Vrijdag 27 maart

  • De VS tellen inmiddels 100.717 officieel vastgestelde Covid-19 geïnfecteerden, een toename van bijna 18.000 gevallen ten opzichte van donderdag. Ook zijn zeker 1.475 patiënten aan het virus overleden, dat laat het meest recente scorebord van de Johns Hopkins University zien. De VS lopen daarmee ver voor op de andere twee landen in de top drie, China (81.900) en Italië (86.500).

  • Het aantal Covid-19 patiënten op intensive care (IC)-afdelingen in Nederlandse ziekenhuizen is vandaag opgelopen naar 873. Dat zijn er 112 meer dan op gisteren; toen ging het om 761 zieken. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). De NVIC meldt dat het aantal beschikbare bedden op de ic's 'gering' is. Zoals inmiddels bekend heeft Nederland een normale capaciteit van een kleine 1.200 IC-bedden, zonder corona-patiënten.

  • Hoelang moet een coronapatiënt wachten tot je de buitenwereld weer in mag als hij of zij geen gezondheidsklachten meer heeft? Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt 24 uur, de gezondheidsorganisatie WHO raadt twee weken aan. Waarom zit er zo'n groot verschil tussen die twee adviezen? NU.nl legt het uit: omdat het eigenlijk strenger zou moeten, maar Nederland daar geen ruimte voor heeft in de zorg.

  • Het aantal officieel vastgestelde besmettingsgevallen in de wereld is inmiddels ver door het half miljoen gestegen. Dat geeft het scorebord van Johns Hopkins University vanavond aan. Vermoedelijk zal het morgen al door de 600.000 gaan.


  • De Belgische regering van premier Wilmès bevestigde vanavond dat de maatregelen tegen de verspreiding van Covid-19 tot en met 19 april van kracht blijven
    "Na overleg van de Nationale Veiligheidsraad is beslist dat de maatregelen met twee weken verlengd worden, tot en met 19 april. Daarna kunnen ze opnieuw verlengd worden tot en met 3 mei. Alle niet-essentiële verplaatsingen blijven verboden. De regering wil dat mensen in beweging te blijven, maar niet urenlang in de parken gaan zitten.

  • Italië telde de afgelopen 24 uur 969 nieuwe overlijdens ten gevolge van Covid-19 tegen 712 gisteren. Dat is een record sinds het begin van de coronacrisis. Het totale Italiaanse dodental is nu opgelopen tot 9.134. Het totale aantal officieel vastgestelde besmettingen bedraagt 86.498. Daarmee overtreft het kleine Italië het grote China en is het aantal besmettingen ruwweg gelijk aan dat in de VS, nieuwe epicenter van Covid-19 in de wereld. Zowel in Spanje als in Italië stegen de aantallen nieuwe infecties weer significant.

  • Gemeenten moeten er de komende tijd voor zorgen dat nachtopvang voor dak- en thuislozen beschikbaar blijft, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook moeten er overdag plekken zijn waar mensen zonder woon- of verblijfplaats terechtkunnen voor een maaltijd, om warm te worden of naar de wc te gaan. Dat staat in een nieuwe richtlijn van het ministerie van Volksgezondheid (VWS).

  • In de Amerikaanse staat New York is het aantal doden vandaag opnieuw aanzienlijk gestegen. Het dodental steeg met 134 tot 519. Dat meldde gouverneur Andrew Cuomo vanmiddag in New York tijdens zijn dagelijkse crisisconferentie.
    Hij zei ook dat er meer dan 7.000 nieuwe besmettingsgevallen zijn vastgesteld. Dat brengt het totale aantal voor de staat op meer dan 44.500.

  • Duitse ziekenhuizen vangen al een aantal dagen Franse en Italiaanse coronapatiënten op. Ook Nederland heeft aangegeven daar graag gebruik van te maken als onze capaciteit bereikt is. Duitsland heeft de hoogste ic-capaciteit van alle Europese landen. Zij hebben 34 ic-bedden per 100.000 mensen waar Nederland er slechts 7 telt.

    Het zou geweldig zijn als zij van ons patiënten zouden kunnen overnemen", aldus intensivist Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) tegen RTL. "De collega’s van het UMC Maastricht hebben goed contact met het academisch ziekenhuis in Aken." Op dit moment zijn er nog geen Nederlandse patiënten overgebracht, maar er wordt wel gekeken naar mogelijkheden om samen te werken.

