In het Duitse Eilenburg is een 61-jarige man gearresteerd die zich de afgelopen maanden minstens 87 keer heeft laten vaccineren tegen het coronavirus (South China Morning Post, 1,6). Hij liep tegen de lamp toen hij voor de tweede opeenvolgende dag een prik kwam halen en herkend werd door de prikker. Volgens de politie vermeldde de man bij het maken van een prikafspraak alleen een naam en geboortedatum maar geen verzekeringsnummer. Hij zou zich hebben laten vaccineren om valse vaccinatiepaspoorten met echte vaccinbatches te verkopen aan mensen die de prikken niet zelf wilden halen. Of de man zich ook in andere deelstaten heeft laten inenten, wordt nog onderzocht. Hij wordt verdacht van het verkopen van vervalste vaccinatiebewijzen en valsheid in geschrifte.

De belangrijkste vraag die dit verhaal oproept, is natuurlijk welk effect die tientallen vaccinaties, met verschillende merken vaccins, hebben op de gezondheid van de man. Immunoloog Ger Rijkers (Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis) is er op RTL Nieuws (1.7) uitgesproken over: "Dit zou ik echt iedereen afraden. Jezelf 87 keer laten vaccineren, dat is natuurlijk echt extreem." Het risico zit erin dat bij een zo groot aantal vaccinaties het immuunsysteem zo hard geactiveerd wordt dat je ernstigere bijwerkingen kunt krijgen. Simpelweg omdat er steeds meer cellen in je lichaam op het vaccin reageren. En dat betekent nog langer een vervelend gevoel in je arm, meer zwelling en mogelijk koorts. Bij de betreffende man vielen de verschijnselen waarschijnlijk mee, anders was hij niet zo lang doorgegaan.

Maar er is een veel ernstiger keerzijde: de man is - ondanks al die vaccinaties - helemaal niet meer beschermd tegen het coronavirus. "Om te voorkomen dat je lichaam één groot vat wordt met antistoffen tegen het coronavirus - je immuunsysteem maakt immers antistoffen aan na een vaccinatie - schakelt het immuunsysteem zichzelf uit na zo veel vaccinaties," aldus Rijkers. Met andere woorden: in plaats van 'superimmuun' wordt je juist 'tolerant'. Bij een besmetting met het echte virus, reageert het lichaam gewoon niet meer.
Dit artikel afdrukken