In de Staatscourant staat: "Het ontwerp van dit besluit is voorgelegd aan de deelnemers aan het Regulier Overleg Warenwet (ROW)1. Deze consultatie heeft niet geleid tot aanpassingen van dit besluit. De Consumentenbond en de Hartstichting hebben aandacht gevraagd voor een goede borging van de voorwaarden die aan het voeren van het voedselkeuzelogo worden gesteld. Dit betreffen onder andere de voorwaarden dat het voedselkeuzelogo door consumenten wordt begrepen en dat het een effect heeft op de innovatie naar gezondere producten."
1. Aan het ROW nemen vertegenwoordigers deel van ondernemers (industrie en handel), van consumenten, van ministeries (met name van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en van Economische Zaken), en van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
'Vinkje voldoet niet aan basisvoorwaarde'
Een telefoontje naar de Consumentenbond maakt duidelijk hoe het nu precies zit. Henry Uitslag, campagneleider voeding, vertelde dat in het Regulier Overleg Warenwet de Consumentenbond onomwonden heeft gesteld dat er niet voldaan wordt aan de genoemde voorwaarde van artikel 11 van het Warenwetbesluit informatie levensmiddelen. Volgens dat artikel moet de consument het logo begrijpen. Andere deelnemers aan het overleg gaven geen kik.
Uitslag vindt dat het ministerie het toch heldere bezwaar wollig verwoordt ("De Consumentenbond en de Hartstichting hebben aandacht gevraagd voor een goede borging van de voorwaarden die aan het voeren van het voedselkeuzelogo worden gesteld").
Volgens Uitslag is het veel simpeler. Vinkje voldoet niet aan de basisvoorwaarde dat het een voor consumenten begrijpelijk logo moet zijn. Punt. Vandaar dat de Consumentenbond bezwaar gaat aantekenen tegen de verlenging. Netjes volgens de officiële procedure.
Fotocredits: het besluit en de bezwaarprocedure, zoals vermeld in de Staatscourant
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Stoppen? Het heeft er sterk de schijn van dat het k*t-Vinkje onverstoord stijf doorgaat:
je kunt als bedrijf zelfs nog gewoon deelnemer worden.
Hoera! Dat k*t-Vinkje nu óók al in Maleisië!
Schippers heeft schijt aan de Consumentenbond, en laat, demissionair en wel, de
Vinkjes-flauwekul in Nederland niet één, maar nog twee jaar verder doorzeuren.
Kennelijk prioriteert Schippers het om Schuttelaer & Co nog een jaar langer gelegenheid te geven om internationaal vaste voet te krijgen met zijn "Choices"-handel boven het regelen van een fatsoenlijk voedselkeurmerk voor Nederlanders.
Inderdaad, Hans: The Fake Fink Show Must Go On.
Duimpje voor Cécile en Foodlog om dit even uit te zoeken.
Duimpje ook, maar dan omlaag, voor het ministerie, vanwege de gekleurde manier van verslagleggen. De Consumentenbond bracht klip en klaar naar voren: de consument begrijpt het logo niet en daarmee wordt artikel 11 geschonden. Het ministerie legde dat niet vast, maar verstopte dat onder een vage algemene formulering, en lijkt daarmee kritiek op het Vinkje onder het karpet te willen vegen. The show must go on.
Goed werk van Foodlog.
Consumentenbond vindt wat in de Staatscourant staat over wat de Consumentenbond heeft opgemerkt in het overleg, wollig verwoord.
Ze blijven minzaam in Den Haag. Maar als ik het goed begrijp staat in de Staatscourant gewoon onwaarheid.