Hier staan berichten van 10 en 11 maart, in omgekeerd chronologische volgorde.
Ga meteen door naar het meest actuele liveblog en de reacties op de gehele serie.


Woensdag 11 maart

  • De Algemene Nederlandse Kappers Organisatie (ANKO) vraagt de overheid aandacht voor de problemen die Corona kappers bereidt. ANKO wil een noodfonds voor kappers, die door het coronavirus kampen met wegblijvende klanten en omzetverlies. Volgens een persbericht heeft de gemiddelde kapper vier werknemers in dienst en zijn de marges en reserves beperkt.
    In Noord-Brabant zijn sommige kappers al gesloten, wat volgens de organisatie 'enorme financiële consequenties' heeft. De ANKO vraagt banken, leveranciers en verhuurders coulant te zijn met het eisen van betalingen.

  • Stephen Colbert, Jimmy Fallon, Trevor Noah en andere beroemde presentatoren van Amerikaanse praatprogramma's gaan 'droog'. Publiekskrakers als Last Week Tonight with John Oliver, The Daily Show en The Late Show with Stephen Colbert worden in gewone tijden opgenomen met studioplubiek. De makers hebben besloten publiek tijdelijk te weren om verspreiding van het coronavirus te vermijden.
    De NPO-talkshow Op1 werd vanavond zonder publiek uitgezonden. Neuroloog Bas Bloem die te gast was in het programma, mocht zich vanwege besmettingsgevaar van patiënten niet in ruimten begeven met meer dan dertig mensen.

  • Domweg zoveel mogelijk uit elkaars buurt blijven, is het beste wat je kunt doen om Covid-19 de voet dwars te zetten. Dat zegt - behalve de Vlaamse viroloog van Ranst - ook een analyse met overtuigende grafieken op The Medium.


  • Italië sluit alle winkels, behalve supermarkten en apotheken. De Italiaanse premier Giuseppe Conte kondigt aan dat alle winkels sluiten, met uitzondering van apotheken en supermarkten. Ook alle bars en restaurants moeten sluiten.

    Premier Conte roept zijn landgenoten op de hoop niet te verliezen. Hij waarschuwt dat het aantal besmettingen nog een tijd kan toenemen en zegt dat het wellicht weken zal duren vooraleer de uitbraak afneemt. Maar samen zullen we het redden, zegt Conte, als alle niet-noodzakelijke activiteiten maar worden gestaakt. Zelfs kapperszaken moeten hun deuren sluiten en de Italiaanse espresso-liefhebber kan 's morgens niet meer terecht in zijn lokale bar.

  • Na de kwalificatie van Covid-19 door de WHO als wereldwijde pandemie - wat betekent dat Covid-19 een nieuwe fase ingaat: van het voorkomen van verspreiding naar het beheersen van ziektegevallen - openden de Amerikaanse beursindicatoren zwaar in mineur. De Amerikaanse Dow Jones Index dook 1300 punten in de min, een verlies van 5,2%. Volgens The Washington Post dalen ook de traditionele vluchthavens voor nerveuze beleggers in waarde: onroerend goed, nutsbedrijven en energie.
    De Europese beurzen hielden hun verliezen woensdag vandaag beperkt; de AEX sloot net in de min. Shell verloor opnieuw fors omdat de Opec-landen de olieproductie opvoeren in hun strijd tegen de Russische weigering om de productie te verlagen; het oliebedrijf verloor 3 procent. De Europese beurzen konden het nieuws van de WHO nog niet verwerken. Morgen zal blijken hoe de Europese beurzen bij opening reageren.

  • Spanje is na Italië het zwaarst getroffen land in Europa. Het aantal vastgestelde besmettingen bedroeg woensdagavond inmiddels 2152; de regio Madrid is duidelijk het zwaarst getroffen. Inmiddels zijn er volgens officiële cijfers 50 mensen overleden; 31 woonden in en rond de hoofdstad.

  • De Tweede Kamer sluit de deuren voor bezoekers. Vanaf vrijdag is de Tweede Kamer voor onbepaalde tijd niet meer toegankelijk voor bezoekers. Het gaat zowel om groepen als individuen. De pers blijft wel toegang houden. Ook hoorzittingen en rondetafelgesprekken met gasten blijven doorgaan.

  • Het kabinet denkt na over de mogelijkheid om bedrijven die kampen met de gevolgen van het coronavirus fiscaal extra ademruimte te geven. In België kunnen bedrijven en zelfstandigen sinds vorige week uitstel van belasting aanvragen als zij zijn getroffen door het coronavirus. Duitse economen willen dat de Bondsregering vergelijkbare maatregelen neemt.

