Vandaag publiceert de Consumentenbond de Nutri-Score* in de praktijk. De Bond berekende de Nutri-Score van 50 ontbijtproducten, van pap tot (krokante) muesli en granola. Ook 20 ontbijtgranen voor kinderen uit het assortiment van Jumbo en Albert Heijn werden door het algoritme van de Nutri-Score gehaald.

Het resultaat maakt in één oogopslag duidelijk dat slechts 25% van de 20 kinderontbijtgranen een A krijgt (de gezondste score); van de 50 gewone ontbijtgranen is dat voor 44% het geval. Dat betekent dat Nutri-Score laat zien dat kinderen door fabrikanten opvallend ongezond bediend worden.

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: "Hiermee laten we nogmaals de kracht van Nutriscore zien: consumenten krijgen direct een realistisch beeld van de voedingswaarde. Wij willen dat dit voedselkeuzelogo op alle voedingsmiddelen komt, zodat in één oogopslag te zien is welk product gezond is en welk niet. Consumenten kunnen daarmee veel makkelijker een keuze maken."

Op het oog vergelijkbare producten blijken heel verschillend te scoren. Zo zie je cornflakes met een A (de biologische van Albert Heijn), of een C (die van Kellogg's met toegevoegde suiker en zout). De verschillen in suikers, al dan niet in de vorm van honing, ahornsiroop of gedroogde vruchten, vetten (kokos, noten, in olie gebakken en chocola) en meer of minder vezels maken het de consument niet gemakkelijk tussen de bomen van de ontbijtproducten het bos van hun gezondheid in het oog te krijgen. De Nutri-Score lost dat probleem in één keer op.

De kleur- en lettercode, gebaseerd op het algoritme dat zowel de 'slechte' als de 'goede' eigenschappen van een product meeneemt, is voor iedereen simpel te begrijpen. Ook als cruesli-liefhebber kun je een A-score vinden, en niet alle granola's blijken per definitie gezond. De Eat Natural super granola pinda's, amandelen en kokosnoot (door de verpakking ook aanbevolen voor vegans) krijgt de helderrode D.

In de Consumentengids van juli is het hele onderzoek na te lezen.

* Foodlog kiest de schrijfwijze Nutri-Score, net als de Franse bedenkers; de Consumentenbond kiest de schrijfwijze Nutriscore.
Dit artikel afdrukken