  • Frankrijk verlengt de lockdownsituatie tot minstens 15 april. Frans premier Edouard Philippe sluit niet uit dat de maatregelen ook daarna nogmaals verlengd worden.


  • De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag lager geëindigd. De Stoxx Europe 600 sloot 3,3 procent in het rood op 310,90 punten, de Duitse DAX daalde 3,7 procent tot 9.632,52 punten en de Franse CAC 40 sloot 4,2 procent in de min op 4.351,49 punten. De Britse FTSE 100 eindigde 5,3 procent lager op 5.510,33 punten. Ook de Amerikaanse beurzen zullen naar verwachtingen met soortgelijke percentages in het rood sluiten.

    De aandelenmarkten in Europa noteerden scherp lager omdat de zorgen over de gezondheidscrisis weer de kop opstaken, zag marktanalist David Madden van CMC Markets.

    "Het stijgende aantal besmettingen in landen als Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk heeft het marktsentiment weer aangetast. Het gebrek aan een gecoördineerde en robuuste actie van de EU maakt beleggers ook bezorgd", aldus Madden. Volgens hem toont dit aan dat er weinig solidariteit is in het blok.Dat schrijft beleggen.nl

  • Farmaceut Roche gaat een recept voor lysis buffer, een cruciale vloeistof bij coronatesten, op verzoek toch delen met de Staat der Nederlanden. Microbiologen en Kamerleden riepen de Zwitserse fabrikant gisteren op het recept te delen met Nederlandse laboratoria, omdat er dan meer coronatests kunnen worden gemaakt. Dat meldt RTL. De laboratoria hebben massaal gekozen voor Roche, maar lopen in de huidige situatie tegen de grenzen van een dergelijke keuze op.

  • In Frankrijk overleed de 16-jarige Julie aan Covid-19. Van een simpel hoestje ontwikkelde haar aandoening zich tot haar dood een week later. Ze was volgens de pers een levenslustige meisje dat van zingen en dansen hield. De Franse pers besteedde er vandaag uitgebreid aandacht aan: Covid-19 treft toch alleen oudere mensen? Nee, zeggen medici, er zijn altijd uitzonderingen.


  • Sinds middernacht is Zuid-Afrika in lockdown. Het land zit voor minstens 3 weken op slot. Hiermee poogt de regering de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen. In Zuid-Afrika werd 3 weken geleden voor het eerst een positieve test afgenomen - inmiddels zijn er al bijna 1.000 besmettingsgevallen en sinds vanochtend ook 2 doden. Zuid-Afrika heeft niet de capaciteit om veel coronapatiënten te behandelen - al voor de pandemie waren er tekorten aan medisch personeel maar ook aan bedden, handschoenen en mondkapjes.

    De NOS sprak met de 31-jarige Owen Xubuzane, een inwoner van Zuid-Afrika die woont in een van de sloppenwijken. Het virus kan zich daar makkelijk verspreiden omdat mensen dicht op elkaar wonen en met tientallen gebruikmaken van dezelfde voorzieningen. Afstand houden is moeilijk en de jonge inwoners lijken de ernst van de situatie nog niet in te zien.

  • Met de hulp van de campagne #Daslief moedigt Sire de mooie initiatieven aan die zijn ontstaan tijdens de coronacrisis. De campagne, met een knipoog naar hun vorige campagne #Doeslief tegen huftergedrag, moet het saamhorigheidsgevoel vergroten en alle mensen bedanken die klaarstaan voor anderen.

  • Ziekenhuizen produceren meer afval dan gebruikelijk, schrijft NU.nl. De krant ging in gesprek met Ron Roffel, directeur van ziekenhuisafvalverwerkingsbedrijf ZAVIN in Dordrecht. Zijn bedrijf verwerkt gemiddeld 10 afvalvaten (50 à 60 liter) per coronapatiënt per dag. De vaten zitten vol met hulpmiddelen als mondkapjes, beschermende kleding en handschoenen en worden geseald door het ziekenhuis aangeleverd bij ZAVIN. De verwerkende medewerkers lopen daardoor niet het gevaar om besmet te raken. Toch bouwde het bedrijf een zekerheid in: de vaten met corona-afval worden met voorrang verwerkt.

  • Het lijkt erop dat sommige mensen zich vervelen door de maatregelen die zijn ingesteld vanwege corona. Mensen worden 'achtervolgd' in de supermarkt (Brabants Dagblad), misdragen zich in het openbaar vervoer of spugen anderen opzettelijk in het gezicht. Een Foodlog-verslaggever werd vanmiddag door iemand uit persoonlijke kring op de hoogte gesteld dat hij tijdens het wielrennen door een jongen op een scooter in het gezicht was gespuugd. Na een melding bij de politie werd hem geadviseerd om bij dit soort opmerkelijke situaties meteen 112 te bellen.

  • Het RIVM meldt zojuist 1.172 nieuwe positief geteste patiënten in de afgelopen 24 uur. Het totaal aantal positief geteste patiënten komt daarmee op 8.603. Het totaal aantal gemelde patiënten dat is opgenomen (geweest) in het ziekenhuis steeg met 349 naar 2500. In de afgelopen 24 uur zijn 112 patiënten overleden aan Covid-19. Het totaal aantal gemelde overleden patiënten is nu 546. Het RIVM laat weten dat het aantal gemelde nieuwe ziekenhuisopnames en Intensive Care opnames wat minder snel lijkt toe te nemen.

  • Sommige winkels van Albert Heijn zullen overdag hun deuren sluiten om op een veilige manier vakken te kunnen vullen. Dat schrijft algemeen directeur Marit van Egmond in een mail naar alle AH-klanten. "Het is goed om te weten dat alle veranderingen vaak om maatwerk vragen, afhankelijk van hoe groot de winkel is, de drukte en wanneer en hoe vaak er nieuwe goederen worden geleverd. Om u een beeld te geven: voor kleine winkels is dit ongeveer vier keer per dag, voor grote winkels soms wel vijftien keer. Het kan daarom zo zijn dat wij in sommige winkels overdag de deuren even sluiten om op een veilige manier de vakken te vullen"

    Ook spreekt ze van een maatregel voor zorgmedewerkers. Zij krijgen voorrang als er een rij staat voor de winkel. "Daarnaast bieden wij ook voor medewerkers van alle zorginstellingen in Nederland een oplossing: zij krijgen bij onze winkels voorrang mocht er een rij staan bij de ingang, zodat zij met de enorme werkdruk die ze nu hebben, gewoon zelf boodschappen kunnen doen op een voor hen geschikt moment."

  • Sinds Frankrijk per 17 maart de 'sanitaire noodtoestand' uitriep en strenge thuisblijfmaatregelen doorvoerde, zijn er in heel Frankrijk zo'n 3,7 miljoen controles uitgevoerd, schrijft de Huffington Post.

    Fransen die bijvoorbeeld de verplichte verklaring voor hun buiten de deur zijn niet kunnen laten zien, kunnen een boete van €135 krijgen, verhoogd naar €1500 en €3700 plus 6 maanden cel in geval van recidive. Meer dan 100.000 politieagenten zijn voor de handhaving ingezet. "Het gaat er ons niet om dat we mensen op de bon willen slingeren, maar we willen handhaven, niet om de Fransen te pakken maar om ze te beschermen", zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner. Gisteren deelden de handhavers een kleine 20.000 bonnen uit, 'een lichte daling' volgens Castaner.

  • De Franse president Emmanuel Macron liet vannacht per twitter weten dat hij samen met de Amerikaanse president Donald Trump en een aantal andere landen een 'belangrijk nieuw initiatief' voorbereidt om de coronapandemie aan te pakken en de economische gevolgen ervan te minimaliseren. Verdere details ontbreken. Vanuit het Witte Huis werd aangevuld dat Macron en Trump het eens zijn over 'het belang van nauwe samenwerking' via de G7, G20 en P5 (de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad).

  • De Britse prime minister Boris Johnson is positief getest op het coronavirus. Via een Tweet liet hij weten dat het goed met hem gaat. Hij heeft milde symptomen maar voelt zich fit genoeg om het land te besturen.