  • De WHO heeft de Covid-19 besmettingen die zich overal in de wereld voordoen zojuist officieel getypeerd als een wereldwijde pandemie.


  • De Belgische viroloog Marc Van Ranst vindt niet dat er politiek halfslachtig wordt gereageerd op de coronacrisis. "Blijf uit elkaars buurt. Dat is de enige manier om dit te stoppen", zegt hij op De Tijd. België telde na de middag inmiddels de derde corona-dode.

    Eveneens in De Tijd spreekt de Vlaamse in Italië werkzame virologe Iris De Ryck zich uit. Ze waarschuwt haar moederland alvast: ‘De discussie in België is niet anders dan die in Italië twee weken geleden. Daar waren ook twee kampen. Ik kan je zeggen, nu de getuigenissen uit de overvolle ziekenhuizen binnenlopen, is er eigenlijk nog maar één kamp.’ ‘Mensen kunnen zich weinig voorstellen bij een risico, tot ze er persoonlijk mee in aanraking komen. Pas dan zijn ze bereid om hun gedrag aan te passen en om hun verantwoordelijkheid te nemen. Het virus heeft het potentieel voor een pandemie met een hoge mortaliteit, maar wij bepalen collectief wat de uitkomst is. Dat moet de boodschap zijn, als we deze strijd willen winnen. Anders hebben we a priori verloren.’

  • Attilio Fontana, de minister-president van Lombardije (de Italiaanse regio die het zwaarst getroffen is door de corona-epidemie), heeft de centrale regering in Rome verzocht om de 'sluiting' van de regio ter voorkoming van de verspreiding van het virus, verder aan te scherpen.

    Fontana vraagt premier Giuseppe Conte om alle winkels, bars, winkelcentra, hotels en kantoren verplicht te laten sluiten en het openbaar vervoer op te schorten. Alleen essentiële diensten zoals apotheken en voedingwinkels zouden volgens de minister-president open mogen blijven. De lockdownmaatregelen werden in eerste instantie enkel in Noord-Italië afgekondigd. Inmiddels gelden ze in het hele land.
    De aantallen besmettingen in Italië schieten met zo'n duizend tegelijk omhoog. Gisteren (dinsdag) werd een totaal van ruim tienduizend patiënten geteld. Ook het dodental loopt snel op. Op 6 maart telde Italië 197 doden; op 8 maart waren het er 366, op 10 maart al 631 en inmiddels zijn het er 827. Italië: ruim 2000 nieuwe besmettingen, bijna 200 doden.

  • Het RIVM publiceerde zojuist een nieuwe update over de huidige stand van zaken:
    Op dit moment zijn 121 nieuwe mensen positief getest op COVID-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totaal positieve testen op 503. Het aantal nieuwe positieve testen is hoger dan de afgelopen dagen. Een deel van de toename is te verklaren door het zorgonderzoek dat de afgelopen dagen in Noord-Brabant is uitgevoerd. Daarnaast is er een vijfde persoon aan de ziekte overleden. Het gaat om een persoon van 68 met onderliggend lijden.

    Van de 503 gemelde gevallen wonen er 223 in de provincie Noord-Brabant en 66 in de provincie Utrecht. Daarnaast wonen er 57 in de provincie Zuid-Holland en 48 in de provincie Limburg. 199 van de 503 personen hadden een bron van besmetting in het buitenland. Bij 92 gevallen is dit nog in onderzoek. De meerderheid van de patiënten met een onbekende bron woont in Noord-Brabant.

    Sinds het coronavirus begin januari opdook, zijn er wereldwijd 119.279 mensen besmet geraakt en officieel geregistreerd, in minstens 115 landen.

  • Het RIVM heeft de lijst met risicogebieden aangepast. Daarmee is ook het protocol aangepast. Vanaf nu geldt dus:
    Heb je koorts (meer dan 38⁰ Celsius) en luchtwegklachten (zoals hoesten of kortademigheid) en heb je contact gehad met een patiënt met het coronavirus of ben je de afgelopen 14 dagen in China (inclusief Hongkong), Italië, Iran, Zuid-Korea geweest. Neem dan telefonisch contact op met je huisarts.


  • Iedereen wacht met ongeduld op de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank, die morgen - donderdag - bijeenkomt. ECB-voorzitter Christine Lagarde ziet zich namelijk verplicht doortastende maatregelen aan te kondigen om de economische impact van de coronacrisis te beperken. Trends-redacteur Jef Poortmans maakt een voorbeschouwing: Wordt dit haar 'whatever it takes'-moment? vraagt hij zich op Knack af.
  • Ondanks dat in Polen 'slechts' 26 besmettingsgevallen zijn geconstateerd en nog niemand is overleden, heeft de Poolse regering besloten om daadkrachtige maatregelen te nemen. Met ingang van 16 maart zijn alle scholen, universiteiten, musea en bioscopen gesloten om verspreiding van het virus te beperken.

  • Brussel richt een miljardenfonds op in strijd tegen coronavirus. Deze week nog maakt de Europese Commissie al €7,5 miljard vrij. Dit bedrag moet de komende tijd oplopen tot €25 miljard.

  • Gisteren meldden we al dat een flink aantal medewerkers van het Elizabeth Twee Steden Ziekenhuis in Tilburg met het coronavirus waren besmet, zonder dat zij ernstige klachten hadden. Dit werd geconcludeerd uit een steekproef. In de afgelopen dagen werden meer steekproeven uitgevoerd onder zorgpersoneel in Bravis (Roosendaal & Bergen op Zoom), Jeroen Bosch (Den Bosch), Bernhoven (Uden), Radboudumc (Nijmegen), Amphia (Breda), VieCuri (Venlo), Catharina (Eindhoven), Elkerliek (Helmond), Elizabeth Twee Steden (Tilburg). Van de 1097 geteste medewerkers met milde klachten bleek 3,9% inderdaad het virus bij zich te dragen.

    In een nieuwsbericht schrijft de Rijksoverheid het volgende:
    'Het feit dat zorgmedewerkers besmet zijn met het coronavirus kan meerdere dingen betekenen. Het kan zijn dat het percentage besmettingen in de ziekenhuize een weergave is van het aantal besmettingen onder de Brabantse bevolking. Maar het zou ook kunnen betekenen dat het percentage besmettingen onder ziekenhuismedewerkers hoger is, omdat zij door hun werkzaamheden eerder in contact kunnen komen met het virus. Het RIVM gaat dit nog verder uitzoeken.'

  • Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel kan 60 tot 70% van de Duitse bevolking besmet kan raken met het coronavirus. Dat komt neer op bijna zestig miljoen mensen. De bondskanselier roept op tot solidariteit en gezond verstand om de uitbraak van het coronavirus in te dammen, nadat ook een derde persoon in Duitsland aan het coronavirus is overleden. De Tsjechische premier Andrej Babis waarschuwt dat de uitspraak van Merkel voor paniek kan zorgen
  • .
  • In België is het eerste dodelijke slachtoffer van het coronavirus gevallen. Het gaat om een 90-jarige Belgische vrouw uit Brussel.

  • Een cruiseschip dat is aangemeerd in de haven van Zeebrugge (België) heeft mogelijk twee of drie coronapatiënten aan boord. De West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé heeft de scheepvaartpolitie het bevel gegeven voorlopig niemand van boord te laten.

  • Brabanders lijken ook vandaag weer gehoor te geven aan de oproep om zoveel mogelijk thuis te werken. De ANWB meldde vanochtend iets opvallends: totaal geen files in Noord-Brabant en Limburg.


  • Meerdere bewoners van woonzorgcentrum Padua in Tilburg zijn besmet met het coronavirus. De patiënten zijn geïsoleerd. Ze mogen de afdeling niet verlaten en mogen ook geen bezoek ontvangen.

  • De impact van de Italiaanse quarantaine zal de Belgische economie in het eerste en tweede kwartaal doen krimpen. Dat voorspelt ING België.

  • Burgemeester Jack Mikkers (VVD) van Den Bosch was gisteravond te gast bij Nieuwsuur. In de uitzending zei hij: "Het beste besluit op het gebied van het beperken van het besmettingsrisico is alles dichtgooien, mensen in isolatie zetten en niks laten gebeuren. Maar we willen ook de maatschappij en economie laten draaien, dat mensen boodschappen kunnen blijven doen, voor elkaar kunnen zorgen en elkaar blijven ontmoeten."

    Dat was reden om de provincie niet helemaal 'op slot' te doen, hoewel die mogelijkheid volgens Mikkers wel is overwogen. Gedacht moet worden aan het sluiten van alle stations, openbare gebouwen, cafés en restaurants.

    Wel verboden zijn grote evenementen, beurzen en voetbalwedstrijden. Inwoners van de provincie dringend verzocht de komende zeven dagen sociaal contact zoveel mogelijk te vermijden. "De adviezen die we geven zijn rigoureus", zegt Mikkers. "Dat heeft een heel grote impact."


  • In de Verenigde Staten zijn duizend mensen gediagnosticeerd met het coronavirus, dat blijkt uit de telling van de Johns Hopkins-universiteit. Het virus heeft zich snel verspreid sinds de eerste uitbraak, in Californië op 26 februari.

