In het spiervlees van riviervis en paling, gevangen in de Belgische rivieren, zitten te hoge concentraties pesticiden, kwik, dioxines en vlamvertragende stoffen om deze vis veilig te kunnen consumeren. Dat stelde bioloog Claude Belpaire van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) vast in samenwerking met de Universiteit Antwerpen.

Belpaire verrichtte metingen in elf rivieren en kanalen. De kwikvervuiling blijkt overal hoog, maar in de Demer, Dijle en Dender zelfs problematisch. Voor fluorhoudende stoffen is het kanaal Gent-Terneuzen er het slechtst aan toe. Wat betreft vlamvertragende stoffen kunnen vissers de Bovenschelde maar beter mijden, zeggen de onderzoekers. Volgens Belpaire is het "onverantwoord" om nog paling, baars of andere riviervis te eten. Dat advies krijgen vissers dan ook mee, zegt hij in De Standaard. Niettemin eten Belgen jaarlijks nog 30 ton paling uit eigen rivieren. "Die ontrading heeft dus weinig effect”, aldus Belpaire.

Het rapport dat Belpaire opleverde, is hier te downloaden.
De Standaard - Zo gezond als een vis? Mijd baars en paling
  • Deel
Druk af