imageEen AD-lezer voelt zich door zijn krant gedomboïseerd.
Ik ontving een mail waarin een foodloglezer me wijst op een bericht over de DLV Spruitkoolboulevard 2007 in Westmaas in het Algemeen Dagblad van gisteren.

Op dit spruitjesevent - wist je trouwens dat spruiten aan de stam van een soort boerenkool groeien? - wordt de Beetle Eater vertoont, een biologische megastofzuiger die in Canada wordt gebruikt tegen de coloradokever.
Er komende spannende technieken aan de orde: 'Naast de Beetle Eater komt het bestrijden van ander ongedierte aan bod. Zo wordt een demonstratie gegeven van vogelafweer met geluid.'

De spruitjesvernieuwers verzamelen innovaties en komen daarom niet ieder jaar met een beurs. Het moet spannend blijven. Wow, daar wil je dus naar toe. Als kind was je ook al dol op de Kijk.

Maar dan komt voor onze lezer de groter domper: 'De Spruitkoolboulevard is niet bedoeld voor de consument, hoewel DLV Plant daar wel mee bezig is. "Dan moet het gaan om smaak, trend en life-style, niet over hoe je insecten moet bestrijden." '

Petra de Boevere maakte een tijdje geleden een prachtige videopost over 'sexual confusion' als bestrijdingsmiddel bij druiven. De wijnkijkers grinnikten erbij en hadden duidelijk een leuke dag.

Niettemin is onze pers het met onze kansen missende professionals eens. Consumenten moet je zoet en dom houden en niet laten zien welke boeiende en innovatieve wereld er achter die stomme aangezoete spruit schuilgaat.

Zoals onze lezer schrijft: Die stofzuiger interesseert geinteresseerd publiek net zo veel als een recept voor spruitjes met spek. Juist als je ook bij betere methoden van bestrijding betrokken wordt ga je als consument meer van die spullen houden!

Ik ben het er roerend mee eens: consumenten, ga kijken. Spandoeken mee: we zijn geen dombo's, we willen meer weten, da's pas fun!

Het DLV-evenement vindt plaats op zaterdag 3 november, in Westmaas, aan de Smidsweg 24 van 12.00 uur tot 17.30 uur. Het volledige bericht:

Algmeen Dagblad, vrijdag 26 oktober 2007

Megastofzuiger zuigt de kevers uit de spruiten
WESTMAAS - Insecten in de spruitjesteelt zijn op veel manieren te bestrijden. Tijdens de DLV Spruitkoolboulevard 2007 komt daar een nieuwe manier bij. Het is de Beetle Eater: een megastofzuiger die in Canada ingezet wordt tegen de coloradokever.
Het enorme bakbeest, dat achter een tractor wordt gehangen, blijkt tot 75 procent van de kevers uit het gewas te zuigen en wordt gedemonstreerd door PPO (Praktijkonderzoek Plant en Omgeving).
De Spruitkoolboulevard is terug in Westmaas met de laatste ontwikkelingen op het gebied van spruitkoolteelt.

Naast de Beetle Eater komt het bestrijden van andere ongedierte aan bod. Zo wordt een demonstratie gegeven van vogelafweer met geluid.

Het evenement vindt voor de derde keer plaats en is in 2006 overgeslagen. Er is volgens Cor van Oers van initiatiefnemer DLV Plant simpelweg niet elk jaar genoeg nieuws te melden. Afgelopen jaren was de boulevard een succes, stelt Van Oers: ãNiet alleen ge?nteresseerden uit Nederland kwamen hierop af, maar ook uit Belgi? en Engeland.ÕÕ

De Spruitkoolboulevard is niet bedoeld voor de consument, hoewel DLV Plant daar wel mee bezig is. ãDan moet het gaan om smaak, trend en life-style, niet over hoe je insecten moet bestrijden.ÕÕ Het evenement vindt plaats op zaterdag 3 november aan de Smidsweg 24 van 12.00 uur tot 17.30 uur.
Dit artikel afdrukken