  • Dinsdag 10 maart

  • Het aantal patiënten die in Italië in een etmaal zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus is toegenomen met 168. Het is het hoogste aantal sinds het virus in Italië 21 februari opdook. Het totaal aantal overleden patiënten staat nu op 631. Het aantal gevallen dat is geconstateerd staat nu op 10.149. Honderden mensen in het Zuid-Europese land zijn helemaal genezen van de aandoening.

  • Onder leiding van EU-president Charles Michel spraken de EU-regeringsleiders vanmiddag twee uur lang veilig en contactloos via een videoverbinding met elkaar over de aanpak van de coronacrisis.

  • Griekenland telt 89 coronapatiënten. De Griekse minister van Volksgezondheid heeft besloten dat alle scholen en universiteiten de komende veertien dagen hun deuren gesloten moeten houden om verspreiding van het virus te voorkomen.

  • Supermarkten en foodservicegroothandels doen een dringend beroep op klanten om te pinnen bij het betalen. Bij contant betalen komen klant en kassamedewerker vaak met elkaar in aanraking en dat is vanwege het coronavirus ongewenst. De maatregel sluit aan bij de oproep van het RIVM om handen schudden en lichamelijk contact zo veel mogelijk te vermijden. Wil je toch contact betalen? Leg dan het geld op de kassa en pak het eventuele wisselgeld ook weer zelf van de kassa, adviseert het CBL.

  • Belgische maaltijdbezorgers van Deliveroo krijgen een vergoeding wanneer ze niet kunnen werken vanwege quarantaine of omdat ze ziek zijn. Dat is opvallend, omdat het platform naast zelfstandige ondernemers ook studenten en werkzoekenden in dienst heeft, zonder arbeidscontract. Laatstgenoemden hebben daarom officieel geen recht op een ziekte-uitkering. "Het gaat om een bedrag dat marktconform is met wat een doorsnee zelfstandige krijgt als hij ziek is", aldus woordvoerder Rodolphe van Nuffel.

    Deliveroo wil de horeca steunen in de onzekere tijden die het coronavirus veroorzaakt. Van Nuffel: "In Italië mogen restaurants openblijven tot 18 uur. Dan moeten ze dicht. Maar hun keukens mogen wél open blijven. Als dat ook in België gebeurt, kunnen restaurants openblijven om maaltijden via Deliveroo naar de klanten te krijgen." Het is onbekend of deze maatregel ook geldt voor Nederlandse bezorgers.

  • Afgelopen weekend deed het Elizabeth TweeSteden-ziekenhuis in Tilburg een corona-steekproef onder zijn medewerkers. In het ziekenhuis waar het allereerste Nederlandse besmettingsgeval werd geconstateerd werden 301 medewerkers getest met milde luchtwegklachten die niet in een risicogebied zijn geweest of contact hebben gehad met een besmette patiënt. Uit de steekproef waren er 28 positief, zo meldt het ziekenhuis op zijn site.

  • Enkele mensen die eerder gezondheidsklachten hadden naar aanleiding van een besmetting met het coronavirus zijn inmiddels weer genezen. Het RIVM heeft het aantal genezen patiënten niet in kaart, omdat zij doorgaans niet nogmaals getest worden. De huidige testcapaciteit wordt gebruikt om nieuwe besmettingsgevallen op te sporen. Wanneer de symptomen weg zijn, zou je genezen zijn, aldus het RIVM.

  • Tijdens een persconferentie van de provincie Noord-Brabant werd zojuist bekendgemaakt dat alle grote evenementen in de provincie worden afgelast. De voetbalwedstrijden van de eredivisie en eerste divisie worden verboden, evenals enkele beurzen, dancefeesten en carnavalsoptochten. Hier kun je de persconferentie terugkijken.

  • Tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer is minister Bruins ondervraagd over de maatregelen die het kabinet neemt tegen verspreiding van het coronavirus. Bruins benadrukte dat de maatregelen erop gericht zijn het virus in te dammen en het normale leven zo veel mogelijk te laten doorgaan. Deze maatregelen zijn gebaseerd op adviezen van experts.

  • Het RIVM heeft zijn teller geüpdatet naar de meest recente cijfers. Sinds gisteren zijn er 61 nieuwe patiënten bij het RIVM gemeld. Hiermee komt het totaal aantal positieve testen op 382.Van de 382 zijn er 161 besmet geraakt in het buitenland. Voor 156 gevallen is de bron onbekend of is onderzoek nog gaande. Ruim de helft daarvan woont in Noord-Brabant. De meeste mensen die positief zijn getest, wonen in de provincie Noord-Brabant: 157 personen. In de provincie Utrecht wonen 55 gemelde gevallen. Maandag is een patiënt overleden, een 78-jarige met een kwetsbare gezondheid. In totaal zijn nu 4 personen met het coronavirus overleden.

