Uit het Brabants Dagblad, vanmorgen: De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) komt nauwelijks meer toe aan inspecties van voedselveiligheid in supermarkten. Door voortdurende bezuinigingen is het aantal controleurs zo fors gedaald, dat bedorven voedsel langer in de schappen kan blijven liggen.

Dat erkent de VWA na signalen dat er vaak groenten, vlees en vis in de winkels liggen die over de datum zijn. Een steekproef van het Brabants Dagblad wijst uit dat klanten grote kans lopen producten te kopen waarvan de uiterste houdbaarheidsdatum is overschreden. Rijkelt Beumer, levensmiddelenmicrobioloog bij de Universiteit Wageningen, zegt dat het 'bar en boos' is dat in de supermarkt producten liggen waarvan de 'te gebruiken tot'-datum is overschreden. "Dat mag niet en het is ongelooflijk stom." Het geeft volgens hem aan dat het met de controle niet goed gaat.

Verbetering valt niet snel te verwachten. De VWA kondigde onlangs juist aan dat ze de inspecties zo gaat organiseren dat concerns die zich in het verleden aan alle regels hielden nauwelijks meer bezoeken krijgen. Het is genoeg als ze op papier aangeven dat ze hun eigen controlesysteem op orde hebben. Er valt weinig aan te doen, aldus een woordvoerder van de VWA. " Met de beperkte capaciteit die we nog hebben, moeten we zo efficiënt mogelijk omgaan. Het aantal controleurs is verminderd, terwijl we nog steeds veel werk moeten verzetten."


In het lange en zwenkende debat over ambachtelijkheid kwam gisteren de druk op controlediensten aan de orde. Simpele regels, maken controle simpel, werd gesteld. We zien dat supers zelfs simpele regels aan hun laars lappen als er even geen controle is. Er gaat niemand dood van producten die over de houdbaarheid heen zijn. Maar als de regels met voeten worden getreden, waar heb je ze dan voor? Belanden we in een 'anything goes'?
Dit artikel afdrukken