Verhalen van 25 mei rondom Corona vind je in Gedoogconstructies op het terras en niet meer zingen in de kerk.

In de Ondertussen van maandag 25 mei vallen mij deze berichten op:

- ken je het verhaal van de noordelijke witte neushoorn? De mens doet een verwoede poging deze met uitsterven bedreigde diersoort te redden. De laatste stier, Sudan, stierf immers al in 2018. Een internationaal team wetenschappers probeert nu noordelijke witte neushoornembryo’s te produceren met het sperma van de overleden stier. Deze zullen door een zuidelijke witte neushoorndraagmoeder worden voortgebracht. Volgens de beoogde tijdlijn zouden in de komende maanden de embryo’s in de draagmoeder worden geplaatst, maar de wetenschappers kunnen zich vanwege corona niet of nauwelijks verplaatsen (TIME). Ondertussen worden de overgebleven noordelijke witte neushoorndames ouder en neemt de kans toe dat zij onvruchtbare eicellen produceren.

Over de laatste levensdagen van Sudan en het hele kermis rondom het uitsterven van deze soort is ook een documentaire gemaakt. Deze werd vorige maand uitgezonden door de NPO en is hier terug te zien.

- in Trouw vertelt Linda Vos over haar eetbuistoornis. Twee procent van de Nederlanders heeft last van de relatief onbekende buistoornis. Meer dus dan de bekendere varianten zoals anorexia (1%) en boulimia (1,5%). Patiënten met eetbuistoornissen hebben een oncontroleerbare drang naar eten, waarbij het eigenlijk niet meer uitmaakt wat ze in hun mond stoppen. Uit onderzoek van Novarum, het centrum voor eetstoornissen en obesitas, blijkt dat de buistoornis goed te behandelen is door psychologen. De psycholoog laat patiënten zelf hun eetbuien verklaren, waardoor ze leren die te beheersen. Was het altijd maar zo makkelijk.

- in een video geeft professor Kim Ragaert van de Universiteit van Vlaanderen uitleg over bioplastics (Knack). Anders dan wellicht ook jij denkt, zijn bioplastics niet meteen beter voor het milieu. Biobased plastic heeft dezelfde chemische structuur als conventioneel plastic gemaakt van aardolie en het kost bovendien meer energie om het te maken. Biodegradeerbaar plastic kan wel door micro-organismen worden afgebroken, maar daarvoor zijn wel erg specifieke omstandigheden nodig. De logo’s op de verpakking vertellen je of je biodegradeerbaar plastic op je eigen composthoop kan composteren. Het verhaal over bioplastic heet 'genuanceerd'. Eén ding is wel zeker: “Er is geen enkel biodegradeerbaar plastic dat snel zal afbreken als het rondslingert in de natuur.”



De Gezondheidsraad geeft aan dat de techniek van alkalische hydrolase voldoet aan de voorwaarden om menselijke lichamen op te ruimen (AD). In een verwarmde vloeistof lossen lichamen op waarna alleen botten en bijvoorbeeld protheses overblijven.

Organisaties van grootschalige sportevenementen denken na over scenario’s om in het najaar toch hun race te organiseren (Trouw). Alles valt of staat met de vraag of een marathon, bijvoorbeeld, een sportwedstrijd is of een publieksevenement. De definitie bepaalt, wat mag.

In België winnen koffiecapsules aan populariteit (+ 9,3% – Retail Detail). Tegelijkertijd daalde het aandeel verkochte koffiepads met 5,5% en werd ook 2,6% minder gemalen koffie gekocht.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken