetten een streep door colleges en tentamens, en ook de universiteitsbibliotheek is dicht. Het wetenschappelijk onderzoek gaat voor zover mogelijk wel gewoon door. Ook op de Radboud Universiteit zijn in ieder geval vandaag alle onderwijsactiviteiten (inclusief tentamens) afgelast. Vandaag (vrijdag 13 maart) komt de Radboud Universiteit met nadere berichtgeving.

  • De Premier League vergadert vandaag om half 12 Nederlandse tijd over het wel of niet doorgaan van de Engelse voetbalcompetitie. De aankondiging volgt op het nieuws dat Arsenal-manager Mikel Arteta besmet is met het nieuwe coronavirus. Hierdoor moet de hele Arsenal-selectie in quarantaine.

  • President Trump bagatelliseerde aanvankelijk de Coronacrisis. Gisteren maakte hij een draai van 180 graden door de VS af te grendelen voor reizigers vanuit Europa. Vliegtuigmaatschappijen en de beleggers zijn in rep en roer. Faillissementen dreigen en de beurs kelderde tot niveau's die de wereld sinds Black Monday (1987) en de krach van 2008 niet meer heeft gezien. Volgens de Volkskrant werd Trumps draai ingegeven door de komende verkiezingen: hij wil het land niet hoeven platleggen zoals we in de EU doen om de economie booming te houden omdat hij de verkiezingen wil winnen met 'kijk eens hoe lekker de economie onder mijn bewind draait'.

  • Wie wil weten hoe besmetting zich onder de bevolking verspreidt en wat de steeds strengere maatregelen (van voorkomen inmiddels naar beheersen, zoals experts de tweede fase van de omgang met overdraagbare ziektes typeren) daartegen voor zin hebben, kan vandaag onder meer terecht bij Wat u over de coronacrisis (en de maatregelen) moet weten – in vijf grafieken van Maarten Keulemans (Volkskrant); het Vlaamse wetenschapsblad EOS geeft op zes eenvoudige vragen antwoord voor wie nu nog wil weten wat je kunt doen als je denkt besmet te zijn of wat je kunt doen om besmetting te vermijden. Let wel: Bondskanselier Merkel zei begin deze week al te verwachten dat het virus uiteindelijk zo algemeen verspreid zal zijn dat heel ruim de helft van de bevolking besmet zal raken.

  • De ochtendspits is vandaag alweer rustig. De ANWB meldde om 7 uur slechts 8 kilometer file die het gevolg was van een ongeluk. Inmiddels zijn alle files op de snelwegen alweer verdwenen. Ook op de stations is het rustiger dan normaal, zegt de NS. Gisteren besloot de spoormaatschappij al minder treinen te laten rijden in de spits.

  • Marokko sloot vanochtend zijn grenzen met Spanje gesloten om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. Vluchten van en naar Spanje en het zeeverkeer tussen de beide landen zijn verboden. Marokko telt zes bevestigde besmettingen en één overlijdensgeval, een oudere vrouw. Spanje registreert 3.146 bevestigde besmettingen en 86 doden als gevolg van Covid-19.

  • In China zijn in de afgelopen 24 uur maar 8 nieuwe Covid-19 gevallen gemeld, het laagste aantal sinds de epidemie is uitgebroken. Dat meldt de Chinese Gezondheidscommissie vandaag.

  • Na een reis naar Londen bestond het vermoeden dat de vrouw van de Canadese premier Justin Trudeau, Sophie Grégoire Trudeau, besmet was met Covid-19. Grégoire is gisteren getest en positief bevonden. Premier Trudeau blijft in quarantaine. Zijn land telt inmiddels 142 officieel vastgestelde besmettingen. Een persoon is aan de ziekte overleden.

  • De Japanse beurs sloot op een verlies van meer dan 6%; ook de meeste andere aandelenmarkten in de Aziatische regio gingen opnieuw omlaag. De Nikkei in Tokio kelderde op de dag ruim 10 procent, maar krabbelde uiteindelijk terug tot een min van 6,1%. De Japanse hoofdindex verloor deze week 16% van zijn waarde, het grootste weekverlies sinds de krach van 2008.

  • Portugal sluit vanaf komende maandag de scholen om verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. Dat heeft minister-president Antonio Costa in een televisietoespraak bekendgemaakt. De sluiting duurt in ieder geval tot 9 april. Zo'n 2 miljoen leerlingen blijven volgende week thuis.

  • Het kabinet gaat Nederland iedere dag op een vast moment bijpraten over de strijd tegen het Covid-19. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) denkt aan 'een talking head' die 'kort, bondig en begrijpelijk' de laatste stand van zaken deelt.

  • De meeste coronazieken zijn thuis en daarom zijn er nog voldoende bedden beschikbaar op de Intensive Care (IC), zegt minister Bruin voor Medische Zorg. Er zijn zo'n zeshonderd besmette mensen, en daarvan liggen er ongeveer twintig op een IC-afdeling. Er zijn 250 IC-bedden voor coronapatiënten gereserveerd en dat kan worden opgeschaald naar 1100 bedden.
    Verder wordt er gezocht naar een manier om de bevolking op een vast tijdstip te informeren over de laatste stand van zaken. De Tweede Kamer dringt al langer aan op zo'n 'corona-journaal'.

  • Het kabinet wil zo snel mogelijk de vluchten uit risicogebieden schrappen, om de uitbraak van het coronavirus tegen te gaan. Wel moet bekeken worden wat de maatregel betekent voor de toevoer van medicijnen, zei premier Mark Rutte tegen de Tweede Kamer. Hij hoopt de maatregel vandaag aan te kondigen.

  • De schappen met wc- en keukenpapier vertonen grote gaten, veel supermarktsites zijn overbelast en tal van producten zijn ook online niet meer te bestellen. Is Nederland tóch aan het hamsteren geslagen? De supermarkten zelf zeggen dat het meevalt, maar merken wel een grotere drukte. Klanten zien in veel winkels iets anders. Volgens premier Rutte is hamsteren niet nodig.




  • Dit liveblog houden we al sinds 24 februari voor je bij. We pogen met dit liveblog koel de historie te verslaan van iets dat enerzijds getypeerd zou kunnen worden als een psychose en anderzijds van de maatregelen die een nieuwe virale infectie vereist. Dat doen we in omgekeerd chronologische volgorde.

    Wil je lezen wat er in de afgelopen periode gebeurde? Klik dan op de eerdere afleveringen die je hieronder vindt. De serie leest inmiddels als een spannend boek, waarvan de ontknoping ons nog lang in spanning zal houden. Lees het rustig achterwaarts en zie hoe onbezorgd het leven enkele weken geleden nog was. Hoe het zich zal ontwikkelen, gaat de toekomst leren. Blijf het volgen.

    - 12 maart: klik hier
    - 10 maart tot en met 11 maart: klik hier
    - 7 maart tot en met 9 maart: klik hier
    - 2 maart tot en met 6 maart: klik hier
    - 24 februari tot en met 1 maart: klik hier

    Ook van 27 januari tot en met 5 februari hield Foodlog een liveblog bij over de stand van zaken rondom het coronavirus toen het zich manifesteerde in China en begon te verspreiden; ook toen met dagelijkse updates.
    Dit artikel afdrukken