Consumenten weten over het algemeen niet goed hoe het zit met de suikers in hun drinken. Dat schrijft Reuters.

Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in Nutrition Research, laat zien hoe ver de verwarring gaat.

Gail Rampersaud en haar team ondervroegen ruim 3.300 Amerikanen middels een online enquete over 'suikerhoudende' (sugary) dranken.
96% van de respondenten benoemde frisdranken als 'suikerhoudend', maar slechts driekwart wist dat er 'toegevoegde suikers' in zitten. Dat is vaak sucrose of high fructose corn syrup (HFCS).
Vruchten- en sportdranken werden door ongeveer de helft van de ondervraagden als suikerhoudend herkend. Daarvan wist 60% dat daar toegevoegde suikers in zitten. Opvallend was dat 45% van de respondenten meende dat ook light dranken suikerhoudend zijn; slechts een kwart wist zeker dat die juist suikervrij zijn. En van puur vruchtensap wist 40% dat dat suikerhoudend is. Vruchtensap bevat alleen 'natuurlijke suikers' en geen toegevoegde suikers, hoewel er meer suiker in kan zitten dan in frisdrank met uitsluitend toegevoegde suiker.

Dat er in melk ook suiker zit (natuurlijke suiker in de vorm van lactose) was voor minder dan een kwart van de ondervraagden bekend. Meer dan een derde dacht dat er in melk helemaal geen suiker zat.

Op basis van de bevindingen pleit Rampersaud voor extra informatie over de suikers in dranken op het etiket. Maar dan moeten consumenten de verschillende suikers en hun gezondheidsaspecten wel kunnen onderscheiden.
Dit artikel afdrukken