  • Het nieuwe coronavirus werd teruggevonden in uitwerpselen van een kat waarvan de eigenaar besmet was met het nieuwe coronavirus. 'Dit gaat om een alleenstaand geval, dit komt niet vaak voor', zegt viroloog Steven Van Gucht. 'De kat is slachtoffer van de infectie bij de mens, het gaat hier om overdracht van mens op dier. Het risico voor mensen is zeer klein.'

    De kat vertoonde symptomen zoals diarree, braken en ademhalingsmoeilijkheden, ongeveer een week nadat de eigenaar symptomen had vertoond. De infectie werd vastgesteld door de faculteit Dierengeneeskunde in Luik.
    Het Federaal Voedselagentschap heeft intussen richtlijnen opgesteld, die in de eerste plaats huisdieren moet beschermen. Dat meldt de Standaard.

  • Het aantal patiënten dat behandeld zou moeten worden met een beademingsmachine overstijgt het aantal beschikbare apparaten. In onder andere Italië worden 2 patiënten aangesloten op één beademingsmachine. Ook in Nederland is een handleiding beschikbaar over hoe de beademingsapparatuur gesplitst kan worden, alhoewel op de eerste pagina van het document duidelijk wordt vermeld dat deze techniek ‘alleen in noodsituaties’ gebruikt dient te worden.

    De Nederlandse zorg is daar veel terughoudender in, schrijft NOS. “We moeten extreem terughoudend zijn om deze techniek in de praktijk te gaan gebruiken”, benadrukt hoogleraar intensive care Leo Heunks (Amsterdam UMC) in het NOS Radio 1 Journaal. "IC-artsen stellen een beademingsmachine heel nauwkeurig af op de patiënt die eraan ligt, afhankelijk van geslacht, lengte, gewicht en of die patiënt bijvoorbeeld al bekend was met een longziekte of hoe ernstig de longontsteking op dat moment is", legt Heunks uit. Door 2 of meer patiënten te koppelen aan hetzelfde apparaat kan het voorkomen dat de ene patiënt te veel en de ander te weinig zuurstof krijgt. “Dat is potentieel levensgevaarlijk, voor beide patiënten.”

  • De Nederlandse ‘patiënt nul’ hield zich lang stil, maar vandaag doet hij eenmalig zijn verhaal in het Algemeen Dagblad. Joost Boons vertelt over het verloop van Covid-19. Hij werd als eerste patiënt positief getest op het coronavirus. Zij behandelend arts kwam hem vertellen dat zijn samples 2 keer waren getest en 2 keer kwam daar een positieve uitslag op. Ze liet hem weten: “Het RIVM komt zo met een persbericht. Daar wil ik u voor waarschuwen. Er zal best iets over u heen gaan komen.” Vervolgens werd door Bruno Bruins op live tv bekendgemaakt dat Nederland een eerste coronapatiënt telde. Lees hier zijn verhaal, opgetekend door het Algemeen Dagblad.

  • Beursanalisten verwachtten een opening van de beurzen in mineur. Dat gebeurde ook. De AEX opende 2,9% lager. In alle Europese hoofdsteden staan de koersen in de min. Op weekbasis is er nog steeds sprake van winst. Voor de AEX is dat nu 9%. Het Financieele Dagblad verslaat de beursdag op zijn liveblog.

  • De afgelopen weken liepen de spanningen tussen China en de VS hoog op. Trump bleef Covid-19 steevast het Chinese virus noemen. Dit grote ergernis van de Chinese president Xi, die erop wijst dat zijn land steeds open en transparant heeft gehandeld. Dinsdag zei de Chinese ambassadeur in China dat zijn land de framing van Trump niet op prijs stelt. Trump stopte vervolgens zijn kwaadsprekerij.


  • Iedereen testen en wie immuun is vrijlaten in het economische en sociale verkeer. Dat zou de oplossing zijn om het sociale leven weer op gang te brengen en de alomtegenwoordige 'intelligente', 'strenge' en 'milde' lockdowns op te heffen zodat de samenleving economisch niet ontwricht raakt. België zou binnenkort een test in handen hebben die snel kan meten of iemand immuun is geworden voor Covid-19. Op dit moment wordt die test nog nergens ingezet, maar straks kan het een cruciaal instrument worden om het leven en de economie na de piek weer te hervatten Volgens experts is het zelfs dé weg uit de lockdown. Dat schrijft Het Laatste Nieuws: “Testen op immuniteit moet straks een absolute prioriteit worden.”
    In The Atlantic hield politiek wetenschapper Yasha Mounk begin deze maand een pleidooi voor een soortgelijke aanpak in de VS. Hij is niet voor opheffen van de beperkingen op economisch verkeer, zoals Trump al na Pasen wil, omdat die nu "miljoenen Amerikanen het leven zal kosten". De VS moeten wat Mounk betreft veel meer testen op Covid-19 en besmette individuen apart houden.

