- Coolblue verklaart - na een aantal dagen radiostilte - zijn verkoop te temperen. De Nederlandse webshop doet dit door advertenties uit te zetten en prijzen te verhogen Waarom: Ze verwachten leveringsproblemen uit China door het Coronavirus (Emerce). Die radiostilte past niet bij het bedrijf dat normaal gesproken openlijk communiceert. Op Twitter werd dan ook wild gespeculeerd over een overname door Amazon of een marketingstunt. Ook onder het artikel van Emerce klinken kritische geluiden. Eén van de reageerders ziet vooral kans voor meer producten uit Europa.
- de bosbranden in Australië zouden niet - of slechts in beperkte mate - te linken zijn aan klimaatverandering (De Volkskrant). De belangrijkste veroorzaker van de branden, de droogte, kan niet worden toegeschreven aan de opwarming van de aarde. Dat is eigenlijk wel een beetje jammer in een land dat zich sterk verzet tegen klimaatmaatregelen en een forse CO2-uitstoot heeft uit als gevolg van kolencentrales. Tegelijk is wetenschappelijk wel vast te stellen dat het land een van de kwetsbaarste landen zal blijken voor gevolgen van klimaatverandering. Never waste a good crisis, heet het. Of de branden voor goed klimaatbeleid gaan zorgen, is helaas onzeker.
- Deliveroo voegt virtual brands toe aan zijn restaurantportfolio in Hong Kong (Retail News Asia). Consumenten krijgen hierdoor meer keuze. Bestaande restaurants kunnen nieuwe of aanvullende keukens aanbieden onder een nieuwe merknaam, zonder dat ze daarvoor een nieuw restaurant hoeven te openen. Hierdoor kunnen ze meer waarde halen uit hun bestaande personeel, ingrediënten en culinaire expertise, zonder bedrijfskosten te verhogen. Deliveroo bepaalt op basis van data, zoals zoektermen en bestaand aanbod, waar nog ‘gaten’ in het aanbod zitten. Dark kitchens heet dit fenomeen. In het geval van Deliveroo op basis van databased marketing.
Teun van de Keuken test dit jaar allerlei diëten. Hij begint met Keto en valt 5 kilo af (De Volkskrant). Lidl kaapt olijke social media-actie van Appie (The Best Social Media). De Consumentenbond onderzoekt wederom vegaburgers op zout-, vet- en eiwitgehalte (NOS). Conclusie: vegaburgers bevatten - net als vleesbugers - vaak te veel zout. Met vet en eiwit zit het wel goed. Lidl maakt gerecyclede verpakkingen van zwerfplastic van Aziatische stranden (Daily Mail). Ahold Delhaize lanceert nieuwe gezondheids- en duurzaamheidsambities (Ahold Delhaize).
Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lefgozer Keulemans vindt het altijd leuk om tegen de stroom in te roeien.
De NRC laat Australische experts aan het woord.
#1, ik begrijp 't ook niet helemaal. De Vk schrijft (bij monde van Keulemans) dat de link droogte-klimaatverandering niet gelegd kan worden. Er zijn vaker periodes geweest met langdurige hogedrukblokkades en droogtes, die van bossen een 'tinderbox' maakten. Waar Keulemans het verder over heeft is dat het toch ook verrekte heet was, een hele tijd, heter dan normaal, maar dat dat niet de belangrijkste oorzaak was van die bosbranden (dat zou droogte moeten zijn).
Naar mijn idee draaikont ie er wat omheen, hij wil graag als optimist overkomen. Die één na belangrijkste oorzaak (hitte door het klimaat) heeft 't 'm, samen met die droogte, toch mooi gefikst met al die branden.
Ik weet niet waar de Volkskrant zich op baseert, maar in de NRC werd gisteren wel een verband gelegd tussen klimaatverandering en de Australische bosbranden. Experts verwachten dat het nog erger wordt, want elke extra graad t-stijging heeft grotere gevolgen dan de vorige.
Er zou via de Indische Oceaan ook een link zijn met de heftige regenval in Oost-Afrika.