bron: nu.nl
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word betalend lid. Dat kost je maar €7,- per maand. Dan lees je alle content van Foodlog onbeperkt en advertentievrij en krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events.
Word lid!Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.
23 november 11.08
dick veerman
Nee Dick. De cijfers zijn eenduidig. Vetbuik is gezonder dan magerbuik.
Je bent minder vaak ziek, geneest sneller en sterft minder snel.
Logisch, want vetbuik geeft meer reserves in geval van ziek/zwak/misselijk.
En dit heeft helemaal niets te maken met verbetering van de medische behandelingen, want nergens blijkt uit dat vetbuikers betere zorg krijgen dan magerbuikers.
En er zijn wel duizend redenen waarom de levensverwachtingscurve afvlakt, de meest voor de hand liggende omdat dat nu eenmaal onze maximum haalbare genetisch geprogrammeerde leeftijd is.
@Dick, ik was in september bij het debat over afschaffen van reclame voor snoep voor kinderen onder de 12 jaar. Daar werd steeds EPODE aangehaald als het goede voorbeeld. Ik ben erg benieuwd hoe dat in Nederland gaat. Wat in Frankrijk werkt hoeft in Nederland niet te werken aangezien de eetcultuur in beide landen zo verschillend is. Ik ben benieuwd wat je er over zult horen.
PvdA was in het debat inderdaad heel erg aanwezig. Overigens geldt voor kinderen niet dat magere producten beter zijn KInderen hebben (gezond) vet nodig in hun groei. Rob Oudkerk heeft als lector ook een project met het doel overgewicht te voorkomen Ook hij was in ieder geval twee jaar geleden niet voor overheidsingrijpen. Oudkerk noemt Klink vandaag in dagblad De Pers minister onwaardig. Maar ook het project van Oudkerk heeft tot nu toe weinig opgeleverd.
Iedereen wil vriendjes blijven met de industrie. En misschien is dat in een democratie ook terecht. Hoewel een beetje tegengas misschien wel een idee is omdat het probleem van overgewicht (en de daarmee samenhangende kosten) steeds groter wordt. Er moet wel iets gebeuren en liefst zo snel mogelijk. Ik denk dat de gemiddelde Nederlander (en ook ouder) zich nog niet genoeg bewust is van het probleem. Het is gemakkelijker om het te negeren. Je eetgewoontes aanpassen is echt heel moeilijk.
We eten gemiddeld zo ie zo te veel calorieen. Dat is niet het ergste. Juist al die bewerkte koolhydraten (als we die te veel eten) worden omgezet in vet. En de campagne let op vet heeft ons ook niet verder geholpen. Maar dit zijn adviezen die het voedingscentrum ons geeft. Terwijl deskundigen steeds vaker aangeven dat een beperking van de koolhydraten ons kan helpen om overgewicht te voorkomen.
Vanavond in de NRC een mooi kort verslagje van het Nederlandse denken over de aanpak van onze uitdijende buiken. De PvdA vindt dat de overheid moet ingrijpen: geen reclame meer en halvarine en magere melk verplicht stellen. Het kabinet en het CDA geloven in zelfregulering.
Interessant is de verwijzing naar het Franse project EPODE, dat reeds 20 jaar actief (lang voordat we hier het woord obesitas leerden spellen). Het is geen project, maar een structuur, cq. manier van doen doe lokaal moet worden gerealiseerd. Doel: het bewerkstelligen van een andere eetcultuur door een andere communicatiecontext over voeding tot stand te brengen. De aanpak is actief in 225 steden.
Ik zie dat er 2 plaatsen bij mij uit de buurt meedoen. Als goede reporter zou ik eens moeten gaan kijken wat er precies gebeurt. Ik ga proberen er wat tijd voor te maken komende maand.
Zonet op het NOS nieuws: "Extreemovergewicht 11%". Grappig, de extrapolatie van mijn grafiekje uit 2005 klopt nog ook :-)
Als we de VS inderdaad volgen, leidt die bewustwording tot een bovenlaag die beter op de pondjes gaat letten en komt er een steeds grotere gezondheidskloof tussen arm en rijk. Dit zal de overheid wel niet willen en dus komen er nu allerlei harde maatregelen, althans voorstellen daartoe.
Maar we volgen de VS niet helemaal. De armste mensen kunnen aan gezond voedsel komen en lopen en fietsen is hier meer vanzelfsprekend.