De Consumentenbond liet een voedingskundige een Kies Bewust gekozen dagmenu samenstellen. Die concludeerde dat je door Kies Bewust te eten niet altijd gezonder gaat eten. Het kan zomaar omgekeerd uitpakken. 'Geen wonder', schrijft de Consumentengids, 'want er zijn bijvoorbeeld ook 'taarten, kroketten en soepen uit blik met het IKB-logo verkrijgbaar.'

Die conclusie komt waarschijnlijk voor rekening van de tekstschrijver en niet voor die van de voedingskundige. Het ligt niet zozeer aan de blikjes en zakjes of aan de taarten en kroketten, maar aan het feit dat producten die minder slecht zijn dan andere, daarom als dagelijks rantsoen nou eenmaal nog niet gezond zijn. Dat beweerden we hier al sinds een debat-sessie met de Jonge Socialisten aan de Universiteit van Utrecht: voedsel is wat anders dan voeding. De hoogleraren Pieter Walstra en Tiny van Boekel schreven er een prachtig boek over onder de titel Voedsel en voeding. Voedsel is een product, zoals bijvoorbeeld een appel of een kroket. Voeding is een patroon, dat wat je dag in dag uit allemaal eet.

Wat de Consumentenbond-onderzoeker aantoonde is dat productlabels niet werken. Het gaat om voeding en daar helpt geen enkel logo aan. Er zijn voedingspatronen ontstaan die ons door etenswarenverkopers zijn aangeleerd en die ons lekker vetmesten. Gelukkig stoort op dit moment nog maar een zeer beperkt deel van de bevolking zich aan Ik Kies Bewust en weet (bijna) iedereen (nog) wel dat IKB niet gezond is. Dat is het goede nieuws.Het slechte nieuws is dat er geen plakketjes zijn voor voedingspatronen. Na de val van CDA-Jack zullen de waarschijnlijk paarse opvolgers van de ministers Klink en Verburg daar nog eens goed over na moeten denken want er wordt inmiddels gedroomd over Eén Staatslogo, een fusie tussen AH's Gezonde Klavertje en Ik Kies Bewust.

Het KijkofhetKlopt team bedacht inmiddels een oplossing en besprak die met professor Tiny van Boekel. Het interview daarover verschijnt hier over twee weken. Kan iemand raden hoe we het nieuwe paarse kabinet alvast een beetje kunnen helpen? Ik verklap het maar vast: het is geen stoplichten-logootje. Daar heb je nl. ook niks aan, want wie houdt nou bij hoeveel rode bolletjes je mag slikken voor je doodvalt van een hartinfarct of in een rolstoel komt van de diabetes?
image
Dit artikel afdrukken