De Consumentenbond roept op tot een kopersboycot van vitaminepreparaten met te veel vitamine B6. Sinds 1 oktober mogen vitaminepillen niet meer dan 21 mg vitamine B6 per dagdosering bevatten. Die maximering kwam tot stand op aandringen van de Consumentenbond, na eerder onderzoek waaruit bleek dat veel vitamineproducten hogere doses bevatten. Wie langdurig meer dan 21 mg B6 per dag binnenkrijgt, loopt het risico op bijwerkingen als gevoelloosheid, tintelingen en zenuwpijnen.

Ondanks het verbod, trof de Consumentenbond bij drogisterijen en online nog 23 potjes vitaminepillen aan die meer dan de wettelijk toegestane 21 mg bevatten. Bart Combée, directeur van de Bond, wijt dit aan de toezegging dat fabrikanten hun oude voorraden nog mogen opmaken. "Maar ieder toezicht op die voorraden ontbreekt. Daardoor worden consumenten nog steeds blootgesteld aan schadelijke hoeveelheden vitamine B6 en niemand weet hoe lang deze situatie nog gaat duren. Dat is onacceptabel. Wij roepen consumenten op deze producten te boycotten. En we dringen er bij fabrikanten op aan om deze potjes per direct uit de handel te halen."

Consumentenprogramma Radar besteedde zaterdag ook aandacht aan vitamine B6 en de Consumentenbond-boycot.Consumentenbond - Oproep: boycot producten met te veel vitamine B6 | Consumentenbond
Reageer
  • Deel
Druk af