De bond stelt in het laatste nummer dat er geen harde bewijzen zijn voor de gezondheidsclaims die de Actimellen en Yakults van deze wereld maken. Er is alleen wat circumstantial-evidence.
Niettemin stelt de Bond in het laatste nummer van het blad dat winterinfecties aan darmen en luchtwegen - zeg maar griepjes en verkoudheden - kunnen worden verkort als je maar Actimel gebruikt. Heel terloops schrijven ze het zo:
Darm- en luchtweginfecties blijken net zo vaak voor te komen bij de Actimeldrinkers als bij de niet-gebruikers. De Actimelgebruikers waren weliswaar wat korter ziek, maar het scheelde weinig: 7 dagen in plaats van 8,7. De conclusie dat dagelijks Actimel drinken je weerstand verhoogt, is dus een brug te ver.
Lieve help, beste Bond, dat is een ziekteverzuimreductie van maar liefst 20% bij de meest voorkomende bronnen van ziekteverzuim. Weten jullie wel dat als de bazen en Poortwachterverzekeraars van Nederland dat zouden weten, ze een gat in de lucht zouden springen?!?!?
Waar ik - regelmatige Actimeldrinker - nou mee zit: is het echt waar of toch bogus?
De Bond helpt je in ieder geval niet verder, want daar begrijpen ze niet achter welk groot nieuws je heen moet.
NB: mocht je net als de Bond een trage rekenaar wezen: 1,7 dag minder ziek op 8,7, betekent (1,7/8,7) een ziektedagenreductie van 19,54%
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Correlatie is nog geen oorzakelijk verband.
Mensen die minder vaak ziek zijn houden er waarschijnlijk een gezondere levensstijl op na. Het zou best zo kunnen zijn dat mensen die minder vaak ziek zijn, juist de mensen zijn die vaker Actimel kopen.
Dat de consumentenbond er wel vaker naast zit, is volgens mij geen nieuws. Ik ben wél lid (leuk blad om te lezen, die consumentengids), maar neem de club al langer niet serieus.
Ikzelf heb 'best een beetje' verstand van twee onderwerpen: verpakkingen en levensmiddelen. Het is af-en-toe beschamend wat de Bond over deze onderwerpen schrijft.
Een familielid heeft 'best een beetje' verstand van één onderwerp: verzekeringen. Hij deelt met mij de ervaring, dat ook van verzekeringen de Bond geen kaas heeft gegeten...
Dick, Wouter,
Inderdaad, onbedoeld is de consumentenbond positief over actimel. Journalist die braaf de conclusie van een van de weinige positieve onderzoeken maar braaf bij zijn stukje zet om het wat genuanceerder te maken. Beetje ongelukkig opgeschreven stukje maar dat is dan ook alles dat je de consumentenbond kunt verwijten.
Veel erger, veel veel erger is het dat actimel aantoonbaar liegt over wetenschappelijk onderzoek dat de werking van hun joghurt zou ondersteunen. En dat stelt de consumentenbond nu juist aan de kaak, maar inderdaad wel zeer ongelukkig gebracht.
PS de BMJ studie van Desmond boven gaat ook niet over het effect van actimel op weerstand. Wie heeft er zin de lijst door te werken en de studie met het 20% snellere herstel op te zoeken?
Dick is right.
Bond: "maar het scheelde weinig: 7 dagen in plaats van 8,7. De conclusie dat dagelijks Actimel drinken je weerstand verhoogt, is dus een brug te ver"
Dick stelt vast nuchter maar ironisch vast dat wat de Bond 'een brug te ver' vindt, op statistische gronden dermate 'significant' is (20%) dat er van 'werkelijk' groot nieuws sprake is..., en tegelijk suggereert hij tussen de regels door, dat het toch wel erg straf is, om te beweren dat je het ziekteverzuim MET WEL 20 PROCENT terug kunt dringen bij darm- en luchtweginfecties.
Komende uit een industriële bedrijvengroep is dat een droompercentage, daar waar 'poortwachter en preventie' er slechts procenten of tienden van procenten af kunnen knabbelen, en dan niet om ze beter te maken, maar op het werk te laten hoesten. Die cijfers zijn elk kwartaal weer een spannend moment.
De werking van Actimel, waar blijkbaar zo velen al dan niet in geloven, dient gerelativeerd worden aan effect van duizenden poeders, pillen, vruchten, gezonde bacteriën, linksdraaiende lachende aminozuren, die toch bij een klein beetje brede toepassing een cumulatief effect zouden moeten veroorzaken, waarbij ziekte totaal wordt uitgebannen.
Tenzij het lood om oud ijzer is.
Conclusie: Actimel pikt dapper een graantje mee in de foodhype rondom gezondheid.
De grootste gezondmakers van de 20ste eeuw: poten wassen (hygiëne) en de koelkast…
Jurgen, de Consumentenbond is onbedoeld heel positief over de werking van Actimel maar doet het af onbetekenend.
Er is van de bacterieen in Actimel en een paar andere producten met gelijksoortige bacterien al lang bekend dat ze de reis door het mensenlijf overleven. Je zou ze zelf kunnen hergebruiken als je ze weet los te peuteren.
Maar verder is er niets opzienbarends over te melden.
En dat is nou precies wat in het stukje in de Consumentenbond wringt. De gids zegt doodleuk dat Actimeldrinkers korter ziek waren om vervolgens de bijna twee dagen winst op ruim een week ziekte af te doen als onbetekenend.
Dick toont op een kladvelletje aan dat die bijna twee dagen dat de Actimellers eerder weer aan het werk kunnen een groot verschil uit maakt. Als het waar is is het nieuws.
En daar twijfelen we aan toch? Dan is het geen nieuws maar een canard.