  • De vakbond voor machinisten en conducteurs (VVMC) vindt dat Arriva en NS voorlopig zouden moeten stoppen met het controleren van treinkaartjes vanwege het coronavirus. Vakbondsbestuurder Wim Eilert: "Maandagavond riep de minister-president op om geen handen meer te schudden in Nederland," legt hij uit in RTV Noord. "Met het doorgeven van ov-chipkaarten en telefoons heb je een soortgelijk effect, wat we willen voorkomen."

  • Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Italië aangescherpt. Voor het hele land geldt nu code 'oranje' (alleen noodzakelijke reizen), met uitzondering van een aantal gebieden in het noorden die code 'rood' (niet reizen) dragen.
    reisadvies italie 10 maart 2020
    Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken

  • Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken raadt alle reizen naar Italië af nu Italië als geheel een 'beschermde zone' is geworden tot in ieder geval 3 april. Door het negatieve reisadvies zijn touroperators verplicht geplande reizen te annuleren. De meeste vluchten zijn al geannuleerd; vliegmaatschappijen bekijken de situatie van dag tot dag. Wie op eigen gelegenheid naar Italië reist, krijgt te maken met gezondheidscontroles.

  • De Italiaanse en Japanse regeringen besloten vandaag om respectievelijk €10 miljard en €3,6 miljard uit te geven aan maatregelen ter bestrijding van het coronavirus.

  • Gisteravond sprak WHO directeur-generaal Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus zich uit over de huidige situatie omtrent het coronavirus:

    Zoals u weet, hebben we afgelopen weekend de grens van 100.000 gemelde gevallen van COVID-19 overstegen. Het is zeker verontrustend dat zo snel, zoveel mensen en landen zijn getroffen. Nu het virus in zoveel landen voet aan de grond heeft gekregen, is de dreiging van een pandemie heel reëel geworden, maar het zou de eerste pandemie in de geschiedenis zijn die onder controle kan worden gehouden. Het komt erop neer dat we niet aan de genade van dit virus zijn overgeleverd. Het grote voordeel dat we hebben is dat de beslissingen die we allemaal nemen - als overheden, bedrijven, gemeenschappen, families en individuen - het traject van deze epidemie kunnen beïnvloeden. We moeten niet vergeten dat we met vastberaden, vroegtijdig ingrijpen het virus kunnen vertragen en infecties kunnen voorkomen. Van degenen die besmet zijn, zullen de meesten zich herstellen.

  • De ochtendfiles zijn vanochtend in Brabant opvallend kort. Vermoedelijk als gevolg van het advies om thuis te werken om verspreiding van Corona tegen te gaan.

  • President Trump van de VS zei tijdens een persconferentie in het Witte Huis geen extra maatregelen te nemen om de uitbraak van het coronavirus in te dammen. Hij benadrukte dat bedrijven en mensen in de VS die toch getroffen worden door het virus gecompenseerd worden omdat ze "niet mogen niet gestraft worden voor iets dat niet hun schuld is".
    Volgens Vice-president Pence is het risico dat Amerikanen besmet raken met het virus laag. Ook de kans dat iemand ernstig ziek zou klein zijn.


  • Dit liveblog houden we al sinds 24 februari voor je bij. We pogen met dit liveblog koel de historie te verslaan van iets dat enerzijds getypeerd zou kunnen worden als een psychose en anderzijds van de maatregelen die een nieuwe virale infectie vereist. Dat doen we in omgekeerd chronologische volgorde.

    Wil je lezen wat er in de afgelopen periode gebeurde? Klik dan op de eerdere afleveringen die je hieronder vindt. De serie leest inmiddels als een spannend boek, waarvan de ontknoping ons nog lang in spanning zal houden. Lees het rustig achterwaarts en zie hoe onbezorgd het leven enkele weken geleden nog was. Hoe het zich zal ontwikkelen, gaat de toekomst leren. Blijf het volgen.

    - 7 maart tot en met 9 maart: klik hier
    - 2 maart tot en met 6 maart: klik hier
    - 24 februari tot en met 1 maart: klik hier

    Ook van 27 januari tot en met 5 februari hield Foodlog een liveblog bij over de stand van zaken rondom het coronavirus toen het zich manifesteerde in China en begon te verspreiden; ook toen met dagelijkse updates.
    Dit artikel afdrukken