Een groot deel van de Europese consumenten (39 procent), ook wel Nieuwe Puriteinen genoemd, verzet zich tegen snoep op school, chocolade in ziekenhuizen, grote auto’s en vliegreizen.
In Nederland voert 37 procent van de consumenten actief campagne tegen deze zaken. Dit blijkt uit een Europees onderzoek naar het gedrag en de houding van consumenten, uitgevoerd door de Future Foundation, een internationale denktank die consumentengedrag onderzoekt. Het volledige artikel vind je in de doorklik hierboven. Interessant is de opmerking van Hans Gillis van Experian over de politieke implicaties van dit onderzoek. Een grote groep mensen vindt niet meer in privé iets, maar vindt dat hun mening in beleid en maatregelen moet worden omgezet. Wat fout is, moet worden aangepakt. 'Foute keuzen' zijn geen persoonlijke aangelegenheid meer, maar een maatschappelijke.
Snoepen mag dus straks niet meer. Gemene op kinderen gerichte sluikreclame voor frisdrank ook niet. In een 4x4 rijden in de stad is verboden. Straks mag je ook geen varkensvlees meer eten en wordt roomboter verboden en Becel pro-active verplicht gesteld en moeten echt alle allochtonen die geen 'Scheveningen' kunnen zeggen het land uit.
Ik vind dat eerlijk gezegd angstwekkend. Het is verheugend nieuws dat een massa mensen een mening heeft. Het stemt alleen droef welke meningen daartussen blijken te zitten.
Kennelijk als een heel ander soort puritien, vind ik dat mensen op basis van een verstandig oordeel moeten kunnen kiezen hoe ze willen leven. Overheden, journalisten, wetenschappers en bedrijven hebben de taak mensen te informeren om die keuzen te kunnen maken. Bespaar me de openbare morele lynchpartijen die het gevolg zijn van het 'gesundenes Volksempfinden'. Toch bewegen we daar kennelijk wel naar toe.
Zou er ook een maatregel genomen kunnen worden tegen het hebben van onhandige meningen en de wil daaraan consequenties te verbinden? Oeps ;-)
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Misschien moet er een korreltje zout bij de statistieken, maar het lijkt me een aardige indicatie van de 'verrechtsing' van Nederland - al die trends die met de opkomst van Fortuyn beschreven zijn. 'Ze' moeten er nu iets aan doen. Voor mij is de eye-opener dat ook snoepen in deze trend meeloopt.
37% van de consumenten in Nederland, actief? Ik geloof er niks van ;-)