In de Ondertussen van maandag 20 april vallen mij deze berichten op:

- in 2019 maakte contactloos pinnen een inhaalslag ten opzichte van de andere bekende betaalmethodes, zo stellen De Nederlandsche Bank (DNB) en Betaalvereniging Nederland (Het Parool). De ‘ouderwetse’ contante betalingen delven het onderspit. Van alle betalingen werden er 2,3 miljard met cash afgerekend (à €32 miljard), ten opzichte van 4,7 miljard door te pinnen (à €116 miljard), waarvan ongeveer 3 miljard keer contactloos. Vooral jongeren maken gebruik van de contactloze manier van betalen. Zij gebruiken hiervoor ook vaak hun smartphone. Door het coronavirus zullen contante betalingen nog minder populair worden, omdat ze de kans op virusverspreiding verhogen. Contactloos pinnen wordt het nieuwe normaal – in de afgelopen weken nam het aantal cashbetalingen al met 30% af.

- Europese sportministers komen morgen ‘samen’ om te praten over de gevolgen van de coronacrisis op de sportsector (RTL). Zij zullen ervaringen en ideeën uitwisselen over hoe Europa omgaat met (top)sport in relatie tot het langdurige thuiszitten waar de lockdown-maatregelen toe hebben geleid. De afgelopen tijd bleek dat de Nederlandse (top)sportbonden op zoek gaan naar de grenzen (Volkskrant) om toch trainingen te faciliteren voor hun topsporters – niet alle soorten trainingen kunnen immers thuis worden gedaan. De afgevaardigden van de ministeries bespreken onder andere welke stappen moeten worden genomen om de sportsector weer in beweging te krijgen.

- vanaf 2021 lijkt statiegeld op kleine plastic flesjes onvermijdelijk (Distrifood). In 2019 werd 7% meer plastic flesjes gevonden in het zwerfafval dan gemiddeld over 2016 en 2017. Voor blikjes is de toename zelfs 16%. Eind vorig jaar werd afgesproken dat statiegeld op kleine plastic flessen zou worden ingevoerd indien het aantal flesjes in het zwerfafval niet minstens met 70% zou verminderen. Naar verwachting komt staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven later deze maand met meer informatie over deze maatregel.

‘Het lot van ons kapsel ligt in de handen van het RIVM’, schrijft NU.nl. De kappersvakorganisatie diende protocollen in die het mogelijk maken voor kappers om weer aan het werk te gaan – die liggen nu bij het RIVM ter beoordeling, thuiskappers ten spijt.
Bijna de helft van de Nederlanders (44%) is (meer) thuis gaan werken (Volkskrant) en ruim een kwart van deze mensen wil dat vaker blijven doen. De Nederlandse consument geeft weer wat meer uit bij HEMA (NU.nl) – aan het begin van de coronacrisis dacht het oerhollandse bedrijf nog nagenoeg failliet te zijn.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken