Scholen verzorgen niet alleen onderwijs maar fungeren in veel landen ook als een soort sociale dienst. Zo zorgen ze onder meer voor een gezonde en of een voedzame schoolmaaltijd. Op dit moment zijn in 195 landen de scholen gesloten. Daardoor missen bijna 370 miljoen kinderen schoolmaaltijden volgens de laatste cijfers van het World Food Programme (WFP). Voor sommige kinderen is die maaltijd onmisbaar.

Een team van Wageningse ontwikkelingsdeskundigen verkende afgelopen maand de invloed van de coronacrisis op de toegang tot voedsel in lage- en middeninkomenslanden in Azië en Afrika. In vrijwel alle ontwikkelingslanden zijn scholen gesloten. Door de schoolsluitingen hebben kinderen daar ook geen toegang meer tot een voedzame maaltijd. Dat heeft waarschijnlijk nadelige gevolgen voor de voeding van kinderen, is de voorzichtige conclusie van het onderzoeksteam. Dat is helemaal het geval wanneer schoolmaaltijden de belangrijkste bron van voedzaam voedsel voor kinderen is.

Niet alleen in Afrika en Azië zijn arme kinderen afhankelijk van de maaltijden die ze op school krijgen; ook voor vele kinderen in Amerika en Europa geldt dit
Van net redden tot niet meer redden
Niet alleen in Afrika en Azië zijn arme kinderen afhankelijk van de maaltijden die ze op school krijgen; ook voor vele kinderen in Amerika en Europa geldt dit. In Amerika krijgen normaliter meer dan 30 miljoen schoolgaande kinderen gratis eten of maaltijden met een flinke korting. Voor ouders met een laag inkomen is het vooral een uitdaging om hun kinderen een evenwichtig dieet voor te schotelen. Schoolmaaltijden bieden (deels) uitkomst.

Een groot deel van de gezinnen die normaal gesproken al moeite hebben om rond te komen, hebben het nu extra moeilijk. Gezinnen die het voorheen allemaal nét redden, redden het nu niet meer. Zo verdubbelde in Engeland het aantal kinderen in ernstige armoede en door isolatie veroorzaakte voedselonzekerheid. Te midden van de pandemie is de honger onder kinderen in Amerika vervijfvoudigd in vergelijking tot vóór de crisis.

Gelukkig zijn er ook veel landen of scholenbesturen die iets proberen te regelen voor de kinderen. In Engeland heeft elk kind dat in aanmerking komt voor gratis schoolmaaltijden sinds eind maart wekelijks recht op £15 aan vouchers. Die kunnen ze in de supermarkt besteden. Dat gaat helaas niet zonder slag of stoot. Eerst was er wekenlange vertraging; het downloaden van de vouchers lukte niet overal. En nu blijken de codes ook niet altijd goed te werken. Sowieso vervelend, maar als bij de kassa de manager erbij geroepen wordt en je teruggestuurd wordt met een falende code is dat voor mensen een extra vernedering.
Ook in de VS werken schooldistricten hard om kinderen buiten de school van voedsel te voorzien. Als gevolg van distributieproblemen, krijgt helaas krijgt slechts een fractie van de kinderen die het nodig hebben een maaltijd. Gelukkig werken verschillende staten nu hard aan andere vangnetprogramma’s.

Ook het WFP werkt samen met Unicef om ervoor te zorgen dat scholen of overheden maaltijden tijdens de sluiting op een alternatieve manier uitdelen. Ze willen bij de heropening van de scholen meteen ook weer schoolmaaltijden kunnen aanbieden aan de kinderen. Ze focussen zich vooral op 10 miljoen kinderen in 30 lage-inkomenslanden. Volgens Unicef moet er nu actie ondernomen worden om te voorkomen dat de coronapandemie een hongercatastrofe wordt. Het Wageningse onderzoeksteam verwacht dat (extra) noodhulp nodig zal zijn in ontwikkelingslanden.
Dit artikel afdrukken