De aankondiging van May dat zij een planning gaat opstellen voor haar opvolging en waarschijnlijk in de week van 3 juni voor de vierde keer haar deal ter stemming voorgaat leggen aan het Lagerhuis, heeft het besluit van Corbyn mogelijk versneld.Na de drie desastreus verlopen eerdere pogingen om in het Britse parlement een meerderheid te vinden voor haar deal, had May al de troefkaart gespeeld dat zou zou aftreden nadat het akkoord geaccepteerd zou worden. Gisteren liepen de eerste mogelijke opvolgers zich dan ook al publiekelijk warm, Boris Johnson voorop.

Voor Corbyn reden om na 6 weken van gedetailleerde en constructieve gesprekken vandaag toch de stekker er uit te trekken. Het plan van de Conservatieven om binnenkort een opvolger te kiezen voor May heeft volgens hem het gezag van haar regering nog verder uitgehold. Mocht er al een compromis bereikt worden, dan is niet zeker of May's opvolger zich daar ook aan zou houden.

Wie er ook aan het roer staat bij de Conservatieven, de mogelijke opties blijven hetzelfde. De BBC zet ze op een rijtje:

1. Een no-deal brexit, uiterlijk per 31 oktober (als het in april bereikte uitstel afloopt)
2. Nieuwe onderhandelingen met de EU om tot een nieuw akkoord te komen. Als de EU daar nee tegen zegt, vervalt de mogelijkheid.
3. Een nieuw referendum. Uitschrijven van een referendum en besluiten welke vragen daarin gesteld worden (keuze tussen in de EU blijven of 'de deal', welke dan ook accepteren, dan wel instemmen met een no-deal) neemt ongeveer 22 weken in beslag.
4. Nieuwe verkiezingen uitschrijven
5. Een nieuwe motie van wantrouwen tegen de regering, als er dan geen overeenstemming is volgen er automatisch nieuwe verkiezingen
6. brexit stoppen door het inroepen van artikel 50. Dat kan Groot-Brittannië eenzijdig doen.

Eén ding is wel zeker:
May ends in June
Dit artikel afdrukken