  • IJsland (365.000 inwoners) heeft 12.615 inwoners getest op Covid-19. Daarmee heeft het land vermoedelijk de grootste proef tot op heden doorgevoerd: ruim 3,4% van de bevolking. Het lijkt erop dat gesproken mag worden van een heel representatieve test voor een bevolking als geheel. De tests gaan continu door en worden dagelijks ge-update op een speciaal door de overheid ingerichte website om de bevolking te informeren. De resultaten geven inzicht in de besmettingsgraad en de last die mensen daarvan hebben. Een groot deel van de bevolking is geïnfecteerd zonder daar erg in te hebben. Een ander groot deel heeft er weinig last van. In de gemeten aantallen valt op dat het grootse aantal besmettingen zit in het de jongere bevolkingsgroepen. Het aantal besmette ouderen (70 jaar en ouder) is gering in relatie tot het aandeel van ouderen in de bevolkingsopbouw. De bevolking van IJsland is als volgt opgebouwd: 0-14 jaar: 20,4%, 15-24 jaar: 13,77%, 25-54 jaar: 39,99%, 55-64 jaar: 11,75% en tot slot 65 jaar en ouder: 14,1%.


  • Bloomberg schrijft dat de Amerikaanse staat New Jersey ethici zich laat buigen over de vraag welke Covid-19 patiënten beademing krijgen en welke niet. De staat is na New York het meest getroffen door het virus. Gouverneur Andrew Cuomo van New York zegt dat zijn staat 30.000 extra beademingsunits nodig heeft. Die zijn in de wereld niet zomaar even te bestellen en meteen op te stellen. Bedrijven als Ford en Tesla hebben hun hulp aangeboden om de apparaten te maken in hun fabrieken.

  • Afgelopen dinsdag schreef econoom John H. Cochrane (Hoover Institution, Stanford University) in The Wall Street Journal dat het stilleggen van de Amerikaanse economie maandelijks $1.000 miljard kost. Dat vindt hij te veel. Daarom pleit Cochrane ervoor zieken en ouderen in quarantaine te houden en de rest van Amerika weer aan het werk te sturen.


  • Dit liveblog houden we al sinds 24 februari voor je bij. We pogen met dit liveblog koel de historie te verslaan van iets dat enerzijds getypeerd zou kunnen worden als een psychose en anderzijds van de maatregelen die een nieuwe virale infectie vereist. Dat doen we in omgekeerd chronologische volgorde.

    Wil je lezen wat er in de afgelopen periode gebeurde? Klik dan op de eerdere afleveringen die je hieronder vindt. De serie leest inmiddels als een spannend boek, waarvan de ontknoping ons nog lang in spanning zal houden. Lees het rustig achterwaarts en zie hoe onbezorgd het leven enkele weken geleden nog was. Hoe het zich zal ontwikkelen, gaat de toekomst leren. Blijf het volgen.

    Sinds 22 maart hebben we de lengte van het liveblog opgerekt, zodat we meerdere dagen op 1 pagina kunnen verzamelen. Hierboven vind je de updates van 27 maart.

    - 26 maart: klik hier
    - 25 maart: klik hier
    - 24 maart: klik hier
    - 23 maart: klik hier
    - 22 maart: klik hier
    - 21 maart: klik hier
    - 20 maart: klik hier
    - 19 maart: klik hier
    - 18 maart: klik hier
    - 17 maart: klik hier
    - 16 maart: klik hier
    - 15 maart: klik hier
    - 14 maart: klik hier
    - 13 maart: klik hier
    - 12 maart: klik hier
    - 10 maart tot en met 11 maart: klik hier
    - 7 maart tot en met 9 maart: klik hier
    - 2 maart tot en met 6 maart: klik hier
    - 24 februari tot en met 1 maart: klik hier
    Dit artikel afdrukken