Vleesvervangers zijn gezonder en lekkerder geworden, concludeert de Consumentenbond na onderzoek van 36 vegaburgers. Een testpanel van 40 consumenten kon soms moeilijk het verschil tussen een plantaardige- en een dier-burger proeven. Het zoutgehalte, in een test uit 2014 nog een probleem, was nu bij driekwart goed. Op het gebied van eiwitgehalte, vitamine B12, ijzer en zout scoorden vleesvervangers uit soja het best. Dat zijn volwaardige vervangers van vlees. De 'vers plantaardige burger' van Albert Heijn, uit soja en tarwe, werd mede daarom nummer 1. De Consumentenbond berekende dat vleesvervangers 5 keer minder uitstoot van CO2 opleveren en 5 keer minder land en water gebruiken dan vlees.
Consumentenbond - Vleesvervangers steeds gezonder èn lekkerder
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Op de link van de Consumentenbond:
"Ook bij vegetarische hamburgers en nasi met vegetarische ‘kipstukjes’ bleek het verschil lastig te proeven. Zo’n 30% van de proevers vond de nasi met vegetarische kipstukjes zelfs lekkerder dan die met echte kip."
1e zin:
Vreemd, nietwaar. Ik heb daar ook last van. Ik proef niet eens het verschil tussen kip- en varkensvlees in de koop-nassi. Hoe zou dat toch komen ?
Ik vrees bij sommige nassi's het verschil tussen kip en klonten papier-maché niet eens te proeven..
2e zin
Maar hoe dat met die 30% zit die in nassi de nepkip boven echte kip proeven ?
Simpel:
Ze geven de voorkeur aan een andere smaak dan kip, en dat is dus niet significant voor de smaakvergelijking. Want als qip niet naar kip smaak, maar beter dan kip...
Dat zegt dus helemaal niets, pas du tout, qua vergelijking...
Die jongens hebben een betere marketing nodig.
Een die zich niet richt op een vorm van smaakplagiaat, maar producten op de markt zet, die geen vleesvergelijking nodig hebben, en toch een vleesverdringing creëren in 'de warme hap'..
Ze hadden moeten leren van het Buckler-effect.
Maar zero-alcohol bier verdringt de alcoholische bieren ook niet.
Ik heb wel een ideetje...
Huh? Hans, meen je dat nou, dat de nepvleesmakers betere marketing nodig hebben? Gaat best lekker met ze hoor. De Consumentenbond blaast ze hier nog wat extra wind in de zeilen. Deed de NVWA laatst ook al.
Denk niet dat Youp, of voor mijn part Theo of Guido, daar veel tegen gaan doen. Brengt me wel op een leuk idee voor de kerstdagen, een soja-Flappie.
2#
Aart, benieuwd hoe een soja-Flappie er uit moet zien..
Wordt zeker traumatisch voor mijn Vlaamse vrouw, die het kopje met het tongetje zo lekker vind.
En van Youp is, als lijstduwer van de PvdD, niet veel te verwachten..
Wij blijven in blijde verwachting met Kerst van een echte wilde Flappie ....
Hans, jij bent de doelgroep niet. Ik persoonlijk vind de filet américain van de Vegetarische Slager uitstekend smaken. 'Echte' koop ik al jaren niet meer omdat ik de voedselveiligheid ervan niet vertrouw. Prima vervanger. Maar jij zult het zelf willen maken en dan smaakt het anders.
Maar daar gaat dit niet over.
Ik kan me voorstellen dat als het ergens doorheen zit, het smakenpalet te groot is om nog verschil in één van die smaken te proeven. Los zal het een ander verhaal worden, vermoed ik. Voor de grap op een feestje met wat vega- en vleeswaren een blinde test gedaan: voer mij maar iets van de vlees- of vega-groep en ik zeg je uit welke groep het komt. Ik haalde een score van 100%, het was duidelijk te proeven.
Maar goed, moet het daar om gaan, de smaakovereenkomst zo dicht mogelijk tegen de 100%? Heeft Hans niet een punt dat je voorbij vergelijking moet gaan door een eigen groep te creëren, die vergelijking net zo min zinnig maakt als dat je vlees met een stuk fruit gaat vergelijken?